Στη λεκάνη της «Σαριγκιόλ» ξεπεράστηκαν τα όρια σε πέντε πηγές. Σκέψεις για σταδιακή απεμπλοκή της υδροδότησης των οικισμών από τη συγκεκριμένη περιοχή
Πιο κοντά στην Κοζάνη πλησιάζει ο εφιάλτης του εξασθενούς χρωμίου, με το οποίο έχει μολυνθεί το νερό, καθώς διαπιστώθηκε ρύπανση και στα νερά του οικισμού Γαλάνης, της Τοπικής Κοινότητας Δρεπάνου, όπου ήδη η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας απαγόρευσε τη χρήση.
Στις 20 Μαΐου η ΔΕΑΚ έστειλε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τα αποτελέσματα των αναλύσεων νερού που έγιναν από διαπιστευμένο εργαστήριο του Πειραιά, το οποίο επιβεβαίωσε ότι «η περιεκτικότητα σε χρώμιο του οικισμού Γαλάνη είναι πάνω από το όριο που θέτει η ΚΥΑ 2600/01». Να σημειωθεί ότι η Γαλάνη υδροδοτείται από ιδιωτική γεώτρηση (Σαλονικίδη) και το αποτέλεσμα της ανάλυσης έδειξε υπέρβαση συγκέντρωσης χρωμίου, η τιμή του οποίου ανέρχεται σε 80 μg/λίτρο νερού, με ανώτατο όριο τα 50 μικρογραμμάρια. Να σημειωθεί ότι αναλύσεις δειγμάτων διενεργήθηκαν από το ίδιο εργαστήριο και για τις γεωτρήσεις Κίσσας και Σταθμού Μαυροδενδρίου και διαπιστώθηκαν τιμές μικρότερες σε σχέση με το ανώτατο επιτρεπτό όριο.
Μόλις έλαβε τα αποτελέσματα των αναλύσεων η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ακολούθησε την επόμενη ημέρα απόφαση απαγόρευσης με υπογραφή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Η απόφαση αναφέρει:
«Αποφασίζουμε
Ότι το νερό του δικτύου ύδρευσης του οικισμού Γαλάνης της Τ.Κ. Δρεπάνου Δήμου Κοζάνης δεν θα χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση (πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής, καθώς και για χρήσεις που να φέρνουν σε επαφή το νερό με τον ανθρώπινο οργανισμό π.χ. μπάνιο κλπ), αλλά μόνον για άλλες χρήσεις, όπως π.χ. πλύσιμο εσωτερικών & εξωτερικών χώρων, αυτοκινήτων, χρήση στο wc, πότισμα καλλωπιστικών φυτών κ.λ.π. με την απαραίτητη προσοχή, λόγω υπέρβασης της ανώτερης τιμής χρωμίου και ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου σ’ αυτό, με τιμές 80 μg/l και για τα δύο στοιχεία».
Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων από τις διαστάσεις που λαμβάνει η ρύπανση των νερών στη λεκάνη της «σαριγκιόλ», χωρίς να γνωρίζουν την έκταση του προβλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες σε πέντε γεωτρήσεις διαπιστώθηκαν μέχρι σήμερα υπερβάσεις συγκεντρώσεων Χρωμίου. Πρόκειται για γεωτρήσεις στο Ρυάκιο, στον Άγιο Δημήτριο, στην Ακρινή, στη Γαλάνη και στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Διευκρινίζεται ότι δεν έχει δοθεί απαγορευτικό μέχρι τώρα για την Ακρινή, επειδή το χωριό υδροδοτείται από δύο γεωτρήσεις και η γεώτρηση που παρουσιάζει πρόβλημα δίνει πολύ μικρή ποσότητα νερού, ενώ τη μεγαλύτερη ποσότητα τη δίνει η καθαρή γεώτρηση.
Σύμφωνα πάντως με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Νούλα Τουμπουλίδου, η ΔΕΥΑΚ ανέθεσε μελέτη στην ΑΝΚΟ για μεταφορά νερού από την Ερμακιά, με το οποίο θα υδροδοτηθούν ο Άγιος Δημήτριος, το Ρυάκιο, η Κοιλάδα και η Ακρινή. Επίσης, σημαντικό είναι ότι Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΥΑΚ μελετούν μακροπρόθεσμα τη σταδιακή απεμπλοκή της υδροδότησης από τη λεκάνη της σαριγκιόλ. Ωστόσο αυτό είναι πολύ μακρινό και πρέπει να γίνει αξιοποίηση και ένταξη στο δίκτυο νέων πηγών, παράλληλα αποτελεί και ομολογία της υποβάθμισης της ποιότητας των νερών στη λιγνιτοφόρα λεκάνη.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ισχύει ακόμη η απαγόρευση του νερού για ανθρώπινες δραστηριότητες σε Άγιο Δημήτριο, Ρυάκιο και ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό «διαρρέουν» οι αρμόδιοι ότι στο Ρυάκιο έγινε εμπλουτισμός και είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι συγκεντρώσεις χρωμίου.
Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου