Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ UNICEF...


Η Ημέρα του Παιδιού, που σηματοδοτεί και τα γενέθλια της UNICEF - ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1946 - αποτελεί αφορμή για επανεξέταση της κατάστασης των παιδιών στον κόσμο και στη χώρα μας. Φέτος μάλιστα η επέτειος αυτή συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το θεμέλιο λίθο επάνω στον οποίο στηρίζει η UNICEF τις προσπάθειές της.
Οι αρχές και αξίες που διέπουν το έργο και την αποστολή της UNICEF από την ίδρυσή της ενσωματώθηκαν, συμπληρώθηκαν και επεκτάθηκαν με την υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την πραγμάτωση της οποίας αγωνίζεται σταθερά τις προηγούμενες δύο δεκαετίες.

Τα επιτεύγματα προς όφελος των παιδιών είναι πολλά:

-Τα παιδιά κάτω των 5 ετών που πεθαίνουν κάθε χρόνο μειώθηκαν από 12,5 εκατομμύρια το 1990 σε 8,8 εκατομμύρια το 2008.
-Περισσότεροι από 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό μεταξύ 1990 και 2006.
-Τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο μειώθηκαν από 115 εκατομμύρια το 2002 σε 101 εκατομμύρια το 2007.
-Ενισχύθηκαν και επεκτάθηκαν ζωτικές παρεμβάσεις υγείας, όπως οι τακτικοί εμβολιασμοί, η παροχή βιταμινών Α, η πρόληψη της ελονοσίας κ.α.

Όμως την ίδια στιγμή:
-8,8 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από φτώχεια, πείνα και ασθένειες.
-Πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.
-Σχεδόν 200 εκατομμύρια παιδιά είναι καχεκτικά εξ αιτίας χρόνιου υποσιτισμού.
-101 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο.
-1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα παράνομης εμπορίας και διακίνησης κάθε χρόνο.
-150 εκατομμύρια παιδιά 5-14 ετών εμπλέκονται στην παιδική εργασία.
-Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες αναπτυγμένες χώρες εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά ζουν σε νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 12,4% το ποσοστό των παιδιών (0-17 ετών) που ζουν σε νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας.
-Χιλιάδες παιδιά που έρχονται από τρίτες χώρες στην Ελλάδα, με ή χωρίς τους γονείς τους, δεν βρίσκουν τις κατάλληλες υποδομές υποστήριξης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.
-Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο πριν συμπληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση διατρέχοντας κίνδυνο εξαίρεσης και περιθωριοποίησης.
Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων προς όφελος των παιδιών, μεταξύ άλλων προτείνει τη δημιουργία ενιαίου συντονιστικού κέντρου των φορέων προστασίας της παιδικής ηλικίας, τον καθορισμό συγκεκριμένου μερίσματος για τα παιδιά στον προϋπολογισμό και τη μελέτη των επιπτώσεων στα παιδιά όλων των νομοσχεδίων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την παιδική ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top