Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Η ρύπανση φέρνει εγκεφαλικά και άνοια...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται να βλάπτει σοβαρά την υγεία, όχι μόνο άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. Δυο νέες μελέτες που διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέουν τη βεβαρημένη με ρύπους ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων με την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων καθώς και με την απώλεια μνήμης στις γυναίκες.
Οι ερευνητές επισημαίνουν μάλιστα ότι οι επιβαρυντικές συνέπειες παρατηρούνται ακόμη και σε επίπεδα ρύπων τα οποία σήμερα θεωρούνται «επιτρεπτά». Για τον λόγο αυτό καλούν τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν τις οδηγίες τους. Οι δυο μελέτες δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine».
Αύξηση των εγκεφαλικών από το διοξείδιο του αζώτου
Στην πρώτη μελέτη ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν διερεύνησαν την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων εξετάζοντας το ιστορικό περίπου 1.700 ασθενών που εισήχθησαν στο Ιατρικό Κέντρο Μπεθ Ισραελ της Βοστώνης από το 1999 ως το 2008. Με βάση τα δεδομένα του τοπικού σταθμού ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν αυξημένος κατά 34% κατά τη διάρκεια των 24ωρων στα οποία η ποιότητα του αέρα ήταν «μέτρια» σε σχέση με εκείνα στα οποία ήταν «καλή». Ο κίνδυνος εμφανιζόταν μεγαλύτερος ύστερα από 12-14 ώρες έκθεσης στους ρύπους και φάνηκε να συνδέεται με το διοξείδιο του αζώτου, το οποίο προέρχεται κυρίως από τις εκπομπές των οχημάτων. Το γεγονός ότι οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν σε ημέρες «μέτριας» συγκέντρωσης ρύπων προβληματίζει τους επιστήμονες. «Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι σε επίπεδα τα οποία θεωρούνται ασφαλή από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας βλέπουμε σημαντικές επιπτώσεις» τόνισε ο Γκρέγκορι Γουελένιους, επικεφαλής της μελέτης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Επιτάχυνση της απώλειας μνήμης από τα μικροσκοπικά σωματίδια
Στη δεύτερη μελέτη ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ρας στο Σικάγο εξέτασαν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις γνωστικές ικανότητες. Ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν την πορεία περίπου 20.000 γυναικών 70-81 ετών από τη μεγάλη μακροπρόθεσμη μελέτη Nurses Health Study συγκρίνοντάς τα με τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις περιοχές όπου αυτές ζούσαν. Εκτός από τα δεδομένα των σταθμών, οι οποίοι μετρούν έξι κύριους ρύπους, ελήφθησαν επίσης υπόψη άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκθεση στη ρύπανση, όπως τα πρότυπα των ανέμων, το υψόμετρο και η γειτνίαση με μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση συνδεόταν με επιτάχυνση της απώλειας της μνήμης και των άλλων γνωστικών λειτουργιών. Αυτό ίσχυε εξίσου για τα μικρότερα σωματίδια (διαμέτρου κάτω των 2,5 μικρομέτρων), τα οποία προέρχονται κυρίως από τους ρύπους των αυτοκινήτων, αλλά και για τα μεγαλύτερα (διαμέτρου 2,5-10 μικρομέτρων), τα οποία προέρχονται από άλλες δραστηριότητες όπως η καύση ή τα κατασκευαστικά έργα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, κάθε 10 επιπλέον μονάδες ρύπανσης επέφεραν «πτώση» των γνωστικών λειτουργιών αντίστοιχη με αυτή που επέρχεται σε περίπου δυο χρόνια υπό «καθαρές» ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Πηγή: Εφημερίδα Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top