Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Έρχονται καμπάνες για όσους δεν αποκαθιστούν το περιβάλλον...


Κυρώσεις σε όσους υποβαθμίζουν το περιβάλλον και δεν προχωρούν σε αποκατάσταση λατομικών χώρων, προβλέπει η εγκύκλιος που απέστειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Κιλτίδης προς όλες τις Περιφέρειες της χώρας και τις Διευθύνσεις Δασών.

Η μη αποκατάσταση του περιβάλλοντος από εξορυκτικές δραστηριότητες, προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον και στην αισθητική του, διακόπτει την οικολογική ισορροπία ευαίσθητων οικοσυστημάτων και των γύρω περιοχών του και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πληγές.

Το αποτέλεσμα είναι ολόκληρα βουνά και δάση να εμφανίζονται τρύπια σαν το σφουγγάρι και πολλές δασικές περιοχές να φιλοξενούν δεκάδες ανενεργά λατομεία.

Με την εγκύκλιο του υπουργείου, ο Κιλτίδης ζητά από τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών να εφαρμόσουν πιστά την κείμενη νομοθεσία προχωρώντας άμεσα σε μελέτες εργασίες αποκατάστασης των λατομικών χώρων.

Συγχρόνως καλεί τις Δασικές Υπηρεσίες να εφαρμόσουν τη δασική νομοθεσία σε περιπτώσεις λατομείων που έχουν εγκαταλειφθεί από λατόμους, κινώντας τη διαδικασία έκπτωσης της εγγυητικής επιστολής και αποδίδοντας το προβλεπόμενο ποσό στον ειδικό φορέα δασών προκειμένου να υλοποιηθούν υπ΄ ευθύνη τους τα έργα αποκατάστασης.

Τέλος, το υπουργείο ζητά αυστηρότερο έλεγχο και επίβλεψη της πορείας των εργασιών αποκατάστασης σε λειτουργούντα λατομεία σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις εγκεκριμένες μελέτες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα-Μαριάννα Τζάννε

Η περιοχή μας μοιάζει μ' ένα σουρωτήρι...αφού είναι γεμάτη τρύπες...
Από την μια η (Δ)ΕΗ Α.Ε με τα μεγάλα σε έκταση ορυχεία με την μικρή έως καθόλου αποκατάσταση και από την άλλη οι τρύπες των λατομείων, που είναι αρκετές, δεν έχουν καθόλου αποκατάσταση και αποτελούν ανοιχτές πληγές για την αισθητική του περιβάλλοντος του Νομού μας. Σε κάποια από τα λατομεία έχουν δοθεί χρήματα αποκλειστικά για την αποκατάσταση τους,όμως ουδέποτε έγινε...Παρατηρείται το φαινόμενο λατομεία που "φαίνονται" ανενεργά λόγω οικονομικών ατασθαλιών του ιδιοκτήτη τους, να αλλάζουν χέρια με μη σύννομες διαδικασίες...
Άραγε Θα δούμε επιτέλους τους νόμους να εφαρμόζονται στην πράξη;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top