Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Σημαντικό βήμα για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής...

Τους Περιβαλλοντικούς Όρους για την επέκταση του ορυχείου Νοτίου Πεδίου, η οποία περιλαμβάνει πλέον και τον οικισμό της Ακρινής, υπόγραψε προχτές ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο.
Η εξέλιξη κρίνεται θετική από κατοίκους και φορείς της Ακρινής, καθώς θεωρούν ότι με την απόφαση αυτή γίνεται ένα σημαντικό βήμα στην μετεγκατάσταση του οικισμού, η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα. Βεβαίως οι κάτοικοι βρίσκονται σε στάση αναμονής, καθώς περιμένουν να λάβουν επισήμως το έγγραφο από τη νόμιμη οδό μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής, Κώστας Πουτακίδης, δήλωσε ότι «είναι μία ικανοποιητική εξέλιξη, αλλά όπως είναι φυσικό περιμένουμε να λάβουμε επισήμως και υπηρεσιακώς την κοινή υπουργική απόφαση που υπόγραψε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Με την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων που προβλέπουν και την Ακρινή στην επέκταση, η απερχόμενη κυβέρνηση υλοποίησε τις δεσμεύσεις της. Γίνεται φανερό ότι μόλις ξεκινήσουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης των 7.000 στρεμμάτων του κάμπου της Ακρινής, θα ξεκινήσει παράλληλα και απαλλοτρίωση του οικισμού». Βεβαίως, όπως εξήγησε ο κ. Πουτακίδης, κρίσιμο σημείο θεωρείται ο «επιχειρησιακός σχεδιασμός» της ΔΕΗ, «τον οποίο περιμένουμε για να δούμε αν η ΔΕΗ προκρίνει την εκμετάλλευση του λιγνίτη, αφού αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για το λιγνίτη δεν θα απαλλοτριωθεί ο κάμπος. Και αν δεν απαλλοτριωθούν τα 7.000 στρέμματα δεν θα απαλλοτριωθεί και ο οικισμός». Ωστόσο, οι κάτοικοι ευελπιστούν ότι παρά τις όποιες «απαγορεύσεις» η εκμετάλλευση του λιγνίτη θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, συμπαρατασσόμενοι στο σημείο αυτό με συνδικάτα και φορείς της περιοχής.
Παράλληλα με την υπογραφή της ΚΥΑ για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων, πρόκειται να συσταθεί «Επιτροπή Εργασίας», η οποία θα «τρέξει» όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εν λόγω απόφαση. Στην επιτροπή αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του δήμου Κοζάνης και της Τοπικής Ενότητας Ακρινής, πράγμα που θεωρείται θετικό.
Υπενθυμίζεται ότι οι Περιβαλλοντικοί Όροι που είχε εγκρίνει αρχικά το υπουργείο δεν προέβλεπαν τον οικισμό Ακρινής στην επέκταση του Νοτίου Πεδίου, γι’ αυτό και είχαν απορριφθεί από το νομαρχιακό συμβούλιο Κοζάνης το καλοκαίρι του 2010. Μετά την επιστροφή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων, ΔΕΗ και αρμόδιο υπουργείο δεσμεύτηκαν για τροποποίηση της μελέτης που να καλύπτει τις απαιτήσεις των κατοίκων της Ακρινής, των φορέων και του ίδιου του νομαρχιακού συμβουλίου που γνωμοδότησε αρνητικά. Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την προεκλογική του ομιλία στην Κοζάνη. Από τότε υπήρξαν αρκετές δεσμεύσεις από τη ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο, σε επιτόπου επισκέψεις στην Ακρινή.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην Ακρινή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για τη μετεγκατάσταση και την επιλογή χώρου του νέου χωριού. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε μία σύσκεψη στην Ακρινή, με πρωτοβουλία του δήμου Κοζάνης, παρουσία του δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα και της ΑΝ.ΚΟ. Ήδη έχουν συζητηθεί οι καταλληλότερες περιοχές που μπορεί να μετεγκατασταθεί η Ακρινή, οι οποίες μεταξύ άλλων είναι ο Άγιος Ελευθέριος, η ΖΕΠ, ο Νέος Κλείτος και η περιοχή συνέχεια της Σκίρκας.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος - ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top