Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Συμπαράσταση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης στους διωκόμενους από τη ΔΕΗ πολίτες

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμπαραστέκονται στους κατοίκους του Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου, οι οποίοι δικάζονται άλλη μια φορά για τον αγώνα τους απέναντι στις αυθαιρεσίες της ΔΕΗ, επειδή διεκδικούν τα βασικά και αυτονόητα: καθαρό περιβάλλον, αξιοπρεπή ζωή και εργασία. Τρία βασικά συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη χαρακτηρίζονται παράλογα και παράνομα, ενώ όσοι τα διεκδικούν αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες από τη ΔΕΗ και την Κυβέρνηση.

Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται μέθοδοι τρομοκράτησης των κατοίκων που για χρόνια βιώνουν την υπονόμευση της υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς και την ανελέητη καταστροφή των φυσικών πόρων, εισπράττοντας μόνο κυλιόμενες και ψεύτικες υποσχέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απολογούνται άνθρωποι που για δεκαετίες ζουν κάτω από τις καμινάδες, πλάι στα ορυχεία και βλέπουν τον τόπο τους να βιάζεται περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά..
Αυτοί που πρέπει να απολογηθούν είναι όσοι :
• εφαρμόζουν εδώ και μισό αιώνα ένα ενεργειακό μοντέλο που έχει οδηγήσει την περιοχή και τους κατοίκους της σε αδιέξοδο.
• αρνούνται πεισματικά να λάβουν όλα τα μέτρα για να περιοριστούν οι συνέπειες από τις δραστηριότητες των μονάδων και των ορυχείων.
• ακολουθούν ένα μοντέλο κατασπατάλησης των πόρων της περιοχής(έδαφος, υπέδαφος, νερά), με καταστροφικές συνέπειες για τις επόμενες γενιές
• οδηγούν το Νομό Κοζάνης στο μεταλιγνιτκό μαρασμό, χωρίς εναλλακτικές λύσεις για την ανεργία

Η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων είναι αυταρχική και άδικη, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα ζωής. Έχουμε δει διάφορες συντεχνίες με πολύ πιο οξείες και αδικαιολόγητες αντιδράσεις να ταλαιπωρούν ατιμώρητες την ελληνική κοινωνία, ενώ στους πολίτες του Αγίου Δημητρίου ασκείται όλη η αυστηρότητα των κατασταλτικών μηχανισμών. Είναι σαφές ότι η εκάστοτε Κυβέρνηση επιλέγει την τακτική της με ψηφοθηρικά και πολιτικάντικα κριτήρια και όχι με γνώμονα την ισονομία. Είναι απαράδεκτο να σύρονται συνεχώς στα δικαστήρια, όσοι δεν έχουν πίσω τους πανίσχυρα συνδικάτα ή κομματικούς μηχανισμούς και τραβάνε μόνοι τους την ανηφόρα.

Καταδικάζουμε επίσης την προσπάθεια να σπιλωθεί ο αγώνας των κατοίκων του Αγ. Δημητρίου –Ρυακίου και να πλασσαριστεί ως κίνηση εντυπωσιασμού κάποιων, που απλά επιδιώκουν μια θέση στον «παράδεισο» της ΔΕΗ.

Κατανοούμε το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, αλλά αρνούμαστε να το φορτώσουμε στον πιο «αδύναμο κρίκο». Η ευθύνη βαραίνει κύρια την πολιτική ηγεσία που δεν επένδυσε στην ενέργεια με βάση τις σύγχρονες τάσεις και τεχνολογίες και οδήγησε τη χώρα στο κατώφλι της ενεργειακής πείνας και στο «μαύρο» βάθρο των χειρότερων ενεργειακών επιδόσεων στην Ευρώπη (ρεκόρ στις εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων και ρεκόρ στην ενεργειακή σπατάλη).

Απαιτούμε άμεσα την διακοπή κάθε δίωξης απέναντι στους κατοίκους των παραπάνω χωριών. Δεν είναι δυνατόν τα θύματα να γίνονται θύτες και οι θύτες να μετατρέπονται σε θύματα.

Πέραν όμως του κράτους και της ΔΕΗ οι ευθύνες βαραίνουν και τους τοπικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση , τοπική και νομαρχιακή, τα σωματεία, τους περισσότερους φορείς, γιατί επιμένουν να στηρίζουν και να εκλιπαρούν ένα ενεργειακό μοντέλο που μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Είναι βέβαιο πως με την διαιώνιση του γνωστού «αναπτυξιακού» σχεδιασμού για την περιοχή (νέα ορυχεία, νέες μονάδες), ο οποίος ποδοπατά βασικές αρχές της αειφορίας, της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του κλίματος τα προβλήματα θα διογκώνονται, η κατάσταση θα χειροτερεύει και ο κύκλος θα γίνεται όλο και πιο φαύλος. Ο λιγνίτης έχει πιάσει τα όρια του. Πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε και να το πάρουμε απόφαση. Ο 21ος αιώνας δεν αντέχει τις χρεωκοπημένες λογικές του 20ου αιώνα.
Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να πιέσει ΑΜΕΣΑ και ΔΡΑΣΤΙΚΑ τη ΔΕΗ και το κράτος, ώστε να χρηματοδοτήσουν έργα και δράσεις που θα βγάλουν την περιοχή από το αδιέξοδο, θα δημιουργήσουν ήπια και φιλικά περιβαλλοντική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Ζητούμε εναλλακτικές λύσεις στην ανεργία:
1. Ανάπτυξη όλου του αιολικού και ηλιακού δυναμικού της περιοχής [ Γιατί δεν πιέζουμε να γίνει φωτοβολταικό πάρκο, όπως στη Μεγαλόπολη με ισχύ 50 MW (!), και να αξιοποιηθεί το αιολικό δυναμικό των 80 MW της περιοχής ; Με αυτές τις δυο κινήσεις δημιουργούνται αμέσως 180 θέσεις εργασίας, (διπλάσιες περίπου από αυτές που δίνει μια λιγνίτη μονάδα ίδιας ισχύος)].
2. Δημιουργία ειδικής ζώνης κινήτρων για επιχειρήσεις που θα παράγουν εξοπλισμό για ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά, ενεργειακά μονωτικά κτιρίων. Το προνομιακό αυτό καθεστώς θα προσελκύει επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη. Ο νομός θα εξακολουθεί να έχει τον «τίτλο» του ενεργειακού πυλώνα, αλλά σε μια πιο πράσινη κατεύθυνση.
3. Ειδική στήριξη του Ν. Κοζάνης και γενικότερα των περιοχών όπως στις οποίες θα κλείσουν λιγνιτικές μονάδες. Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο γενναίας οικονομικής ενίσχυσης των περιοχών αυτών και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ν. Κοζάνης, ο Ν. Φλώρινας, η Μεγαλόπολη, κλπ λεηλατήθηκαν σε φυσικούς πόρους (κάρβουνο, νερά και παραγωγικά εδάφη) προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Χρειάζονται λοιπόν ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο και μεγάλες επενδύσεις κυρίως σε έργα ανάταξης του φυσικού κεφαλαίου (διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού, αποκατάστασης γαιών, ενίσχυσης και προστασίας των δασών και των ορεινών όγκων, διαχείρισης και προστασίας των περιοχών φυσικού κάλλους και αξίας, Natura, κλπ) καθώς επίσης και ανάλογες πρόσθετες επιδοτήσεις σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Η επιδότηση μπορεί να έχει τη μορφή ενός πρόσθετου Τοπικού Πόρου, ο οποίος θα είναι μια «αντιπαροχή» ανάλογη με την ισχύ η οποία περικόπτεται. Δηλαδή θα είναι ένα εφάπαξ ειδικό τέλος ανά λιγνιτικό ΜW που δεν αντικαθίσταται.
Η περιοχή μας λοιπόν θα πρέπει με ομοθυμία και αποφασιστικότητα να διεκδικήσει, από την Πολιτεία αυτή τη φορά, το Ειδικό τέλος μείωσης ισχύος και να προχωρήσει σε πραγματικά παραγωγικές και περιβαλλοντικά φιλικές επενδύσεις. Έτσι θα υπερκαλυφθούν οι απώλειες θέσεων εργασίας από τη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής.
Επίσης ο Πόρος Ανάπτυξης που καταβάλει η ΔΕΗ θα επανέλθει στην αρχική του κοίτη, δηλαδή κυρίως στην πραγματοποίηση έργων προστασίας περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

• Προστασία του περιβάλλοντος
• «Φρένο» στο λιγνίτη και «γκάζι» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
• Πράσινη ανάπτυξη

Οι παγκόσμιες εξελίξεις μας δείχνουν τον δρόμο. Η θα ακολουθήσουμε μια ήπια και πράσινη ανάπτυξη ή κάθε τόσο θα αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια στις πύλες των εργοστασίων της ΔΕΗ, κάτω από τις ταινίες ή έξω από δικαστήρια.

Κοζάνη 1/12/2008

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top