Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Συγκέντρωση υπογραφών και άρνηση συμμετοχής στο δημοψήφισμα για την μετεγκατάσταση Μαυροπηγής...


Την πρόθεση τους να μη συμμετέχουν στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα (την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου), για την επιλογή της νέας θέσης της Μαυροπηγής συνυπογράφουν 253 κάτοικοι του οικισμού(περίπου το 1/4 του εκλογικού σώματος του οικισμού) με έγγραφο που κοινοποίησε ο Σύλλογος Πληττόμενων Μαυροπηγής "Μαύρη Πηγή". χθες Τετάρτη στα ΜΜΕ αλλά και σε αρμόδιους φορείς εντός και εκτός Νομού Κοζάνης.Σύμφωνα με την ανακοίνωση (βλ. φώτο) οι κάτοικοι αρνούνται να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία(δημοψήφισμα) εαν δεν διασφαλιστούν τα παρακάτω:
1ον Η πλήρης ενημέρωση των κατοίκων για τους όρους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
2ον Η ίση μεταχείριση όλων των προτεινόμενων επιλογών.
3ον Η ενίσχυση του νέου οικισμού με τις αποζημιώσεις των υφιστάμενων υποδομών.
4ον Η υλοποίηση της πρόσφατης υπόσχεσης του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, για την παρουσίαση στους κατοίκους, τεχνικής αξιολόγησης όλων των επιλογών.

Θα πρέπει να θυμίσουμε εδώ ότι λίγες μέρες πριν και συγκεκριμένα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Πτολεμαίδας, ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Τσιούμαρης παρουσίασε το έντυπο, με το οποίο θα κληθούν τη Κυριακή οι κάτοικοι της Μαυροπηγής να επιλέξουν τον τόπο μετεγκατάστασής τους.Στο συγκεκριμένο έντυπο θα αναγράφονται οι δυο προτεινόμενες περιοχές του Δήμου Πτολεμαΐδας (Ασβεστόπετρα και Κουρί) ενώ θα υπάρχει κι ένα κενό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορούν να συμπληρώσουν όποια άλλη περιοχή επιθυμούν. Ο κ. Τσιούμαρης είχε τονίσει ότι δεν μπήκε στη διαδικασία να συμπεριλάβει στο έντυπο τις διάφορες προτεινόμενες περιοχές εκτός Δήμου Πτολεμαϊδας,(δηλ. τις προτάσεις του Δήμου Μουρικίου και του Δήμου Κοζάνης) μένοντας πιστός στην ιστορία της Εορδαίας, ενώ είχε πει χαρακτηριστικά «δεν πουλάμε τον τόπο μας». Μάλιστα ο κ. Τσιούμαρης σε συνέχεια των δηλώσεων του είχε αναφέρει ότι το δημοτικό συμβούλιο θα προστατεύσει τους κατοίκους του χωριού από «αυτούς που θέλουν να τους μεταφέρουν σε ξένα χώματα και σε βραχώδεις εκτάσεις, όπου τα χρήματα δεν θα τους φτάσουν ούτε για τη θεμελίωση».

- Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πληττόμενων Μαυροπηγής "Μαύρη Πηγή", ο κος Αναστάσιος Εμμανουήλ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επιλογή της Δημοτικής Αρχής να μη συμπεριλάβει ξεκάθαρα στο έντυπο και τις άλλες προτεινόμενες περιοχές απο του Δήμους Κοζάνης και Μουρικίου αποτελεί μια προσπάθεια στραγγαλισμού της ελεύθερης βούλγησης των κατοίκων του οικισμού ενώ έκανε λόγο για ασαφή ενημέρωση περί απλών θεμάτων της εκλογικής διαδικασίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ως παράδειγμα, "το κατά πόσο έγκυρο θα θεωρείται ένα ψηφοδέλτιο, όταν στο κενό πλαίσιο θα αναφέρεται ανορθόγραφα ή μισά κάποιος άλλος προτεινόμενος χώρος". Τέλος ανέφερε ότι η διαδικασία του δημοψηφίσματος για την μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης έγινε με όρους σαφώς δημοκρατικότερους αλλά παράλληλα και στο πεδίο της ενημέρωσης(ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάση μελετών) οι διαφορές συγκρικά με την περίπτωση της Μαυροπηγής είναι τεράστιες.
-Έτσι λοιπόν μετά τις τελευταίες εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή αναλυτική παρουσίαση από την ΑΝ.ΚΟ των προτεινόμενων χώρων από την Δημοτική Αρχή (Κουρί-Ασβεστόπετρα) στους κατοίκους της Μαυροπηγής.

Πηγή:Kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top