«Oποιος ρυπαίνει το περιβάλλον θα πληρώνει» σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία θα εφαρμόσει τη σχετική κοινοτική οδηγία που καθυστέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η κυρία Μπιρμπίλη μιλώντας σε φόρουμ για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα αναφέρθηκε σε αυτά που συμβαίνουν σε περιοχές όπως ο Ασωπός, ο Κορινθιακός και ο Μαλιακός Κόλπος, και επεσήμανε ότι πλέον όσοι ρυπαίνουν θα καλούνται να πληρώνουν για την αποκατάσταση της εν λόγω περιοχής.
Στο φόρουμ συμμετείχε και ο ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμας, ο οποίος τόνισε ότι η παραβίαση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι πλέον ποινικό αδίκημα και τα κράτημέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν προθεσμία ως τον Σεπτέμβριο του 2010 να ενσωματώσουν την οδηγία για την ποινικοποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων στο εθνικό τους δίκαιο.
Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία που βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», η έννοια της περιβαλλοντικής ζημιάς περιλαμβάνει τις βλάβες στους υδάτινους πόρους, στα φυσικά ενδιαιτήματα, στα ζώα και στα φυτά, καθώς και τη μόλυνση του εδάφους που προκαλεί σοβαρές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία. Οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη όταν σημειώνονται σοβαρές ζημιές στο περιβάλλον παρέχει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να απαιτούν αποκατάσταση από τον ένοχο.
Τα μέρη που ενδεχομένως θα φέρουν την ευθύνη κάλυψης των δαπανών για την πρόληψη ή τη διόρθωση της περιβαλλοντικής ζημιάς είναι οι φορείς που αναπτύσσουν τις επικίνδυνες ή εν δυνάμει επικίνδυνες δραστηριότητες. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι δραστηριότητες που ελευθερώνουν βαρέα μέταλλα στα ύδατα ή στον ατμοσφαιρικό αέρα, οι εγκαταστάσεις παραγωγής επικίνδυνων χημικών προϊόντων, οι χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων και οι εγκαταστάσεις καύσης. Υπεύθυνοι για την κάλυψη των δαπανών πρόληψης ή διόρθωσης των ζημιών σε προστατευόμενα είδη και φυσικά ενδιαιτήματα μπορούν να καταστούν και άλλοι οικονομικοί φορείς, μόνον όμως εφόσον διαπιστωθεί δόλος ή αμέλεια εκ μέρους τους. Οι δημόσιες αρχές θα έχουν σημαντικό ρόλο στο σύστημα ευθύνης. Καθήκον τους θα είναι να εξασφαλίζουν ότι οι υπεύθυνοι φορείς θα λαμβάνουν οι ίδιοι ή θα χρηματοδοτούν τα αναγκαία προληπτικά ή διορθωτικά μέτρα. Οι ομάδες που εκπροσωπούν το δημόσιο συμφέρον, όπως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να απαιτούν δράση από τις δημόσιες αρχές, εφόσον είναι αναγκαίο, και να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά των αποφάσεών τους, αν αυτές είναι παράνομες.
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη δήλωσε ότι η χωροθέτηση του βιομηχανικού πάρκου των Οινοφύτων θα αρχίσει άμεσα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας.
Πίστωση χρόνου για τον Αχελώο
Εναν χρόνο περιθώριο ζήτησε η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη χθες στη Βουλή ώσπου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαχειριστικές μελέτες για την τύχη του έργου της εκτροπής του Αχελώου. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ κκ. Χρ. Ζώη και Κ. Τσιάρα, δεσμεύθηκε ότι με την εκπόνηση των σχεδίων διαχείρισης θα επιτευχθεί «η αναγκαία ολοκληρωμένη προσέγγιση» και θα επιτραπεί «η υλοποίηση όλων των μέτρων και έργων που θα οδηγήσουν στη σύννομη, συναινετική και περιβαλλοντικά αποδεκτή οριστική λύση του χρόνιου αυτού προβλήματος». «Για έναν χρόνο σάς μιλάω. Θα έχουμε όλες τις διαχειριστικές μελέτες έτοιμες, για να δούμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει στον Αχελώο» υπογράμμισε η κυρία Μπιρμπίλη, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις της ΝΔ ότι αδράνησαν.
Πηγή: Εφημερίδα Το Βήμα
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009
Οποιος ρυπαίνει το περιβάλλον θα πληρώνει...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου