Nόμος είναι μόνο το συμφέρον του επίδοξου επενδυτή, κατά το επεξηγηματικό παράρτημα του νέου Μνημονίου (V 2), το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την πλούσια νομολογία του ΣτΕ, αλλά και με το άρθρο 191 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει υψηλό επίπεδο προστασίας "πατώντας" στις αρχές της προφύλαξης και της πρόληψης. Απροκάλυπτα, ωμά και κυνικά στη σελίδα 31, υπό τον τίτλο "Ελλάδα φιλική στις επιχειρήσεις", αναφέρεται: "Η κυβέρνηση δημοσιεύει στον δικτυακό της τόπο ένα σχέδιο για μια επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα, το οποίο αντιμετωπίζει τους εναπομείναντες περιορισμούς για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τις επενδύσεις και την καινοτομία, οι οποίοι δεν καλύπτονται από άλλο σημείο του παρόντος Μνημονίου. Τέλος Φεβρουαρίου 2012".
Σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος το νέο Μνημόνιο
Μεταξύ άλλων, ως μέτρα εφαρμογής, εκτός του "κουρέματος" της περιβαλλοντικής αδειοδότησης η οποία έχει νομοθετηθεί, προβλέπεται η κατάργηση ακόμη και των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας. Οι στοιχειώδεις κανόνες παρουσιάζονται ως εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Αντιγράφουμε: "Έλεγχος των κανονισμών που περιορίζουν την επιχειρηματικότητα: Η κυβέρνηση ολοκληρώνει διαρθρωμένη ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η ρύθμιση σε τομείς όπως οι άδειες, οι κανόνες υγείας και ασφάλειας και η πολεοδομία, μπορούν να περιορίσουν άσκοπα την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό σε σημαντικούς τομείς όπως η επεξεργασία τροφίμων, το λιανικό εμπόριο, τα οικοδομικά υλικά ή ο τουρισμός. Εντός 6 μηνών από την ολοκλήρωση της ανάλυσης, η κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ή άλλες ενέργειες για την άρση των δυσανάλογων ρυθμιστικών επιβαρύνσεων".
Παρακάτω η κατάργηση των κανόνων του πολεοδομικού σχεδιασμού βαφτίζεται πολεδομική μεταρρύθμιση. Ήτοι: "Η κυβέρνηση αναθεωρεί και τροποποιεί τη γενική νομοθεσία περί πολεοδομίας και χωροταξίας, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση ακινήτων για ιδιωτικές επενδύσεις και στην απλούστευση και επιτάχυνση των χωροταξικών σχεδίων (3ο τρίμηνο 2012)". Υπόσχεται επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου θέτοντας αναδεφικά χρονοδιαγράμματα, εκτός αν εκχωρηθεί σε ιδιώτες η τήρηση του Κτηματολογίου με τις πολύτιμες γεωπληροφορίες του. Όπως αναφέρεται, θα προκηρυχθούν όλα τα εναπομείναντα δικαιώματα (περίπου 15 εκατομμύρια) και θα "κατακυρωθούν κτηματολογικά έργα για 7 εκατομμύρια δικαιώματα (4ο τρίμηνο 2012), θα ψηφιοποιηθούν οι λειτουργίες όλων των υποθηκοφυλακείων και συμβολαιογραφείων και θα μεταφερθούν όλες οι νεοεγγραφείσες πράξεις στο Κτηματολόγιο έως το 2015, θα δημιουργηθούν κτηματολογικά γραφεία αποκλειστικής λειτουργίας για μεγάλα αστικά κέντρα έως το 2015, θα δημιουργηθεί πλήρες κτηματολογικό μητρώο και κτηματολογικά γραφεία αποκλειστικής λειτουργίας σε όλη την επικράτεια έως το 2020".
Προαναγγέλλει ότι η αναθεώρηση των 12 περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων θα γίνει προκειμένου αυτά να καταστούν "συμβατά προς τα τέσσερα κλαδικά σχέδια για τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τις ιχθυοκαλλιέργειες και την ανανεώσιμη ενέργεια (4ο τρίμηνο 2012)". Αυτό σημαίνει ότι τα περιφερειακά θα υποταχθούν στο πλαίσιο για τις ιχθυοκαλλιέργεις, που νομιμοποεί χωρίς όρους και όρια τα υφιστάμενα ιχθυοτροφεία, και αυτό του τουρισμού, που σπέρνει τουριστικά χωριά σε παράκτιες περιοχές, μικρά νησιά, βουνά κ.λπ. Το συγκεκριμένο παράρτημα περιλαμβάνει και ένα πλήθος φωτογραφικών διατάξεων με συγγραφείς μάλλον εγχώριους "κουκουλοφόρους". Π.χ. καταργείται διάταξη νόμου του Δεκεμβρίου του 2010 η οποία απαγόρευε τη λειτουργία των βενζινάδικών αν δεν τηρούνταν απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 80 μέτρων από νοσοκομεία, κλινικές, ξενοδοχεία και χώρους συνάθροισης κοινού...
Πηγή: Εφημερίδα Αυγή - Σταυρογιάννη Λ.
Πηγή: Εφημερίδα Αυγή - Σταυρογιάννη Λ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου