Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Πρόοδος στο έργο της Διυπουργικής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων...


Για την πορεία των ενεργειών της Διυπουργικής Επιτροπής σχετικά με τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, μίλησε ο πρόεδρός της, υφυπουργός Εσωτερικών, Θανάσης Νάκος, σε συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο Μέγαρο, από κοινού με τους υφυπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αθανάσιο Μπούρα και Ιωάννη Μπούγα, αντίστοιχα.
Αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής και την εξέλιξη αυτού του ζητήματος από το 2004 έως σήμερα, ο κ. Νάκος επεσήμανε πως επί συνόλου 3.035 παράνομων χωματερών που λειτουργούσαν το 2004 σε όλη τη χώρα, σήμερα παραμένουν σε λειτουργία μόνο 410. Το αποτέλεσμα αυτό κρίνεται ικανοποιητικό, ακόμη και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ και για αυτό το λόγο δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στη χώρα, όπως είχε ανακοινωθεί το 2005 για τη λειτουργία 1.102 ανεξέλεγκτων χωματερών.
«Το Νοέμβριο του 2008 και το Φεβρουάριο του 2009 καταθέσαμε την έκθεση προόδου στην ΕΕ και αναγνωρίστηκε ότι είχαμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο», τόνισε ο κ. Νάκος.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών είπε πως σε δύο περιφέρειες η πρόοδος είναι τεράστια: Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από το σύνολο των 207 χωματερών σήμερα δεν υπάρχει καμία και στη Θεσσαλία από 482 χωματερές, σήμερα λειτουργούν μόνο τρεις.
Ωστόσο, τόνισε πως η προσπάθεια που γίνεται δεν σταματά στο σημείο αυτό, αφού απόφαση της Επιτροπής είναι να περάσει το συντομότερο δυνατόν σε σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς προβλέπονται επιπλέον Χώροι Υγειονομικής Ταφής.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της επεξεργασίας των απορριμμάτων που θα επιτρέπει τη μετατροπή των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, σε επίπεδο Μονάδων Επεξεργασίας, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 3 εργοστάσια Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στα Άνω Λιόσια, στην Καλαμάτα και στα Χανιά, ενώ τον Απρίλιο ολοκληρώνονται 2 Μονάδες Επεξεργασίας στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Κεφαλονιά.
Τέλος, ολοκληρώθηκε η μελέτη σκοπιμότητας η οποία υπέδειξε την κατασκευή 4 νέων εργοστασίων σύγχρονης τεχνολογίας (δύο στη Φυλή, ένα στο Γραμματικό και ένα στην Κερατέα) και στο στάδιο οριστικής μελέτης βρίσκεται η κατασκευή 3 εργοστασίων κομποστοποίησης (ένα στη Δυτική Αττική και δύο στην Ανατολική Αττική).
Παράλληλα, λειτουργούν 17 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) σε όλη τη χώρα, ενώ κατασκευάζονται και άλλα 5 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δύο στη Μακεδονία και ένα στο Νότιο Αιγαίο.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Αθ. Μπούρας, αναφορικά με τα δημοσιονομικά, δήλωσε πως παρά την οικονομική κρίση το υπουργείο έχει εξασφαλίσει για το 2009 τις απαιτούμενες πιστώσεις για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ι. Μπούγας, είπε πως το υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιεί μια σειρά από δράσεις στον τομέα της βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων και της προστασίας του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στον γενικότερο στόχο της αειφόρου ανάπτυξης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top