Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Καταπέλτης κατά της ΔΕΗ ο Συνήγορος του Πολίτη...

Κλιμάκιο της ανεξάρτητης Αρχής άρχισε τριήμερη επίσκεψη στο νομό Κοζάνης και καταγράφει τις παρανομίες ΔΕΗ και κράτους, με θύμα βεβαίως το περιβάλλον
Πάνω από δύο χρόνια πέρασαν από τότε που ο Συνήγορος του Πολίτη είχε υποβάλει αναφορά στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με τις σοβαρές παραλείψεις της ΔΕΗ σε θέματα λειτουργίας των σταθμών και ορυχείων, με συνέπεια την αλόγιστη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Ο ΣτΠ Γιώργος Καμίνης, άρχισε από χτες τριήμερη επίσκεψη στο νομό Κοζάνης, ως επικεφαλής κλιμακίου της ανεξάρτητης Αρχής. Μιλώντας σε σύσκεψη φορέων με θέμα «Ατμοσφαιρική Ρύπανση, Καθεστώς Λειτουργίας των ΑΗΣ και των Ορυχείων της ΔΕΗ στο Νομό Κοζάνης», ενημέρωσε την τοπική κοινωνία ότι «από τότε μέχρι σήμερα δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στα θέματα που είχε θέσει ο ΣτΠ». Τα βασικά σημεία της εμπεριστατωμένης έκθεσης για τις παρανομίες της ΔΕΗ, που έστειλε τότε η ανεξάρτητη Αρχή, αφορούσαν μεταξύ άλλων στη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή χωρίς άδεια, στην τοποθέτηση φίλτρων, στις υπερβάσεις των εκπομπών ρύπων κ.λ.π. Σύμφωνα με τον ΣτΠ «στο μεταξύ άλλαξε η νομοθεσία προς το δυσμενέστερο», καθώς, ενώ πρώτα απαιτούνταν ξεχωριστή άδεια λειτουργίας για κάθε σταθμό παραγωγής, σήμερα με την τροποποίηση του νόμου ίσως και με διακομματική συναίνεση η ΔΕΗ θα μπορεί να βγάζει μία άδεια λειτουργίας για όλους τους σταθμούς». Εκπρόσωποι φορέων χαρακτήρισαν «σκανδαλώδη» αυτή την τροπολογία, ενώ συγχρόνως υπογράμμισαν ότι «αποτελεί ταφόπλακα για το περιβάλλον».
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια δύσκολη περιβαλλοντική περίοδο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, Λάζαρος Τσικριτζής, «το 2007 το ποσοστό υπερβάσεων της αιωρούμενης τέφρας έφτασε σε 66%, ενώ για τα αιωρούμενα σωματίδια σημειώθηκαν 130 υπερβάσεις, από 350 μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν».
Πάντως, ο ΣτΠ, Γ. Καμίνης επιφυλάχτηκε για πολύ περισσότερα στοιχεία μετά τη λήξη της τριήμερης επίσκεψης, καθώς έχει προγραμματίσει επισκέψεις του κλιμακίου σε πληττόμενα χωριά, όπως η Ποντοκώμη του δήμου Δ. Υψηλάντη και η Ακρινή του δήμου Ελλησπόντου, ενώ αύριο τελευταία ημέρα της επίσκεψης θα επισκεφτεί τη Μαυροπηγή του δήμου Πτολεμαΐδας, καθώς και σχολείο της Πτολεμαΐδας, όπου θα συναντηθεί με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης, τόσο στη νομαρχία Κοζάνης όσο και στους οικισμούς που θα επισκεφτεί, ο ΣτΠ θα υποδεχτεί κοινό και φορείς. Οι τελευταίοι αναμένεται να του επιδώσουν δεκάδες αναφορές για ζητήματα περιβάλλοντος και μη τήρησης της νομοθεσίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν, οι πολίτες και οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας έστειλαν στην ανεξάρτητη Αρχή, συνολικά 1.685 αναφορές. Απ' αυτές οι 715 αφορούν στις σχέσεις κράτους-πολίτη, οι 188 στα δικαιώματα του ανθρώπου, οι 531 σε θέματα κοινωνικής προστασίας, οι 215 σε θέματα ποιότητας ζωής, οι 7 στο παιδί και οι 2 στην ισότητα φύλων.
Στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της νομαρχίας, προήδρευσε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ενώ παρεμβάσεις έκαναν μεταξύ άλλων ο πρώην νομάρχης Πάσχος Μητλιάγκας, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ρούλης Κοκελίδης, ο διευθυντής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Γκάσης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Βάρκας.

Πηγή: Πτολεμαίος-Χρήστος Βήττας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εσείς στην Ποντοκομη να βάνετε το άγαλμα του Μήτσου Ζαραφιδη ,στην Μαυροπυγη του Αντώνη Νίκου ,στην Κοζάνη Παρι Κουκουλοπουλου με Γιαννακη Ιωακειμ εμείς στην Πτολεμαιδα Δαβακο Χρηστακη κλπ να τους βλέπουν τα εγγονάκια μας και να τους φτύνουν όταν περνάν δίπλα έτσι για πλάκα .

 
back to top