Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η ζωή σου περιπλέκεται; Ώρα να την απλοποιήσεις...

Όσο αφήνουμε δουλειές και υποχρεώσεις να φορτώνουν τις μέρες μας, η ζωή μας όλο και περιπλέκεται. Κι όσο δεν καθόμαστε κάτω να δούμε τι από όλα αυτά που κάνουμε χρειάζεται να συνεχίσουμε να το κάνουμε και τι όχι, απλά η μια δουλειά προστίθεται στην άλλη, η μια υποχρέωση προστίθεται στην άλλη, και καταλήγουμε να αθροίζονται όλα εκείνα τα ‘πρέπει’ μέσα στη μέρα μας, που τελικά ίσως να μην πρέπει και τόσο. Το θέμα είναι να χωρέσουν στο πρόγραμμα μας όσα υπηρετούν τις βασικές μας αξίες – μπορεί να είναι η αγάπη, η ελευθερία, η διασκέδαση, η δημιουργικότητα. Πράγματα που μας γεμίζουν! Και να χωρέσουν επίσης εκείνες οι νέες δραστηριότητες που σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε, που θα δώσουν νόημα και πολλή ενέργεια στην κάθε μας μέρα. Μπορεί να είναι η άσκηση, ο εθελοντισμός, ο χορός, το καινούριο σου blog. Για να προσθέσουμε όμως οτιδήποτε νέο, και για να έχουμε παράλληλα ένα ήρεμο μυαλό για να το χαρούμε, πρέπει να καθαρίσουμε το τοπίο που έχουμε συνηθίσει ως τώρα. Κι εδώ έρχεται η απλοποίηση! Κοιτάμε ποια πράγματα μπορούν να φύγουν από το πρόγραμμα μας, για να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε αυτά που πραγματικά θέλουμε να μείνουν, και στα νέα που θέλουμε να προσθέσουμε – αυτά που θα μας δώσουν μια φρέσκια όρεξη που τόσο χρειαζόμαστε. Τι μπορείς να κάνεις;
-Δώσε τέλος στις κακές συνήθειες που μέχρι πρότινος μπορεί να μη σε ενοχλούσαν καν. Προσπάθησε να τις μετατρέψεις σε καλές.
-Άλλαξε τις συνήθειες που καταναλώνουν πολύ απ’ το χρόνο σου. Συνηθίζουμε να κάνουμε πράγματα που μας τρώνε δυσανάλογο χρόνο σε σχέση με αυτό που έχουν να δώσουν.
-Αντάλλαξε τις συνήθειες που σε κάνουν να χαίρεσαι μόνο για λίγο, με συνήθειες που πραγματικά σε γεμίζουν – και να δεις που θα έχεις να χαίρεσαι για πολύ.
Αν το καλοσκεφτείς, στόχος σου δεν είναι η απλοποίηση. Αυτός είναι ο τρόπος για να φτάσεις εκεί που θέλεις. Η απλοποίηση σαν στόχος θα οδηγούσε σε μια άδεια ζωή. Θα τα άφηνε όλα στην άκρη, εκτός από αυτά που είναι απολύτως αναγκαία. Αυτό που θα σου δώσει η απλοποίηση είναι να κρατήσει μακριά όλα εκείνα που δε χρειάζεσαι, και να σου δώσει χώρο για αυτά που είναι σημαντικά για σένα. Και φυσικά αξίζει να επενδύσεις στο να αλλάξεις τις συνήθειες σου.

Πηγή: http://www.zenhabits.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top