Περισσότεροι από 48 στους 100 Έλληνες δεν γνωρίζουν πόσο νερό καταναλώνουν, ενώ περίπου 19 στους 100 εμφανίζονται να μη γνωρίζουν καν τι λογαριασμό πληρώνουν στις εταιρείες παροχής ύδατος.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία πανελλαδικής έρευνας του Δικτύου Μεσόγειος SOS, με τίτλο «Από-Τιμώντας το νερό» και με αφορμή την αυριανή (22 Μαρτίου) Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, παρουσίασαν σήμερα σε ειδική θεματική ημερίδα οι εκπρόσωποι του Δικτύου. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα άνω των 1.600 πολιτών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, κατά μέσο όρο.
Τα στοιχεία της έρευνας αποκάλυψαν, επίσης, σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης και γνώσης περί το νερό σε σημαντικό ποσοστό πολιτών της ελληνικής κοινωνίας, πολίτες οι οποίοι ωστόσο, εμφανίστηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία θετικοί τόσο σε μία μικρή επιβάρυνση στον λογαριασμό τους, όσο και στη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας του πολυτιμότερου αγαθού.
«Απλώς, παίρνουν τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ και δεν τους ενδιαφέρει τι πληρώνουν και τι καταναλώνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μαθηματικός Μανώλης Καραμολέγκος, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας.
Ειδικότερα, 52,8% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν εφαρμόζουν μέτρα εξοικονόμησης νερού, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης, γνώσης, χρόνου, καθώς επίσης και εξαιτίας τού κόστος εξοπλισμού.
Ποσοστό 72,3% δήλωσαν ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι πάνω από 54,3% απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται το νερό, όπως επίσης και ότι 54,8% θεωρούν ότι το νερό είναι ένας φυσικός πόρος σε επάρκεια. «Αυτό σημαίνει ότι η ευαισθητοποίηση σε θέματα νερού είναι μηδενική» σχολίασε ο κ. Καραμολέγκος.
Σε σχέση με την αντίληψη για την τιμή του νερού, σε ποσοστό 46,5% οι πολίτες θεωρούν ότι είναι ακριβό, ωστόσο η αποδοχή για κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τη σπατάλη του νερού φθάνει σε ποσοστό 66,3%.
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται να αποδέχονται μικρή χρηματική επιβάρυνση σε ποσοστό της τάξης του 93,3%, αρκεί τα χρήματα να δαπανώνται για την αποκατάσταση βλαβών των δικτύων και διαρροών.
Ως «άριστη» ή «καλή» αξιολογούν την ποιότητα του νερού για πόση 85% περίπου των ερωτηθέντων, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι προτιμούν το εμφυαλωμένο.
Στη δε σπατάλη του νερού κυριαρχούν τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων και η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Έπονται τα μπόιλερ και οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες.
Σε ότι αφορά την αξιολόγηση της κατανάλωσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, η κατανάλωση στο μπάνιο και για το πλύσιμο των ρούχων και των πιάτων εμφανίστηκε πολύ αυξημένη, σε σχέση με την κουζίνα, την αυλή, τον κήπο και το πλύσιμο του αυτοκινήτου.
Τέλος, ποσοστό 92% θεωρούν το νερό φυσικό πόρο και κοινωνικό αγαθό,ενώ 90% επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση του νερού.
Στην παρέμβασή του ο ειδικός γραμματέας υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ανέφερε ότι μία μικρή εξοικονόμιση στον αρδευτικό τομέα μπορεί να υπερκαλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες. Αφού επισήμανε ότι η Αθήνα χρησιμοποιεί 80% των αποθεμάτων για οικιακή χρήση, τόνισε ότι «με μία συνετή χρήση μπορούμε να αρκεστούμε στα αποθέματα» επισημαίνοντας, ωστόσο, την ανάγκη για εξοικονόμηση της τάξης του 10%.
Ο κ. Ανδρεαδάκης ανέφερε ότι η έμφαση δίνεται στη διαχείριση της ζήτησης, ενώ σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική δήλωσε ότι «η οδηγία είναι στο να δίνεται κίνητρο για εξοικονόμιση».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Νικόλαος Μπάρδης, ανέφερε ότι έως σήμερα το κόστος κατ' άτομο είναι περίπου τρία ευρώ για την ύδρευση και την αποχέτευσή του και επισήμανε ότι «το τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ είναι πολύ χαμηλό και γι αυτό οι απλήρωτοι λογαριασμοί είναι κάτω από 1%». Διατύπωσε δε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει αλγόριθμος για την τιμή του νερού και τις αυξήσεις της κατανάλωσής του.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ελλάδας, Κωνσταντίνος Τζανακούλης, ανέφερε ότι 80% του νερού χρησιμοποιείται στη γεωργία και επισήμανε την ανάγκη διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς. Μίλησε μάλιστα για ευθύνες των γεωργών στο θέμα της κατασπατάλησης: «Η φράση "το νερό είναι δικό μου" πρέπει να εκλείψει από το λεξιλόγιο».
«Καλύτερη διαχείριση νερού σημαίνει κοινωνία λιγότερο ευαίσθητη σε φυσικές καταστροφές, ευκαιρίες για ανάπτυξη εξαγώγιμης τεχνογνωσίας, ευκαιρίες για νέες αγορές και εργασία» ανέφερε ο λέκτορας του ΕΜΠ, Χρήστος Μακρόπουλος.
Για την ανάγκη χάραξης οριζόντιας, κεντρικής πολιτικής για τα ύδατα και προσαρμογή της σε περιφερειακό επίπεδο, τον έλεγχο της εφαρμογής από δημόσιους φορείς και την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, μίλησε η υπεύθυνη Πολιτικής του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ερμιόνη Φρεζούλη, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο τής διαπαιδαγώγησης των παιδιών και της ευαισθητοποίησης επαγγελματικών ομάδων.
Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου, Ευάγγελος Κουκιάσας, για τα επόμενα δύο χρόνια στόχος τού Δικτύου είναι μία μεγάλη σειρά παρουσίασης πολιτικών και ενεργειών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ πρότεινε την έναρξη ενός «ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου» καλώντας την πολιτεία, τους φορείς και τους πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες, που τους αναλογούν.
Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου