Με πέντε μήνες ζωής, 300 ενεργούς φοιτητές, υποστήριξη από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου και προσωπικό υψηλού επιστημονικού επιπέδου, το πρώτο παγκόσμιο διαδικτυακό πανεπιστήμιο χωρίς δίδακτρα ήρθε για να φέρει τη μεγάλη επανάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο πείραμα σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο ξεκίνησε στις 10 του περασμένου Σεπτέμβρη από τον ισραηλινό επιχειρηματία κ. Σάι Ρισέφ.
Το Πανεπιστήμιο του Λαού (University of the Ρeople) έχει προσελκύσει ήδη το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και την υποστήριξη οικονομικών και επιστημονικών φορέων, καθώς δίνει μια ελπίδα τόσο στους πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου, αλλά και σε όλους τους πολίτες που έχουν πληγεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα προγράμματά του μπορεί να τα παρακολουθήσει όποιος θέλει, από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, αρκεί να ξέρει αγγλικά και να μπορεί να πληρώσει ένα μικρό κόστος εγγραφής, το οποίο κυμαίνεται από 15 ως 50 δολάρια (ανάλογα με τη χώρα προέλευσης). Ακόμη, πρέπει να πληρώσει το κόστος των εξετάσεών του, το οποίο κυμαίνεται από 10 ως 100 δολάρια.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
University of the Ρeople
1.) Ιδρυτής και πρόεδρος: Ο ισραηλινός επιχειρηματίας κ. Σάι Ρισέφ (φωτογραφία)
2.)Κόστος: Η εγγραφή από 15 ως 50 δολάρια (ανάλογα με τη χώρα προέλευσης) και οι εξετάσεις, που κοστίζουν από 10 ως 100 δολάρια 3.)Προϋποθέσεις φοίτησης: Απολυτήριο Λυκείου, επάρκεια στα Αγγλικά, πρόσβαση στο Διαδίκτυο 4.) Φοιτητές: Από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου 5.)Ηλεκτρονική διεύθυνση: http: //www.uopeople.org) 6.) Σε αριθμούς: Τριακόσιοι φοιτητές εγγεγραμμένοι από 50 χώρες 7.) Σπουδές: Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πληροφορική
Το Πανεπιστήμιο του Λαού (http: //www.uopeople.org) δεν δέχεται δίδακτρα, δεν πληρώνει σχεδόν κανέναν από τους ακαδημαϊκούς οι οποίοι διδάσκουν στα προγράμματά του, αλλά διαθέτει όλα όσα χρειάζεται ένα μοντέρνο πανεπιστήμιο, εκτός από κτιριακές εγκαταστάσεις (campus) και αμφιθέατρα. « Η εκπαίδευση έχει γίνει εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση », λέει ο κ. Ρισέφ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Βusiness Week». « Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Αυτό που κάνουμε είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίον εφευρέθηκε το Ιnternet. Γιατί να μη βοηθήσουμε τους ανθρώπους μέσω του Ιnternet, δημιουργώντας ένα πανεπιστήμιο που να προσφέρει μόρφωση χωρίς δίδακτρα; ».
Προς το παρόν, το Πανεπιστήμιο του Λαού δεν είναι πιστοποιημένο. Πάντως, το να πιστοποιηθεί είναι μια από τις προτεραιότητές του, όπως λέει ο κ. Ρισέφ, που δηλώνει ότι καταχώρισε νομικά το ίδρυμα στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, για να συνεργαστεί χωρίς προβλήματα με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της χώρας. Ηδη, το νέο πανεπιστήμιο αποτελεί ερευνητικό συνεργάτη της Νομικής Σχολής του Γέιλ στην Αμερική, έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών και ακαδημαϊκών θεσμών υψηλής στάθμης, όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Ηofstra της Νέας Υόρκης κ. Ντ.Γκρίνγουντ συμμετέχει εθελοντικά μία φορά την εβδομάδα στα προγράμματά του, ενώ αποτελεί και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής. Μέλος της ίδιας επιτροπής είναι και ο καθηγητής Νομικής του Γέιλ κ. Τζ. Μπάλκιν, ο οποίος ξεκίνησε τη συνεργασία του με το νέο πανεπιστήμιο προκειμένου να διερευνήσει τρόπους βελτίωσης της πρόσβασης στη γνώση. Το νέο ίδρυμα μπαίνει έτσι σε μια αναπτυσσόμενη με γοργούς ρυθμούς αγορά, καθώς από τα δύο εκατομμύρια άτομα που παρακολουθούν σήμερα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το 68% παρακολουθεί προγράμματα μη κερδοσκοπικών οργανισμών.
Μέχρι σήμερα, ο κ. Ρισέφ έχει επενδύσει στο ίδρυμα 1.000.000 δολάρια από την προσωπική του περιουσία, ενώ αναζητεί άλλα 5.000.000 από χρηματοδότες.
Πανεπιστήμια με δίδακτρα
* Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου
Αποτελεί πνευματικό «παιδί» του καθηγητή Γλωσσολογίας και προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη και έχει ήδη πίσω του εννέα επιτυχημένους κύκλους σπουδών. Δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης. Καταβάλλεται για την παρακολούθηση κάθε σειράς 10 μαθημάτων συνολικά το ποσό των 100 ευρώ και για τη σειρά 5 μαθημάτων συνολικά το ποσό των 70 ευρώ. (http: //www.stoabibliou.gr)
* Αρχαιολογική Εταιρεία
Τα μαθήματα είναι εβδομαδιαία, είναι υψηλού επιπέδου και πλαισιώνονται από αρχαιολόγους εν ενεργεία, πανεπιστημιακούς και εφόρους του υπουργείου Πολιτισμού. Προβλέπεται ποσό διδάκτρων 110 ευρώ εφάπαξ για την παρακολούθησή τους (http://www. archetai.gr/site/)
* Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου - ΕΚΕΜΕΛ
Πρόκειται για σχολή μεταφραστών που υποστηρίζεται από φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υπουργείο Πολιτισμού, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Βρετανικό Συμβούλιο κ.ά. Τα προγράμματα σπουδών είναι δύο ετών. Στον κύκλο σεμιναρίων για το βιβλίο παρέχονται σεμινάρια ελληνικής γλώσσας, συγγραφικής τέχνης και ποίησης. Το κόστος παρακολούθησής τους ξεκινάει από τα 400 και φτάνει ως τα 800 ευρώ (http://www.ekemel.gr/)
Χωρίς δίδακτρα
* Το Πανεπιστήμιο των Ορέων
Πρόκειται για πρωτοβουλία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ι. Παλλήκαρη, με την υποστήριξη επιστημόνων παγκοσμίου κύρους και με χορηγό την UΝΕSCΟ. (http://www. mountainsuniversity.gr/)
* Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών
Προσφέρονται σεμινάρια και διαλέξεις κυρίως από το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών και από το Φροντιστήριο Ιστορικών Επιστημών, με διεθνή επιστημονική παρουσία. (http://www. eie.gr)
Πηγή:Εφημερίδα Το Βήμα
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010
Το πρώτο διαδικτυακό πανεπιστήμιο χωρίς δίδακτρα…
Labels:
διαδικτυακό πανεπιστήμιο,
χωρίς δίδακτρα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου