Ο μοναδικός μηχανισμός ελέγχου σε έναν τόπο στο οποίο κυριαρχεί η αυθαιρεσία, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, απειλείται με κατάρρευση την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός απαγορεύει τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα για το 2010 και ο πρώτος νόμος του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προβλέπει την ενίσχυση και αναβάθμιση των ελέγχων διά της δημιουργίας ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας!
Με τον ίδιο νόμο, μάλιστα, συγκροτείται ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων με σκοπό να προλαμβάνει την ανέγερση αυθαιρέτων στα καμένα της Αττικής εν τη γενέσει τους ως τμήμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Στις 11 Φεβρουαρίου, μάλιστα, λήγει η απόσπαση επιθεωρητών από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, όσων δηλαδή δεν έχει λήξει ήδη. Είκοσι τον αριθμό επί συνόλου 32, με δύο να ασκούν παράλληλα καθήκοντα, στους οποίους προστίθενται και οκτώ διοικητικοί υπάλληλοι. Όπως είναι γνωστό μετά από πολύχρονες πιέσεις της Ε.Ε. το 2001 σε νόμο για τα ολυμπιακά έργα είχε προβλεφθεί η ίδρυση της εν λόγω υπηρεσίας και δύο χρόνια μετά εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τα της διοικητικής οργάνωσης, διάρθρωσης και στελέχωσης. Εβδομήντα οκτώ εργαζόμενους προβλέπει το Π.Δ. για τη λειτουργία της.
Ταυτόχρονα το θεσμικό πλαίσιο, εκτός από τις νέες προσλήψεις, έδινε τη δυνατότητα να στελεχωθεί η υπηρεσία με αποσπάσεις τριετούς διάρκειας, οι οποίες μπορούν να παραταθούν μέχρι και τρία επιπλέον χρόνια. Ουσιαστικά ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές του 2004, οπότε έγιναν μερικές προσλήψεις με συμβάσεις, όμως ορισμένου χρόνου, και δόθηκε χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡ 2000-2006). Τόσα χρόνια και ουδείς εκ των αρμοδίων φρόντισε να λύσει τα προβλήματα και να νοιαστεί για την επόμενη ημέρα πέρα από την επιλεκτική δημοσιοποίηση ελέγχων για επικοινωνιακούς λόγους. Τώρα η υπηρεσία κινδυνεύει να μείνει με τους διοικητικούς υπαλλήλους και 8-10 επιθεωρητές. Ακόμη και στην περίπτωση που -τουλάχιστον οι αποσπασμένοι από το παλαιό ΥΠΕΧΩΔΕ νυν ΥΠΕΚΑ- παραμείνουν ατύπως στις θέσεις τους, δεν θα μπορούν να κάνουν ελέγχους και να υπογράφουν αυτοψίες. Δημιουργείται, όμως κι άλλο πρόβλημα. Με τη λήξη των αποσπάσεων, χάνεται και το έμπειρο προσωπικό. Δέκα χρόνια κοντά κι ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί μια στοιχειώδης δομή ελέγχου
Πηγή: Εφημερίδα Αυγη
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010
Υπηρεσία Επιθεωρητών... χωρίς επιθεωρητές!!!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου