Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 500.000 Ευρωπαίους ετησίως...

Τον κίνδυνο πρόωρων θανάτων και περιβαλλοντικών καταστροφών λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ΕΕ, επισημαίνει στην τελευταία της έκθεση η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι αέριοι ρυπαντές, μεταξύ των οποίων τα μικροσωματίδια και το όζον, ευθύνονται για 500.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην ΕΕ και σε γειτονικές χώρες, ενώ συντελούν στη μείωση της βιοποικιλότητας.
Αν και τα συνολικά επίπεδα αέριων ρυπαντών στην ΕΕ έχουν μειωθεί, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος τονίζει ότι ορισμένες περιοχές παρουσιάζουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις.
Πάνω από το 95% του αστικού πληθυσμού της ΕΕ είναι εκτεθειμένο σε υψηλά επίπεδα τοποσφαιρικού όζοντος, που ξεπερνούν τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Εκτός αυτού, οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών πόλεων κινδυνεύουν από τα αιωρούμενα σωματίδια, που ενοχοποιούνται για καρδιακά νοσήματα και προβλήματα στους πνεύμονες.
Επισημαίνεται ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ποιότητα του αέρα και κινδυνεύουν με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το 2020 το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2020 εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στα 537 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της αυξημένης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην υγεία, τα οικοσυστήματα και τις αγροτικές καλλιέργειες.

Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top