Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς...


Η 9η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2003 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς, με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στα μηνύματά τους, με αφορμή τον εορτασμό αυτής της ημέρας, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, όσο και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επισημαίνουν τη σοβαρότητα και τις επιπτώσεις της κλοπής του δημόσιου χρήματος και τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κατά της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, μάχεται η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια». Στις 9 Δεκεμβρίου του 2003, οπότε και καθιερώθηκε ο εορτασμός της Ημέρας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.
Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών, καθώς, σύμφωνα και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, «η κλοπή του δημόσιου χρήματος προς ίδιον όφελος σημαίνει λιγότερους πόρους για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, δρόμων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού».
Η διαφθορά όχι μόνο βασιλεύει στη χώρα μας, αλλά συνεχώς αυξάνει και κατατρώει τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό πιστεύει το 98% των Ελλήνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ευρω- δημοσκόπησης (ευρωβαρόμετρο) που δημοσίευσε η Κομισιόν.
Ανάλογη γνώμη εκφράζουν και όλοι οι άλλοι λαοί της Κοινότητας, αλλά κανένας δε φθάνει το ποσοστό-ρεκόρ των Ελλήνων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της έρευνας, που έγινε εφέτος το Σεπτέμβριο, σε όλες τις κοινοτικές χώρες (η προηγούμενη είχε γίνει το Νοέμβριο του 2007), το 98% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά ελλοχεύει μέσα σε όλα τα εθνικά θεσμικά όργανα (Ευρώπη των 27: 83%). Αυτή η πεποίθηση των Ελλήνων αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση προς αυτή που είχε καταγράψει το ευρωβαρόμετρο το 2007.
Το 97% των συμπατριωτών μας( αύξηση και εδώ 4 μονάδων σε σύγκριση προς το 2007) θεωρεί ότι η διαφθορά βασιλεύει και στα περιφερειακά θεσμικά όργανα της χώρας-Περιφερειάρχες, νομάρχες, κ.λ.π.(Ευρώπη των 27:81%).
Το 96% των Ελλήνων (αύξηση 1 μονάδας σε σύγκριση προς το 2007) δηλώνουν ότι η διαφθορά υπάρχει και στην τοπική αυτοδιοίκηση ( Ευρώπη των 27: 81%)

Πόσο έχει εξαπλωθεί η διαφθορά στην Ελλάδα ; Στο ερώτημα αυτό που αναλύεται ανά τομέα επαγγελματικής, οικονομικής και κοινωνικής δράσης, οι Έλληνες δεν τρέφουν καμία αυταπάτη , οι απαντήσεις τους είναι αμείλικτες. Έτσι:::::

