Θα απαιτηθεί συνολική δαπάνη 26 τρισ. δολαρίων για να διασφαλιστεί ανταπόκριση στη ζήτηση ενεργειακών πόρων
Μείωση παρουσιάζει φέτος, και για πρώτη φορά από το 1981, η χρήση ενέργειας παγκοσμίως, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 3%. Αυτό διαπιστώνει η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η οποία δημοσιεύεται παράλληλα με τη διάσκεψη στην Κοπεγχάγη για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του Πλανήτη.
Φυσικά, η μείωση στη χρήση ενέργειας αλλά και στις εκπομπές ρύπων αποδίδεται αποκλειστικά στην παγκόσμια οικονομική κρίση, γεγονός που σημαίνει ότι με την επιστροφή στην ανάκαμψη, εντός του 2010, τόσο η χρήση ενέργειας όσο και οι εκπομπές ρύπων θα ξεκινήσουν ανοδική πορεία.
Δύο σενάρια
Οι συντάκτες της έκθεσης επέλεξαν να παρουσιάσουν δύο σενάρια: Το Σενάριο Αναφοράς, το οποίο προβλέπει την εξέλιξη της αγοράς ενέργειας έως το 2030 αν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, και το Σενάριο 450, που βασίζεται στην υπόθεση ότι η παγκόσμια κοινότητα θα λάβει μέτρα, ώστε οι ρύποι στην ατμόσφαιρα να μειωθούν σε 450 μέρη ανά εκατομμύριο.
Στο Σενάριο Αναφοράς, η βασική πηγή ενέργειας είναι τα ορυκτά καύσιμα. Η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% τον χρόνο, από 85 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2008, σε 105 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2030.
Το σύνολο της αύξησης στη ζήτηση πετρελαίου προέρχεται αποκλειστικά από χώρες εκτός ΟΟΣΑ, καθώς στις χώρες του ΟΟΣΑ η ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί. Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι το 2020 και στα 115 δολάρια το βαρέλι το 2030 (δολάρια 2008).
Ετσι, το 2030, οι χώρες του ΟΟΣΑ θα δαπανούν περίπου το 2% του ΑΕΠ τους σε εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ το οικονομικό βάρος θα είναι μεγαλύτερο στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ.
Το 2025, η Κίνα θα πάρει τα ηνία από τις ΗΠΑ για να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Και το 2020 η δαπάνη της Ινδίας για την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ξεπεράσει τη δαπάνη της Ιαπωνίας, ώστε το Νέο Δελχί θα αναδειχθεί στον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως.
Το Σενάριο Αναφοράς δημιουργεί εντονότατη ανησυχία για τη δυνατότητα της παγκόσμιας κοινότητας να διασφαλίσει επαρκείς ενεργειακούς πόρους, κυρίως για το αν θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις στον τομέα ενέργειας ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση στη ζήτηση.
Η έκθεση επισημαίνει ότι για να υπάρξει ανταπόκριση στη ζήτηση του 2030, απαιτείται κεφάλαιο ύψους 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (δολάρια 2008) ή το 1,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως.
«Σενάριο 450»
Στο «Σενάριο 450», η κατάσταση είναι καλύτερη. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν συντονισμένα μέτρα διεθνώς για τη μείωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων, η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί μόνον κατά 0,8% ετησίως, από 1,5% που προβλέπει το Σενάριο Αναφοράς.
Η αυξημένη ενεργειακή επάρκεια σε κτήρια και βιομηχανίες θα μειώσει τη ζήτηση για ηλεκτρισμό και, σε λιγότερο βαθμό, για ορυκτά καύσιμα, ενώ η νέα τεχνολογία στα αυτοκίνητα θα μειώσει στο ήμισυ τις εκπομπές ρύπων.
Και, τελικά, το μερίδιο των μη ορυκτών καυσίμων στο σύνολο της ζήτησης ενέργειας θα αυξηθεί από 19% το 2007 σε 32% το 2030, όταν δηλαδή οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ θα είναι στο ήμισυ των επιπέδων του 2007.
Πηγή:Εφημερίδα Ημερησία-Έλενα Μπέλλη
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009
Ζοφερός ο ενεργειακός χάρτης του μέλλοντος...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου