Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Απάντηση προέδρου ΔΕΗ στο Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια Εργατική Αλληλεγγύη...

Ημερομηνία Καταχώρησης : 2009-12-30 07:53:49 |
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
Αρ./Ημ.:ΔΕΑΔ/5437/29-l2-09

Προς:«Εργατική Αλληλεγγύη»
Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια Ζαφειράκη 4, Κοζάνη

Περίληψη: Λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας

Σχετικά: Η υπ' αριθμ. 98/24.11.2009 επιστολή σας

Κύριοι,
Με τη σχετική επιστολή σας, επισημαίνετε την ανάγκη για τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας -Φλώρινας. Για το πολύ σημαντικά αυτό θέμα, ήδη είναι σε γνώση σας οι σημαντικές δράσεις, που υλοποιούνται στην περιοχή από την Επιχείρηση για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των Σταθμών Παραγωγής και των Ορυχείων. Τα θέματα που θίγετε στην επιστολή σας είναι πραγματικά κρίσιμα και απασχολούν, τόσο τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όσο και τις αρμόδιες Διευθύνσεις.
Ειδικότερα και με τη σειρά που αναφέρονται οι προτάσεις σας, σας γνωρίζουμε:
-Άμεση διακοπή της λειτουργίας των Μονάδων I και ΙI του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας
Η απόφαση για άμεση διακοπή της λειτουργίας των Μονάδων I και II του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, προϋποθέτει τη συναίνεση του ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., ο οποίος σε σχετικό ερώτημα της ΔΕΗ το 2007 είχε απαντήσει ότι « ... μέχρι το 2010 δεν είναι δυνατό να τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία Μονάδες του Συστήματος, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Πτολεμαΐδας (I-IV)..>
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αποτελεί πάγια θέση της ΔΕΗ και μέρος ου Επιχειρησιακού της Σχεδίου, η διακοπή της λειτουργίας όλων των Μονάδων των ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ΛΙΠΤΟΛ, σταδιακά μέχρι το έτος 2015. Ο προγραμματισμός απένταξης των παλαιών Μονάδων συναρτάται άμεσα με το ρυθμό ένταξης των νέων, σύγχρονων Μονάδων παραγωγής, η κατασκευή των οποίων αποτελεί προτεραιότητα για την Επιχείρηση, για την προώθηση της οποίας καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες, ιδίως προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της πολύπλοκης και χρονοβόρας αδειοδοτικής διαδικασίας.
-Να γίνουν άμεσα επιδημιολογικές μελέτες με ευθύνη της ΔΕΗ και του κράτους
Η εκπόνηση των επιδημιολογικών μελετών πρέπει να γίνεται με ευθύνη της πολιτείας και τοπικών αρχών, με τη συμμετοχή επιστημόνων από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας και άλλα έγκριτα Ιδρύματα, προκειμένου να μην αμφισβητείται η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία τους. Προφανώς, η ΔΕΗ θα συνδράμει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή, η οποία μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω του «ειδικού τέλους ανάπτυξης», που η ΔΕΗ καταβάλλει σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
-Κατασκευή Μονάδας Αποθείωσης στον ΑΗΣ Αμυνταίου
0 ΑΗΣ Αμυνταίου λειτουργεί σήμερα σε πλήρη συμφωνία με την υφιστάμενη περιβαλλοντική νομοθεσία και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών της Οδηγίας 2001/80/ΕΚ (ΚΥΑ 33437/1904/Ε103/2008).
Η νέα, υπό έκδοση Οδηγία γα τις Βιομηχανικές Εκπομπές, προβλέπει από το έτος 2016, πολύ αυστηρότερες οριακές τιμές εκπομπής για τους συμβατικούς ρύπους. Επίσης, στο Σχέδιο της εν λόγω Οδηγίας, προβλέπονται και μεταβατικές διατάξεις προσαρμογής των υφιστάμενων Μονάδων για την περίοδο 2016-2020.
Η ΔΕΗ Α.Ε. παρακολουθεί στενά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις εξελίξεις για την οριστικοποίηση των νέων περιβαλλοντικών απαιτήσεων και παράλληλα επανεξετάζει τη Στρατηγική Παραγωγής, για την περίοδο μετά το 2016. Οι εναλλακτικές επιλογές περιλαμβάνουν:
•Αναβάθμιση των υφιστάμενων λιγνιτικών Μονάδων, με βελτίωση ή προσθήκη αντιρρυπαντικού εξοπλισμού για την επίτευξη πλήρους συμμόρφωσης με τις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ή/και
•Κατασκευή νέων Μονάδων με τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία για την αντικατάσταση Μονάδων Βάσης που θα προκριθούν για απόσυρση.
Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί ότι, σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στην επιστολή σας, ο όρος Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική συμπεριλαμβάνει και την οικονομική παράμετρο, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 2, παρα. 12 της Οδηγίας IPPC για την ολοκληρωμένη πρόληψη και το έλεγχο της ρύπανσης (Οδηγία 2008/01/ΕΚ): «διαθέσιμες τεχνικές είναι οι αναπτυχθείσες σε κλίμακα που επιτρέπει την εφαρμογή τους εντός του οικείου βιομηχανικού κλάδου, υπό οικονομικώς και τεχνικώς βιώσιμες συνθήκες, λαμβανομένων υπόψη του κόστους και των πλεονεκτημάτων,
Για την περίοδο μέχρι το 2015, εναλλακτικές λύσεις περαιτέρω βελτίωσης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς του ΑΗΣ Αμυνταίου, π.χ. η μεταφορά λιγνίτη από διαφορετικά Ορυχεία και η ανάμειξη με τον τοπικό λιγνίτη, όπως υλοποιούνται ήδη σε άλλους ΑΗΣ στην περιοχή με θετικά αποτελέσματα, εξετάζονται σοβαρά από την Επιχείρηση.
Κατασκευή κλειστού τύπου ταινιόδρομων μεταφοράς τέφρας
Η Επιχείρηση εξετάζει τις δυνατότητες ουσιαστικής βελτίωσης του τρόπου μεταφοράς της τέφρας. Για το σκοπό αυτό, έμπειρα στελέχη της Επιχείρησης διερευνούν όλες τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις και ήδη έχουν έρθει σε επαφή με κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη.
Η σχετική διερεύνηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά σύντομα η Επιχείρηση θα είναι σε θέση να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και τις αρμόδιες αρχές για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει.

Λοιπά μέτρα για τη λειτουργία των Ορυχείων και τη διακίνηση της τέφρας
Το σύνολο σχεδόν των μέτρων, που προτείνετε στην επιστολή σας έχουν ήδη υιοθετηθεί από τη ΔΛΚΔΜ και έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες για την εφαρμογή τους. Επιπλέον, πρόσφατα εφαρμόζονται με ικανοποιητικά αποτελέσματα και περαιτέρω μέτρα, όπως:
•στα Ορυχεία Αμυνταίου και Νοτίου Πεδίου έχουν εγκατασταθεί συστήματα διαβροχής των ταινιόδρομων τέφρας στα σημεία μεταφόρτωσης, με άριστα αποτελέσματα.
•Πραγματοποιείται, επίσης, συστηματική διαβροχή και ασφαλτόστρωση του εσωτερικού οδικού δικτύου των Ορυχείων για την καταστολή της σκόνης από την κίνηση των
οχημάτων.
Τέλος, με την πεποίθηση ότι η άριστη σχέση της ΔΕΗ με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, καθώς και με την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση των νέων αναπτυξιακών της έργων, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία των υφισταμένων δραστηριοτήτων της, σας βεβαιώνουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουμε από κοινού σε όλα το απαραίτητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μέτρα.
Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία.

Γενικός Διευθυντής Ορυχείων
Γενικός Διευθυντής Παραγωγής & Δυτικής Μακεδονίας

Κοινοποιήσεις : ΥΠΕΚΑ

-Γρ. Υπουργού κας Τ. Μπιρμπίλη
-Γρ. Υφυπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη
-Γ ρ. Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΚΑ κου Κ. Μαθιουδάκη
-Γεν. Δ/νση Ενέργειας
-Δ/νση Ηλεκτροπαραγωγής
-Συνήγορο του Πολίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top