Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Τα αποτελέσματα της Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα...


Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, το ελληνικό παράρτημα της παγκόσμιας μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», διεξάγει τα τελευταία δύο χρόνια έρευνα για την έκταση της διαφθοράς στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η μικρή απόκλιση από τα δεδομένα της περσινής έρευνας επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της μεθοδολογίας και των πορισμάτων της έρευνας. Η έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία Public Issue και βασίζεται σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε ελληνικά νοικοκυριά με τη χρήση δομημένου δειγματολογίου, τηρώντας τις ίδιες προϋποθέσεις με την περσινή, ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Η καινοτομία της φετινής έρευνας έγκειται αφενός στη σταδιακή υλοποίησή της σε έξι μηνιαία κύματα, σε συνολικό δείγμα 6.105 άτομα, αφετέρου στη συγκριτική ανάλυση των δεδομένων με τα πορίσματα της περσινής χρονιάς.
Στην κορυφή της κατάταξης των φορέων του δημοσίου τομέα όπου εντοπίζονται περιστατικά διαφθοράς βρίσκονται για μία ακόμα χρονιά τα Δημόσια Νοσοκομεία, οι Πολεοδομίες υποχώρησαν στην τρίτη θέση και οι Εφορίες ανέβηκαν στη δεύτερη. Το Υπουργείο Μεταφορών (ΚΤΕΟ και Διπλώματα οδήγησης) και οι Νομαρχίες συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Σημειώνεται ότι το 60% της διαφθοράς εντοπίζεται στις 3 πρώτες υπηρεσίες (Νοσοκομεία, Εφορία, Πολεοδομίες) Στον ιδιωτικό τομέα, πρωτοστατούν επίσης οι υπηρεσίες υγείας στον εντοπισμό περιστατικών διαφθοράς.
Το ουσιαστικότερο πόρισμα της έρευνας για το 2008, αφορά στην εκτίμηση του μεγέθους της μικρό-διαφθοράς, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 750 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2007)
Το «αισιόδοξο» μήνυμα της έρευνας που πηγάζει από τη στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη διαφθορά, αφορά στο επίπεδο ανοχής φαινομένων διαφθοράς, όπου συντριπτική πλειοψηφία (της τάξης του 80% περίπου) διαφωνεί με τις πράξεις που ενέχουν στοιχεία διαφθοράς.
Ο κ. Κώστας Μπακούρης σημείωσε κατά την παρουσίαση της έρευνας: «Κινδυνεύοντας να γίνουμε κουραστικοί θα επαναλάβουμε ότι η προώθηση και η υιοθέτηση ειδικού κώδικα δεοντολογίας αλλά και η εκπαίδευση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς πρέπει να επισημάνει, για μια ακόμα φορά, όχι τόσο την έλλειψη διατάξεων οι οποίες υποστηρίζουν τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο και διευκολύνουν την άσκηση του ελέγχου της εξουσίας, αλλά κυρίως τη μη αυστηρή και μερικές φορές επιλεκτική εφαρμογή τους. Η αποτελεσματικότερη και δικαιότερη Δημόσια Διοίκηση πρέπει σταθερά να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Η μεγαλύτερη διαφάνεια και η μηδενική ανοχή δεν μπορεί παρά να είναι η σταθερή επιλογή. Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να εξετάσουμε, για μια ακόμα φορά, με σοβαρότητα ως κοινωνία τις καταστροφικές συνέπειες της διαφθοράς κυρίως στους τομείς της υγείας, των οικονομικών υπηρεσιών, της προστασίας του περιβάλλοντος (πολεοδομικές παραβάσεις) και φυσικά γενικότερα των δημόσιων υπηρεσιών, χωρίς να παραβλέπουμε τις αντίστοιχες δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα, που η έρευνά μας καταδεικνύει ότι δεν είναι αμέτοχος στο πρόβλημα».
Ο κ. Μπακούρης καταλήγοντας τόνισε: «Η άμεση, και χωρίς άλλη καθυστέρηση, της εφαρμογής παλαιότερης πρότασής μας για τη θεσμοθέτηση μιας αρχής υπεύθυνης για την πάταξη της διαφθοράς που να αναφέρεται άμεσα στον πρωθυπουργό, είναι πλέον απαραίτητη».

Πηγή: Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς

Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας μπορείτε να τα βρείτε και στο site μας www.pontokomi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top