Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων...

Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου 2008) - Μήνυμα του Μπαν Γκι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

"Η φετινή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμπίπτει με την 60η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η Διακήρυξη γεννήθηκε μέσα στο περιβάλλον της μεγάλης καταστροφής και της μεγάλης φτώχειας που ακολούθησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της ανθρωπότητας για ένα μέλλον ευημερίας, αξιοπρέπειας και ειρηνικής συνύπαρξης.
Η υιοθέτησή αποτέλεσε ένα ιστορικό ορόσημο. H Διακήρυξη εξακολουθεί να αποτελεί βασικό τμήμα της ίδιας της ταυτότητας του ΟΗΕ.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι τόσο μεγάλες, όσο και αυτές που αντιμετώπισαν οι συντάκτες της Διακήρυξης.
Βρισκόμαστε ενώπιον μιας διατροφικής και μίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Η επίθεση του ανθρώπινου γένους εναντίον του περιβάλλοντος συνεχίζεται.
Σε πολλές χώρες η πολιτική καταπίεση είναι πραγματικότητα.
Και όπως πάντα, οι πιο ευάλωτοι γίνονται πρώτοι τα θύματα των κακουχιών και της κακοποίησης.
Οι πιο τυχεροί από μας, αυτοί που έχουμε γλιτώσει από την καταστροφή, τη φτώχεια και την αστάθεια, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε.
Οι συνέπειες της αδιαφορίας μπορούν τελικά να καταστρέψουν ολόκληρο τον πλανήτη.
Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και κυρίως ο αγώνας για την προστασία τους πρέπει να ενώσουν τον κόσμο.
Στη σημερινή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχω την ελπίδα ότι όλοι θα δράσουμε σύμφωνα με τη συλλογική μας ευθύνη για την προστασία των δικαιωμάτων που προβλέπονται από την Οικουμενική Διακήρυξη.
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να τιμήσουμε το αξεπέραστο όραμα αυτού του εμπνευσμένου κειμένου είναι μέσω της πλήρους εφαρμογής των αρχών του, παντού και για όλους."

Στην περιοχή μας πέραν των άλλων πλήττεται βάναυσα και το αναφέρετο δικαίωμα στην υγεία και το περιβάλλον. Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει κοινωνικά δικαιώματα, δεν προβλέπει τις βλαβερές συνέπειες που προκαλούνται από την ασυδοσία κάποιων (βλέπε (Δ)ΕΗ Α.Ε), στο περιβάλλον, ούτε αναπτύσει στρατηγικές πρόληψης των κινδύνων για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Με λίγα λόγια λοιπόν γινόμαστε πειραματόζωα στο ενεργειακό λεκάνοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας. Είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα "ενεργειακό" Νταχάου. Η χώρα μας μετά από προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου έχει καταδικαστεί γι' αυτό (07/06/2007) αλλά δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτάκι κανενός από τους αρμοδίους...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάντως μεταξύ μας παιδία είσαστε οι μοναδική με την ""Εργατική Αλληλεγγύη"" στην περιοχη που ασχολείστε καθημερινά με αυτό το θέμα . σας ευχαριστώ από Καρδία μου!!! . Οι άλλοι 100.000 αγαπόυν το ελλαδισταν τους αλητάμπουρες και πουτάνες και υπηρετουν .Δεν πειράζει όμως ας μην φάνε πολύ χόρτο και Ζάχαρη με τέφρα!! Όποιος θίχτηκε να με πάει στον «Κύριο» εισαγγελέα Κοζάνης !!

Ανώνυμος είπε...

Επεισόδια και αθρόες συλλήψεις στην Κοζάνη 11/12/2008
Μαθητές και νέοι τάραξαν τα νερά στον νομό Κοζάνης χθες πραγματοποιώντας δυναμικές συγκεντρώσεις, που απαντήθηκαν με συλλήψεις στον σωρό και αστυνομικές έρευνες σε σπίτια και αυτοκίνητα διαδηλωτών.

Όπως μας ενημέρωσε ο Χρήστος Βήτας, δημοσιογράφος στην Κοζάνη, ομάδα νεαρών συγκεντρώθηκε χθες, τις πρώτες πρωινές ώρες, έξω από την αστυνομική διεύθυνση της πόλης της Κοζάνης και φωνάζοντας αντικατασταλτικά συνθήματα επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο.

Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν πολίτες που να παρακολουθούν τα επεισόδια και να ασκούν πίεση προς τους αστυνομικούς, ώστε να μην επιτεθούν στα παιδιά, έγιναν αθρόες προσαγωγές, 37 τον αριθμό.

Επιπλέον η αστυνομία προχώρησε σε έρευνες σε σπίτια και αυτοκίνητα των ανθρώπων που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία και επικαλούμενη ενοχοποιητικά ευρήματα, όπως μπουκάλια με βενζίνη, προέβη σε τρεις επιπλέον συλλήψεις.

Έτσι, προέκυψαν συνολικά 40 προσαγωγές, με τους 17 να τελούν υπό κράτηση μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης.
Επεισόδια και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν και στην Πτολεμαΐδα, όπου μια αρκετά μεγάλη ομάδα μαθητών και νέων συγκεντρώθηκε έξω από την αστυνομική διεύθυνση και πέταξε πέτρες και αυγά, ενώ έσπασε και τζάμια στην αστυνομική υποδιεύθυνση.

Η απάντηση από πλευράς της κρατικής καταστολής ήταν για μια ακόμη φορά οι συλλήψεις. Έγιναν 12 προσαγωγές, ενώ οι επτά εξακολούθησαν να κρατούνται μέχρι χθες το απόγευμα, κάτι που προκάλεσε την αγανάκτηση των γονέων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν έξω από το αστυνομικό τμήμα.



Μαρία ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

 
back to top