Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Σύσσωμο «Όχι» στην επιστολή Αθανασόπουλου!...


Την ώρα που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος έφτανε…εν κρυπτώ στο Νομό Κοζάνης για να παρουσιάσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο, αλλά και να δώσει το «παρών» στις εκδηλώσεις για την προστάτιδα των λιγνιτωρύχων Αγία Βαρβάρα, η τοπική κοινωνία μέσω των αιρετών εκπροσώπων της σε όλους τους βαθμούς εκφράζει ένα σύσσωμο «Όχι» στην επιστολή του και στους εκβιαστικούς, ουσιαστικά, όρους που θέτει ο ίδιος προκειμένου να μην παραστεί ως ενάγουσας η ΔΕΗ στη δίκη των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου. Μετά τον νομάρχη και το δήμαρχο Κοζάνης, αλλά και μέλη του Συμφώνου Συνεργασίας και Συνύπαρξης ΔΕΗ και Τοπικής Κοινωνίας, χθες ήταν η σειρά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Γιώργου Παπακωνσταντίνου να προχωρήσει σε μια ξεκάθαρη, γραπτή δήλωση καταδίκης του ύφους και του πνεύματος της επιστολής Αθανασόπουλου, την οποία ανέδειξε ως μείζον θέμα ο «Πρωινός Λόγος». Έτσι, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως «θα περίμενε κανείς από τον κ. Αθανασόπουλο, αφού ο ίδιος χαρακτηρίζει «κοινωφελή επιχείρηση» τη ΔΕΗ Α.Ε., να δει με περισσότερη ευαισθησία αλλά και με αίσθημα ευθύνης, το θέμα της μη παράστασής της ως πολιτικώς ενάγουσα στη δίκη των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου στις 9 Δεκεμβρίου. Αντίθετα, η επιστολή του Προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε. δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, το διαζύγιο που έχει πάρει πλέον η ΔΕΗ από την τοπική κοινωνία αλλά και από την κοινή λογική.

Αντί να επιχειρεί να βρει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν πλέον οι δραστηριότητές της στην περιοχή, αντί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς ένα Νομό που της έχει δώσει τα μέγιστα, επιχειρεί να εκμαιεύσει από την Επιτροπή του Συμφώνου Συνεργασίας και Συνύπαρξης «δεσμεύσεις» όταν η ίδια αρνείται να δεσμευτεί στην υλοποίηση των αυτονόητων υποχρεώσεων της».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση, στον «Πρωινό Λόγο», του δημάρχου Ελλησπόντου, Κώστα Σανίδη, ο οποίος τόνισε πως «ελπίζω πως το Σύμφωνο θα είναι με τα συμφέρον και τις διεκδικήσεις του λαού του Δήμου Ελλησπόντου και δεν θα φοβηθεί τίποτε από ανάλογες ενέργειες, που δεν είναι τυχαίες και έχουν να κάνουν με ανθρώπους, με κατοίκους της περιοχής μας, οι οποίοι αγωνίζονται για μια θέση στον ήλιο. Άλλοι θα πρέπει να πάνε φυλακή και όχι οι κάτοικοι…». Επίσης, ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη και μέλος του Συμφώνου Κυριάκος Μιχαηλίδης, τονίζει πως «κανείς δεν μπορεί να βάλει φίμωτρο στην τοπική κοινωνία. Και η διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει πρώτιστα να κοιτάξει πως θα μειώσει τις εκπομπές των ρύπων στην περιοχή μας…», με τον ίδιο να επισημαίνει ότι από χθες ήδη λειτουργεί στο Μαυροδέντρι ο πρώτος σταθμός μέτρησης ρύπων (ο δεύτερος στην Ποντοκώμη θα λειτουργήσει σε δυο ημέρες), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Να θυμίζουμε, τέλος, πως στην απαντητική επιστολή που απέστειλε προς τον επικεφαλής του Συμφώνου και νομάρχη Κοζάνης Γιώργο Δακή, ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «δεν κρύβω ότι προσωπικά βλέπω θετικά την πρότασή σας. Όμως, προκειμένου να εισηγηθώ στο Δ.Σ. της ΔΕΗ την ανάκληση της ήδη δηλωθείσας Πολιτικής Αγωγής και προκειμένου το Δ.Σ. να πεισθεί για την ορθότητα της εισήγησής μου, θα πρέπει να αναληφθεί η απαιτούμενη πρωτοβουλία, ώστε η Επιτροπή του Συμφώνου Συνεργασίας και Συνύπαρξης, της όποιας ηγείσθε, αφενός μεν να αναγνωρίσει το άτοπο των εν λόγω ενεργειών και αφετέρου να δεσμευθεί ότι θα διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιου είδους κινητοποιήσεις σε βάρος της Επιχείρησης. Πιστεύω ότι μια τέτοια προσέγγιση, που υπαγορεύεται από καθαρά κοινωνικά κριτήρια και χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί»!

Πηγή: Πρωινός Λόγος-Παναγιώτης Πλιάτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top