Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Αδιαφανής η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας...


«Ράπισμα» της ΡΑΕ κατά της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ θεωρείται η διαπίστωση της Ρυθμιστικής Αρχής ότι η λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι αδιαφανής και δεν λειτουργεί επί ίσοις όροις για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν.
Επιπλέον, πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω, θεωρώντας ότι ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ από την αρχή του έτους παραβαίνουν συστηματικά τον Κώδικα του Συστήματος και των Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η Ολομέλεια της ΡΑΕ αφού εξέτασε τις καταγγελίες της εταιρίας EGL Hellas για τη μη εφαρμογή από το ΔΕΣΜΗΕ των Κωδίκων του Συστήματος και των Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και την ανεξέλεγκτη χρήση των νερών από τη ΔΕΗ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι διατάξεις του Κώδικα για τη δημοσιοποίηση στοιχείων τηρούνται στο κατ’ ελάχιστο επίπεδο.
Η πληροφορία που δίνεται δεν κρίνεται επαρκής για τους συμμετέχοντες στην αγορά, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται εφικτή η επί ίσοις όροις συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε αυτήν».
Κατόπιν τούτου η ΡΑΕ κάλεσε τη ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΔΕΣΜΗΕ να προβαίνουν καθημερινά στη δημοσιοποίηση πληροφοριακού σημειώματος, το οποίο να παρουσιάζει τα σενάρια του ετήσιου προγράμματος διαχείρισης των νερών, τα εβδομαδιαία προγράμματα υποχρεωτικών νερών και τις υπάρχουσες στάθμες των ταμιευτήρων, καθώς και τα αντίστοιχα ημερήσια δεδομένα.
Με άλλα λόγια, η ΡΑΕ βάζει τέλος στην ανεξέλεγκτη και αδικαιολόγητη χρήση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, χάρη στην οποία εν πολλοίς φέτος διατηρήθηκε πολύ χαμηλά η Οριακή Τιμή του Συστήματος και χειραγωγήθηκε η αγορά, με συνέπεια να κερδοσκοπεί η ΔΕΗ σε βάρος των ιδιωτών παραγωγών.
Είναι ενδιαφέρον να επισημανθεί ότι η ΡΑΕ υπογραμμίζει ότι η δημοσιοποίηση όλων των σχετικών στοιχείων «δεν συνιστά μια νέα υποχρέωση της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ, η οποία θεσπίζεται με την παρούσα, αντιθέτως, η ΡΑΕ προβαίνει σε υπόδειξη-υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο τα ως άνω μέρη θα έπρεπε ήδη να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα στη κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να μην καθίσταται ατελής ο στόχος του νομοθέτη, ήτοι, η πραγματική λειτουργία του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού από όλους τους συμμετέχοντες επί ίσοις όροις».
Λέει, δηλαδή, απλά, η ΡΑΕ ότι από τις αρχές του έτους έως και τον Οκτώβριο, που έγινε η καταγγελία, ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ παρέβαιναν ασυστόλως τον Κώδικα! Αυτό άραγε δεν συνεπάγεται πιθανόν πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη ΡΑΕ;
Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΕ υποχρεώνει σε αυτή τη φάση το ΔΕΣΜΗΕ να αναρτά στο διαδικτυακό του τόπο το πρόγραμμα των υποχρεωτικών νερών και πιο συγκεκριμένα στις 8 το πρωί κάθε ημέρας, και πριν διαμορφώσουν τις τιμές τους οι συμμετέχοντες προμηθευτές στη διαδικασία εκχώρησης διασυνδετικών δικαιωμάτων, και επιπλέον, να συμμορφώνεται με την ex post ανάρτηση των τιμών, ήτοι, την εκκαθάριση, με βάση τα ισχύοντα στον Κώδικα.
Παράγοντες της αγοράς υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την παρέμβαση της ΡΑΕ, εκτιμώντας ότι «επιχειρείται να μπει μια τάξη στην αγορά, η οποία παύει να είναι καζίνο». Προς αυτήν την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα συμβάλει και η απόρριψη από τη ΡΑΕ του αιτήματος του ΔΕΣΜΗΕ για τη μεταφορά της 5ης ημέρας αναφοράς και άντ’ αυτού, να εκκαθαρίζεται η αγορά για κάθε ημέρα με τις τιμές που υπολογίζονται την αμέσως προηγούμενη.
Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες θα γνωρίζουν τις οριστικές τιμές από την προηγούμενη και όχι μετά από είκοσι μέρες, όπως συνέβαινε ως τώρα, με αποτέλεσμα ο προγραμματισμός τους να υπόκειται σε μεγάλο ρίσκο.

Πηγή:Euro2day-Αθηνά Καλαϊτζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top