Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Χέσους Αράουχο, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας - Λος Αντζελες (UCLA), διαπίστωσαν πως όταν κάποιος εισπνέει τους ρύπους από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τότε στον οργανισμό του η χοληστερίνη αλλάζει και από καλή γίνεται κακή. Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια και η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology» του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.
Οι ερευνητές εξέθεταν συστηματικά σε εξατμίσεις ντίζελ και βενζίνης και στη συνέχεια κατέγραφαν τις τιμές της χοληστερίνης σε πειραματόζωα (ποντίκια). Υστερα από 15 ημέρες συνεχούς έκθεσης και εισπνοής των ρύπων από τις εξατμίσεις, η καλή χοληστερίνη (HDL) είχε χάσει τις προστατευτικές της ιδιότητες για την υγεία των αγγείων και έκανε ακριβώς την ίδια «δουλειά» με την κακή χοληστερίνη (LDL). Με απλά λόγια και η καλή και η κακή έφραζαν τα αγγεία με τον ίδιο τρόπο.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η εισπνοή των εξατμίσεων προκαλεί οξείδωση και φλεγμονή στον οργανισμό και καταστρέφει τα κύτταρα και τους ιστούς. Η νέα έρευνα δείχνει ότι επίσης η οξείδωση της «καλής» χοληστερόλης οδηγεί σε σταδιακή σκλήρυνση των αρτηριών και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα μικροσκοπικά σωματίδια που εκλύουν οι εξατμίσεις περιέχουν χημικές ουσίες, οι οποίες δημιουργούν ελεύθερες ρίζες και οξείδωση. Το σημαντικότερο όμως που διαπίστωσαν οι επιστήμονες είναι πως μετά τις 2 εβδομάδες έκθεσης των ποντικών στους ρύπους, οι βλάβες δεν αποκαταστάθηκαν όταν σταμάτησε το πείραμα. Ο κίνδυνος παρέμενε.
Πηγή: http://www.enet.gr
Πηγή: http://www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου