Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Eργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης: Aνοιχτή επιστολή προς τον Συνήγορο του Πολίτη...

Κύριε Συνήγορε του Πολίτη,
με αφορμή την επίσκεψή σας στον νομό μας θέλουμε από την πλευρά μας ως συνδικαλιστικό κίνημα , να σας καταθέσουμε τις απόψεις μας για τις συνέπειες που υφίστανται οι κάτοικοι της περιοχής μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται κυρίως από την ΔΕΗ Α.Ε.
Σας είναι γνωστό ότι οι σταθμοί μας χαρακτηρίσθηκαν ως οι πλέον ρυπογόνοι στην Ευρώπη. Σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ορυχείων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους της περιοχής μας κυρίως γιατί δεν παίρνονται μέτρα προστασίας κατά την εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη.
Η ΔΕΗ Α.Ε. καταδικάστηκε με πρόστιμο πολλές φορές από τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και από το ΥΠΕΧΩΔΕ, για την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των ορυχείων και την υπέρβαση εκπομπής ρύπων από τους σταθμούς της.
Πολλές επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν στην περιοχή μας έδειξαν αυξημένο άσθμα, ρινίτιδες, πνευμονοπάθειες κ.λ.π.
Παρά τις κινητοποιήσεις των φορέων της περιοχής δυστυχώς τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να γίνουν νέες σύγχρονες μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στη ΔΕΗ, σε αντικατάσταση των παλαιών μονάδων και βέβαια είναι απαραίτητη η κατασκευή μονάδος αποθείωσης στον ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ κάτι που το έχει παραδεχτεί και η ίδια η ΔΕΗ.
Η μεταφορά της τέφρας να γίνεται με κλειστού τύπου ταινιόδρομους από τα ορυχεία προς τους σταθμούς παραγωγής, όπως και η μεταφορά μέσα στα ορυχεία της ΔΕΗ να γίνεται με κλειστού τύπου φορτηγά και να απαγορευθεί η διάστρωση των δρόμων με ακατέργαστη τέφρα, γιατί έτσι δημιουργούνται μεγάλες εστίες μόλυνσης.
Η μετεγκατάσταση των οικισμών πρέπει να γίνει με βάση τις προτάσεις των φορέων της περιοχής και των κατοίκων των συγκεκριμένων οικισμών. Η ΔΕΗ να μη λοξοκοιτάζει για να αποφύγει τους περιβαλλοντικούς όρους, που πρέπει να τηρήσει.
Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή συντελείται στους υδροφόρους ορίζοντες από την διάνοιξη και εκμετάλλευση των ορυχείων χωρίς ποτέ να γίνεται η αποκατάστασή των. Αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής για να έχουν ποιοτικό πόσιμο νερό να πληρώνουν διπλά και τριπλά το κόστος, για εξεύρεση άλλων λύσεων για την υδροδότησή τους.
Τέλος, στην περιοχή με τα μεγαλύτερα λιγνιτωρυχεία της χώρας μας δεν υπάρχει Επιθεώρηση Μεταλλείων με αποτέλεσμα να ανθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία στις εργολαβίες της ΔΕΗ. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας με υψηλό κίνδυνο ατυχημάτων.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να γίνουν 2500 προσλήψεις στη ΔΕΗ για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής και να γίνει Επιθεώρηση Μεταλλείων στην Κοζάνη.
Πιστεύουμε ότι θα συμβάλλετε με το κύρος και την ανεξαρτησία σας στην επιβολή μέτρων για να σταματήσει επιτέλους η περιοχή μας να πληρώνει υψηλό τίμημα ακόμη και με την ίδια την ζωή των κατοίκων και των εργαζομένων.
Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ksipnisan ke i eprosopi tis ergatikis taksis pou itan ""ametohi"" sto fagopoti .Erotisi i Ergatiki Alilengii den ine melos tis .Ti ekanan gia na tin ipostiriksun .Min koroideveste allo ...

 
back to top