Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ξεχασμένα θύματα της οικονομικής ρευστοποίησης...

Οι εικόνες των ταραχών και των απεργιών στην Αθήνα, με την ραδιοτηλεοπτική μετάδοση τους σε όλο τον κόσμο, εμφανίζονται ως πάλη της Ευρώπης για να σώσουν την Ελλάδα από την πτώχευση. Αλλά Έλληνες στις αγροτικές περιοχές της χώρας λένε ότι η ρευστοποίηση τους χτυπά ακόμα σκληρότερα και νιωθουν πως αγνοούνται από την κυβέρνηση.
Δυτική Μακεδονία στον ορεινό βόρεια της Ελλάδας. Εδώ οι κρύοι άνεμοι της οικονομικής δυσκολίας φυσούν σκληρά.
Η πόλη της Πτολεμαΐδας οφείλει την ύπαρξή της στην ηλεκτρική ενέργεια. Καμινάδες σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνθέτουν την εικόνα από τις βουνοπλαγιές. Στο ενδιάμεσο, το τοπίο είναι σημαδεμένο με τα ορυχεία που παρέχουν τα εργοστάσια το λιγνίτη ή `καφετί άνθρακα'.
Η επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι κρατική. Αντιμετωπίζει την πτώση των εσόδων της και τις κυβερνητικές περικοπές. Για τους εργαζομένους, αυτό εξηγεί την καταστροφή.
Στην κοντινή πόλη της Κοζάνης, ο Λευτέρης Ιωαννίδης εκπροσωπεί μια τοπική ομάδα ακτιβιστών, την "Ανεξάρτητη Κίνηση Κοζάνης".
«Η οικονομία μας έχει εξαρτηθεί από τη βιομηχανία του άνθρακα για χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν εδώ εργάζονταν στα ορυχεία και οι άλλες βιομηχανίες είχαν παραμεληθεί. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και η αγροτική οικονομια της περιοχής αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες, και τις αγροτικές οικονομίες έχουν μεγάλη οικονιμική δυσπραγία» μας είπε ο κ. Ιωαννίδης.
Η περιοχή έχει το υψηλότερο επίσημο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα στο 17%. Ως μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης, που λαμβάνει υψηλές επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προκειμένου να πληρώσει τα χρέη της χώρας.
Οι ντόπιοι φοβούνται για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για την περιοχή.
«Είναι πολύ άσχημα εδώ. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Τα πάντα είναι πραγματικά σάπια », δήλωσε ο Ηλίας Κεπτάνης, κάτοικος Κοζάνης.
«Είμαι σπουδάστρια. Είμαι απολύτως βέβαια ότι δεν θα απασχοληθώ τελειώσω τις σπουδές μου! Είμαι επίσης αρκετά βέβαια ότι δεν θα πάρω ποτέ σύνταξη στη ζωή μου. Προς το παρόν περιμένουμε κάποιο δώρο από το Θεό,» μας είπε η Ραφαέλλα Αδωσιτίου, σπουδάστρια στην Κοζάνη.
Δήμαρχος της Κοζάνης είναι ο κ Λάζαρος Μαλούτας. Λέει ότι οι αυστηρές
περικοπές απέτυχαν στην ελληνική οικονομία.
"Τα € 5.500.000.000 κόπηκαν από την πραγματική οικονομία, και είναι πολλά για μια μικρή χώρα. Αν κολλήσει μόνο σε αυτά τα μέτρα λιτότητας, η χώρα θα βυθιστεί βαθύτερα και βαθύτερα στην ύφεση. Χρειαζόμαστε τις επενδύσεις", δήλωσε ο κ.Μαλούτας.
Ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Κίνησης Λευτέρης Ιωαννίδης - που παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταλλείων και των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - λέει πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με σχέδιο για τη μετατροπή των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κόμβους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
"Από ηθική άποψη, η ΔΕΗ Α.Ε θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση αυτή, καθώς ήταν αυτοί που εκμεταλλεύονταν τους φυσικούς πόρους μας και τον ορυκτό πλούτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτή η δίκαιη αποζημίωση θα μπορούσε να δημιουργήσει, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, 3.000 θέσεις εργασίας στην πράσινη βιομηχανία από μόνη της", λέει ο Λευτέρης Ιωαννίδης.
Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει βίαιες διαμαρτυρίες και απεργίες, οι εικόνες και οι ιστορίες στην Αθήνα εκπέμπονται σε όλο τον κόσμο.
Πέρα από το κεφάλαιο αυτό - στις μακρινές γωνίες της Ελλάδας - πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι τα αγνοημένα θύματα της κρίσης χρέους.

Πηγή: Voice of America του Henry Ridgwell

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top