Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Νανοσωματίδια στην αναπνοή μας...

«Ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει χιλιάδες βλαπτικές ενώσεις. Προϊόντα της ανθρώπινης δραστηριότητας που στέλνει χημικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια τις αναπνέουμε. Πολλοί ρύποι έρχονται από τις βιομηχανίες, οι περισσότερες από τα αυτοκίνητα, αλλά και από το τζάκι όταν το καίμε ή όταν καθαρίζουμε το σπίτι...».
Τα λόγια ανήκουν στον καθηγητή Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Σπύρο Πανδή, ο οποίος συζητά με τον καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη στην αποψινή εκπομπή «Στα μονοπάτια της επιστήμης» (Ετ-1, 24.00) για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα νανοσωματίδια. Ο Σπύρος Πανδής, που υπήρξε για πολλά χρόνια καθηγητής και στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ, επισημαίνει ότι «ακόμη δεν ξέρουμε από πού προέρχεται το 80% των νανοσωματιδίων και, το χειρότερο, δεν γνωρίζουμε ποιες βλάβες προκαλούν».
Οπως εξηγεί, κύριος ρύπος είναι τα ατμοσφαιρικά σωματίδια που ανά κυβικό εκατοστό (όσο ένα ζάρι δηλαδή) φτάνουν τα 20.000 κι από αυτά μπορούμε να δούμε μόλις το ένα χιλιοστό. Τα υπόλοιπα είναι πολύ μικρά, είναι τα λεγόμενα νανοσωματίδια, τα οποία είναι δύσκολο να μετρηθούν και να εντοπιστεί η προέλευσή τους. Και αυτό που πρέπει να μάθουμε σύντομα είναι η μοριακή τους σύσταση. «Σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού -προσθέτει- προσπαθούμε να αναπτύξουμε όργανα και τεχνολογία για την έγκαιρη μέτρηση των ρύπων. Υπάρχουν τεχνολογίες ρουτίνας που μετράνε τους ρύπους τη μέρα και σου λένε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά θέλουμε τεχνολογία που να σου λέει ανά λεπτό ποιος δημιουργεί το πρόβλημα».
Ο κ. Πανδής μιλά και για τους Ελληνες στο εξωτερικό επισημαίνοντας ότι «όπου κι αν πας, στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ή ερευνητικά κέντρα, θα βρεις Ελληνες να διδάσκουν ή να συμμετέχουν σε ερευνητικές ομάδες».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ/ Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top