Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Η πορεία υλοποίησης των έργων του νέου Κλείτου...


Συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των έργων στον οικισμό του νέου Κλείτου παραχώρησαν το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών του Δήμου Ελλησπόντου, ο Σύλλογος Μετεγκατασταθέντων Κλείτου και κάτοικοι της περιοχής. Αφορμή για την κίνηση αυτή αποτέλεσε μια καθιερωμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στα γραφεία της Περιφέρειας και αφορούσε την πορεία των έργων υλοποίησης,. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κίνησης κ. Θεόφιλο Παπαδόπουλο παρουσιάζονται «σημαντικές καθυστερήσεις έργων που οφείλονται σε οικονομικά προβλήματα, τα οποία πηγάζουν από την έλλειψη χρημάτων».
Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται στο πρώτο στάδιο υλοποίησης (ύδρευση, αποχέτευση, όμβρια ύδατα) και έχει προχωρήσει σε μεγάλο ποσοστό χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί, γεγονός το οποίο απαγορεύει ουσιαστικά στους κατοίκους να κατοικήσουν στον οικισμό.
Αξίζει να αναφερθεί πως η Κίνηση Πολιτών και οι κάτοικοι του Κλείτου, με αφορμή την επίσκεψη του κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη στην περιοχή, θα επιδιώξουν συνάντηση μαζί τους για να τους θέσουν το θέμα. Ταυτόχρονα απευθύνουν τρία αιτήματα: 1. Προς τη ΔΕΗ «να ενημερώσει για το ακριβές οικονομικό κόστος που επιβάρυνε την επιχείρηση σε ό,τι αφορά τις απαλλοτριώσεις και με ποιες διαδικασίες καταβλήθηκε το ποσό στον Δήμο». 2. Προς τον Δήμαρχο Ελλησπόντου «να παρουσιάσει τον φάκελο του έργου Κλείτου, όπου εκεί φαίνονται αναλυτικά τα χρήματα που έχουν δοθεί για τα έργα υποδομής στον νέο οικισμό» και 3. «τι έχει δοθεί από την Νέα Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα για τα έργα υποδομής του νέου οικισμού και ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης».
Τα προβλήματα σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο είναι «πολλά και μέρα με τη μέρα διογκώνονται» αφού όπως υποστηρίζει από τη ΔΕΗ έχουν δοθεί κοντά στα 8.5 εκ. ευρώ από τις απαλλοτριώσεις, χρήματα που όπως λέει «αν υπήρχαν, τα έργα υποδομής θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί». Απευθυνόμενος στους αιρετούς άρχοντες του τόπου, ο κ. Παπαδόπουλος τους καλεί «να αναλάβουν τις ευθύνες του και να πάρουν και τις πρωτοβουλίες εκείνες ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην ολοκλήρωση των έργων υποδομής και οι κάτοικοι να μπορέσουν να πάνε στα σπίτια που έχουν επενδύσει».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Συλλόγου Μετεγκατασταθέντων Κλείτου Παύλος Αμαρατίδης επεσήμανε πως «κάναμε υπομονή, αλλά βλέπουμε ότι δεν γίνεται τίποτα. Οι κάτοικοι του παλιού χωριού δεν μπορούν να μείνουν άλλο εκεί και στο νέο Κλείτος δεν υπάρχει υποδομή για να κατοικήσουμε». «Μας γυροφέρνουν και ο νομάρχης και ο περιφερειάρχης» προσθέτει ο ίδιος, αφού «έχουμε την υπόσχεση ότι εντός τριμήνου θα δοθούν χρήματα από τη ΔΕΗ και τη Νομαρχία για να τελειώσουν κάποια έργα».
Τέλος, στο πώς ζουν σήμερα οι κάτοικοι του Κλείτου, αναφέρθηκε ο κάτοικος Θεόδωρος Σιδηρόπουλος. «Η κατάσταση είναι τραγική» επεσήμανε ο ίδιος, ενώ ανέφερε πως περιμένουμε από το 1997...Το χωριό μας πια είναι Ορυχείο. Δεν μπορούμε να ζήσουμε. Η κοινωνία του Κλείτου δεν φταίει σε τίποτα. 80-90 οικογένειες είμαστε στο περίμενε…».

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Γράφει ο/η Β.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top