Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Στοκχόλμη και Αμβούργο οι πρώτες «πράσινες πρωτεύουσες» της Ευρώπης...

Στοκχόλμη και Αμβούργο οι πρώτες υποψήφιες πόλεις για την απόκτηση του τίτλου των πιο «πράσινων πρωτευουσών» της Ευρώπης.



Η σουηδική πρωτεύουσα θα είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010,









ενώ το Αμβούργο θα παραλάβει τη σκυτάλη το 2011.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από το εκτεταμένο πρόγραμμα της Στοκχόλμης που αποβλέπει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη μέσω έργων καθαρισμού των υδάτων και μείωσης του θορύβου, καθώς και της δημιουργίας ολοκληρωμένου συστήματος για τα απόβλητα, συστήματος για τη χρέωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, και περισσότερων χώρων αναψυχής, όπως, παραλίες για μπάνιο.
Όπως επισημαίνεται η Ε.Ε καθιέρωσε τον θεσμό της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης αφού η ανάγκη για καθαρή και βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων δεν ήταν ποτέ επιτακτικότερη από σήμερα που το 74% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει πλέον σε αστικά κέντρα 5.000 κατοίκων και πάνω.
Ο τίτλος αυτός απονέμεται κάθε χρόνο σε μια πόλη που προωθεί τρόπους αστικής διαβίωσης φιλικούς προς το περιβάλλον, ως επιβράβευση των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν οι τοπικές αρχές για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Πηγή: Εφημερίδα Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top