Χαμηλή επιβάρυνση στις μετρούμενες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της περιοχής της Κοζάνης από τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) της ΔΕΗ, αποκαλύπτουν οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί των μελών επιστημονικής ομάδας του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής του ΤΕΙ, Σάκης Τριανταφύλλου, από τη μελέτη των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2010 – Σεπτεμβρίου 2011, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό της “συμμετοχής” των ΑΗΣ στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων είναι περίπου 10 με 15% για την περιοχή της Κοζάνης και 30% για την περιοχή της Ποντοκώμης.
Αυτό σημαίνει, κατά τον ίδιο, πως θα πρέπει στη συνέχεια η έρευνα να εκτιμήσει τα ποσοστά των λοιπών πηγών ρύπανσης, (κυκλοφορία των οχημάτων, βιομηχανία, αστικές δραστηριότητες, δημοτικά έργα, ορυχεία, καύση βιομάζας ή ανεξέλεγκτη καύση απορριμμάτων). “Όταν μετράμε τη ρύπανση σε μια περιοχή, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε δεν ξεχωρίζει από πού προέρχονται οι ρύποι, οι οποίοι ακολούθως θα πρέπει να ποσοτικοποιηθούν και αυτό μπορεί να είναι το επόμενο στάδιο της έρευνας” σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τα δεδομένα από τους πέντε σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τα αποτελέσματα των μετρήσεων παρουσιάζονται απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, με αφορμή την ολοκλήρωση σχετικού έργου που ανατέθηκε από τον Δήμο στο ΤΕΙ.
Παράλληλα οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσα από την ιστοσελίδα http://airlab.teikoz.gr , όπου δίνεται επίσης η δυνατότητα στον χρήστη να συγκρίνει τον δείκτη ρύπανσης της Κοζάνης με εκείνους άλλων 130 ευρωπαϊκών πόλεων στην επιλογή http://www.airqualitynow.eu. “Για την Κοζάνη τα επίπεδα έτους είναι οριακά και δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα όρια. Τα δεδομένα διαφοροποιούνται ανά περιοχή. Για παράδειγμα στην περιοχή της ΖΕΠ σημειώθηκαν 5 υπερβάσεις του ορίου των 50 μικρογραμμαρίων αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα τον χρόνο ενώ στην Ποντοκώμη 82. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία ο αριθμός των υπερβάσεων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 35 κάθε χρόνο” διευκρινίζει ο κ. Τριανταφύλλου.
Ένα επίσης σημαντικό εύρημα είναι ο εντοπισμός αυξημένων συγκεντρώσεων καδμίου και αρσενικού, σε σχέση με τις τιμές - στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχετική ενημέρωση έγινε πριν από τρεις περίπου μήνες ενώ όπως είχε τονιστεί, πρόκειται για ρύπους που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τις αστικές περιοχές ενώ έχουν καταγραφεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Το ζητούμενο στη συνέχεια είναι, κατά τον κ. Τριανταφύλλου, η συνέχιση της έρευνας για τη διαπίστωση των αιτίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκειμένου να είναι εφικτή η διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πηγή: http://www.express.gr
Πηγή: http://www.express.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου