Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Απορρίφθηκε η ΜΠΕ για τη λειτουργία των ορυχείων της ΔΕΗ από το Δημοτικό Συμβούλιο Πτολεμαΐδας...


Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Πτολεμαΐδας αναφορικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της ΔΕΗ ΑΕ για τη λειτουργία των λιγνιτορυχείων Πτολεμαΐδας» στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τετάρτη.
Μάλιστα η ομόφωνη απόρριψη της ΜΠΕ συνοδεύτηκε και με διαμαρτυρία, επειδή δεν λήφθηκαν υπόψη από τη ΔΕΗ οι παρατηρήσεις του Δ.Σ. κατά την προηγούμενη γνωμοδότηση, διότι δεν γίνεται συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας μετεγκατάστασης του οικισμού Μαυροπηγής, αλλά και επειδή το Δ.Σ. έκρινε ότι οι επιπτώσεις μπορεί να είναι θετικές για το σύνολο της χώρας αλλά δημιουργούν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Στην εισήγησή της η διευθύντρια Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών του δήμου Φωτεινή Αγγελίδου, επισήμανε ότι δεν τίθεται χρονικός ορίζοντας μετεγκατάστασης του οικισμού Μαυροπηγής αλλά αναφέρεται ότι η απόφαση απαλλοτρίωσης θα βγει μετά την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης της ΔΕΗ. Δεν γίνεται περιγραφή του τρόπου μεταφοράς της εκκλησίας του Κομάνου και του τρόπου εκταφής των νεκρών από τα κοιμητήρια του παλαιού οικισμού.
Σε ό,τι αφορά τις υπάρχουσες μονάδες της ΔΕΗ αναφέρεται, είπε, ότι ο ΑΗΣ ΛΚΔΜ, Πτολεμαΐδας και Καρδιάς θα καθαιρεθούν και αναφέρεται ότι θα μπορούσαν να γίνουν μουσειακοί χώροι ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και Πτολεμαΐδα V, η νέα δηλαδή μονάδα που θα κατασκευαστεί, ενώ την ίδια ώρα η συγκεκριμένη μελέτη συνεχίζει να προτείνει ως χώρους εξωτερικών αποθέσεων την περιοχή του Προαστίου και του Πτελεώνα. Σημείωσε επίσης ότι η ΜΠΕ δεν κάνει καμία αναφορά στην προστασία των οικισμών που βρίσκονται στη Ζώνη Ευαισθησίας, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την περιοχή άμεσης επέμβασης, ότι με την μελέτη οριοθέτησης υδατορεμάτων συρρικνώνονται και εκτρέπονται ρέματα, και ότι από οι τελευταίες εξελίξεις στην Μαυροπηγή (εντοπισμός ρηγμάτωσης από τους κατοίκους) γίνεται φανερό ότι η παρακολούθηση εδαφών και γεωτεχνικών χαρακτηριστικών και συγκεκριμένα η παράγραφος για τις «Μετρήσεις ευστάθειας πρανών» δεν εφαρμόζεται από την επιχείρηση.
Ανέφερε ακόμη ότι η ΜΠΕ δεν κάνει αναφορά αν έχουν εκπονηθεί οι απαιτούμενες μελέτες για την ευστάθεια των εδαφών για την μετακίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής καθώς η τελική παραλλαγή θα γίνει επί των αποθέσεων της ΔΕΗ, ότι δεν προκύπτει εάν επαρκούν οι αποστάσεις ενδεχόμενων θορύβων, αιωρούμενων σωματιδίων και αέριας ρύπανσης στους οικισμούς Ασβεστόπετρας και Προαστίου και ότι στην τελική διαμόρφωση των χώρων των εκσκαφής και αποθέσεων άγονων υλικών με πρόσμιξη τέφρας δεν προσδιορίζεται αν η σύσταση της τέφρας θεωρείται τοξικό απόβλητο.
Η κ. Αγγελίδου μιλώντας για την εκτροπή του ρέματος Σουλού, που προβλέπεται στην παρούσα μελέτη, είπε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας που αναπτύχθηκε παραπλεύρως του ρέματος, ότι δεν διασαφηνίζεται εάν τα εδάφη των τελικών αποθέσεων είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία και τη γεωργική εκμετάλλευση, δεν γίνεται αναφορά στην έκταση και στην ακριβή θέση των πρασίνων ζωνών που ανέλαβε να δημιουργήσει η ΔΕΗ ή πως θα γίνει η αποκατάσταση των άγονων μετά το 2025 στην εξωτερική απόθεση Προαστίου. Τόνισε δε ότι πρέπει να προσκομισθούν στοιχεία ότι δεν θα επηρεαστεί το μικροκλίμα της περιοχής από την εκτροπή του Σουλού και την κατάργηση φυσικών λιμνών και δημιουργία τεχνιτών λιμνών.

Πολεμικό κλίμα
«Απορρίπτουμε την ΜΠΕ και διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι προηγούμενες παρατηρήσεις μας», ανέφερε ο δήμαρχος Γρηγόρης Τσιούμαρης. Εξέφρασε την ενόχλησή του επειδή «δεν μας υπολόγισαν καθόλου και αφού δεν μας παίρνουν σοβαρά θα δουν από δω και πέρα ένα διαφορετικό δήμο Πτολεμαΐδας. Περνάμε σε επιθετική πολιτική απέναντι στη ΔΕΗ, καθώς δεν ζητήσαμε τίποτε περισσότερο από το να εφαρμοστεί η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Τόνισε μάλιστα ότι ο δήμος ξεκινά από αύριο έλεγχο του ύψους των αποθέσεων, ενώ εξέφρασε και τις ενστάσεις του για την μετατόπιση της σιδηροδρομικής γραμμής για τις ανάγκες της ΔΕΗ, την ώρα που ο δήμος Πτολεμαΐδας σχεδιάζει το Διαμετακομιστικό- Εμπορευματικό Κέντρο στην ΑΕΒΑΛ, αλλά και σοβαρό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην μεταφορά αγροτικών προϊόντων (σακχαρότευτλων) της περιοχής μας. Εξέφρασε και την αντίθεσή του στην προβλεπόμενη από τη ΔΕΗ εκτροπή του ποταμού Σουλού, όπως και στην επέκταση των αποθέσεων της ΔΕΗ μέχρι τον οικισμό της Ασβεστόπετρας και κατήγγειλε
ότι δεν βλέπει να γίνεται κάτι σημαντικό αναφορικά με την αποκατάσταση των εξορυγμένων εδαφών, ούτε για τα αρχαιολογικά ευρήματα στους χώρους των ορυχείων διότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα αρχαία. Μίλησε επίσης για την μη τήρηση από τη ΔΕΗ των ορίων που θέτει η νομοθεσία για την εκσκαφή και δημιουργία αποθέσεων στον παλαιό οικισμό Κομάνου, την μη απαλλοτρίωση του χώρου της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Κομάνου και των κοιμητηρίων, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες, λέγοντας: «φθάνει πια, ήρθε η ώρα να γίνει πόλεμος».
Τη συμπεριφορά της ΔΕΗ απέναντι στην τοπική κοινωνία στηλίτευσαν στις τοποθετήσεις και οι δ.σ. Αριστείδης Προσκυνητόπουλος, Ανδρέας Καλαϊτσίδης, Γιάννης Δίκας και ο αντιδήμαρχος Αθανάσιος Βούρας, ο οποίο τόνισε ότι εκτός από την απόρριψη της ΜΠΕ το Δ.Σ. πρέπει να προχωρήσει και στην καταδίκη της ΔΕΗ, αλλά και στη δημιουργία διαπαραταξιακής συντονιστικής επιτροπής που θα προσφύγει στα αρμόδια Υπουργεία αλλά και στη Δικαιοσύνη. Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του Σταύρου Φραγκουλίδης ο οποίος κατήγγειλε ότι η ΔΕΗ υπέβαλλε εκ νέου την ΜΠΕ χωρίς καμία διόρθωση και χωρίς να κάνει αναφορά στις ενοχικές υποχρεώσεις της απέναντι στην τοπική κοινωνία και μίλησε για «εμπαιγμό της ΔΕΗ εδώ και 50 χρόνια απέναντι στην Πτολεμαΐδα» και για ανάγκη «να πολεμήσουμε επιτέλους τη ΔΕΗ».
Την παραβίαση του Μεταλλευτικού κώδικα τόσο στην περίπτωση του παλαιού οικισμού Κομάνου όσο και στο Προάστιο κατήγγειλε ο δ.σ. Χρήστος Κιουρτίδης, ενώ ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Προαστίου Δημήτρης Κριαρίδης τόνισε ότι οι αποθέσεις της ΔΕΗ έχουν φθάσει στα 170 μέτρα από τον οικισμό Προαστίου αντί στα 250 που ορίζει η Νομοθεσία.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος-Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top