Η διαφθορά (λαδώματα, φακελάκια ,δωροδοκίες, κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό όφελος κ.λ.π.) φθάνει στο:
-74% για τους πολιτικούς μας(14 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο απ' ότι στο ευρωβαρόμετρο του 2007). Στην Ευρώπη των 27 το ποσοστό είναι 57%
-72% για τους υπαλλήλους που κατακυρώνουν-αναθέτουν τις δημόσιες προμήθειες-δημόσιες συμβάσεις- (19 μονάδες περισσότερο από το 2007) . Στην Ευρώπη των 27 το ποσοστό είναι 52%.
-72% για τους υπαλλήλους που εκδίδουν άδειες οικοδόμησης (11 μονάδες περισσότερες από το 2007).Στην Ευρώπη των 27 το ποσοστό είναι 51%).
-60% για τους πολιτικούς σε περιφερειακό επίπεδο (αύξηση 11 μονάδες σε σχέση προς 2007) .Στην Ευρώπη των 27 το ποσοστό είναι 40%.
-59% για πολιτικούς σε τοπικό επίπεδο(αύξηση 11 μονάδες σε σχέση προς 2007). Ευρώπη: 48%.
-72% για τους Αστυνομικούς και τους υπαλλήλους της Αστυνομίας(μείωση κατά 5 μονάδες σε σχέση προς το 2007).Ευρώπη: 39%.
-66% για τους επιθεωρητές, υγείας, οικοδομών, ποιότητας τροφίμων, υγειονομικών ελέγχων, έκδοσης αδειών για επιχειρήσεις και επαγγέλματα (αύξηση 6 μονάδες σε σχέση προς το 2007).Ευρώπη: 39%.
-61% για τους δημόσιους υπαλλήλους που εκδίδουν άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων ( αύξηση κατά 16 μονάδες σε σύγκριση προς το 2007). Ευρώπη:38%.
-74% για τους δικαστές και τους εργαζόμενους στις διάφορες υπηρεσίες που έχουν σχέση με την Δικαιοσύνη (αύξηση κατά 2 μονάδες σε σχέση προς το 2007). Ευρώπη:37%.
-74% για τους υπαλλήλους των τελωνειακών υπηρεσιών(αύξηση κατά 8 μονάδες σε σχέση προς το 2007). Ευρώπη:36%.
-82% για τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας-ΕΣΥ(μείωση κατά 3 μονάδες σε σύγκριση προς το 2007).Ευρώπη:32%.
- 48% για τους καθηγητές, δασκάλους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Εκπαίδευσης(αύξηση κατά 12 μονάδες σε σχέση προς το 2007).Ευρώπη:19%.
-Το 64% των Ελλήνων συμφωνεί με την άποψη ότι η διαφθορά είναι αναπόφευκτη και ότι υπήρχε από πάντα. Την ίδια άποψη έχει το 69% των Ευρωπαίων.
-Το 80% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι καταδικαστικές ποινές σε υποθέσεις διαφθοράς είναι πολύ μικρές.Την ίδια άποψη έχει και το 77% των Ευρωπαίων.
-Το 68% των Ελλήνων αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχουν επιτυχείς διώξεις κατηγορουμένων για ενεργητική ή παθητική δωροδοκία -διαφθορά.(Αύξηση του ποσοστού κατά 5 μονάδες σε σύγκριση προς το 2007). Ευρώπη:63%.
- Μόλις το 10% των Ελλήνων υποστηρίζει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματική. Ευρώπη: 23%

Για τους λόγους για τους οποίου υπάρχει διαφθορά στη χώρα τους οι Έλληνες αναφέρουν ότι :::

-υπάρχουν πολύ στενοί δεσμοί μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών (40%),
-Οι πολιτικοί(κυβέρνηση και βουλευτές) δεν κάνουν αρκετά πράγματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς(52%)
-Το δημόσιο χρήμα δεν δαπανάται με διαφανή τρόπο(41%)
-Δεν υπάρχουν σοβαρές ποινές για την διαφθορά(ελαφρές δικαστικές ποινές, μη δίωξη των ενόχων) (37%)
-Πολλοί διορισμοί στη δημόσια διοίκηση δεν βασίζονται σε αξιοκρατικά κριτήρια/προσόντα(32%)
-Πολλοί αποδέχονται την διαφθορά σαν τμήμα της καθημερινής ζωής(19%)
-Οι αρμόδιες Αρχές συχνά δεν εφαρμόζουν το Νόμο(36%)
-Οι δύσκολες κοινωνικο οικονομικές συνθήκες(χαμηλό εισόδημα, φτώχεια) οδηγούν στη διαφθορά (9%).
Ποιός έχει τη ευθύνη για την καταπολέμηση της διαφθοράς;;;

Στο ερώτημα αυτό οι Έλληνες απαντούν σε ποσοστό::
-52% οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές(Ευρωπαίοι::59%)
-89% η Κυβέρνηση της χώρας(Ευρωπαίοι::57%)
-31% η Αστυνομία (Ευρωπαίοι::42%)
-31% τα Θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαίοι::24%)
-14% οι διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις –ΜΚΟ(Ευρωπαίοι::13%)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top