Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Κινητά τηλέφωνα θα δίνουν πληροφορίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση...


Ένα ασύρματο δίκτυο που θα συνδέει εκατοντάδες ή χιλιάδες περιβαλλοντικούς αισθητήρες θα μπορούσε σύμφωνα με επιστήμονες να βοηθήσει τα άτομα με άσθμα να αποφεύγουν τα σημεία με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το δίκτυο CitiSense, που σχεδιάσθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, περιλαμβάνει την τοποθέτηση μικρών περιβαλλοντικών αισθητήρων στις τσάντες, τις ζακέτες ή τα σακάκια των κατοίκων του Σαν Ντιέγκο. Οι αισθητήρες αυτοί θα αποστέλλουν μέσω κινητών τηλεφώνων πληροφορίες για την ατμοσφαιρική ρύπανση στους κεντρικούς υπολογιστές του δικτύου προκειμένου να αναλυθούν και να αποσταλούν πίσω σε άτομα, υπηρεσίες δημόσιας υγείας και άλλους φορείς του Σαν Ντιέγκο.
Τα άτομα που θα φέρουν τους αισθητήρες θα έχουν επίσης την επιλογή να φέρουν βιολογικούς αισθητήρες που θα συλλέγουν βασικές πληροφορίες για την υγεία τους, όπως για παράδειγμα την καρδιακή συχνότητα, επιτρέποντας στους επιστήμονες να διερευνήσουν την επίδραση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών ρυπογόνων παραγόντων στην ανθρώπινη υγεία.
«Το Σαν Ντιέγκο έχει 3,1 εκατομμύρια κατοίκους, έκταση περίπου 10.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μόνο πέντε επίσημους σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Έτσι, γνωρίζουμε την ποιότητα του αέρα σε αυτά τα πέντε σημεία που βρίσκονται οι σταθμοί, αλλά όχι και σε άλλα σημεία του Σαν Ντιέγκο», δήλωσε ο William Griswold, κύριος ερευνητής του δικτύου CitiSense.
«Στόχος μας είναι να μπορούμε να προσφέρουμε άμεσα στους κατοίκους του Σαν Ντιέγκο πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε οποιοδήποτε σημείο βρίσκονται, ώστε να μπορούν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές», προσθέτει ο ερευνητής.
Το σύστημα αυτό θα επιτρέπει στα άτομα με άσθμα που φορούν τους αισθητήρες να αποφεύγουν τα σημεία με ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: United Press International

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top