Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Πώς δίνονται και πώς παραλαμβάνονται τα έργα στη ΔΕΗ...


Αποκαλυπτικό είναι το παρακάτω οδοιπορικό στα άδυτα της ΔΕΗ, που φωτίζει και το πώς γίνονται οι αναθέσεις.

Παράδειγμα 1: Σύστημα παρακολούθησης του βαθμού απόδοσης θερμικών μονάδων της ΔΕΗ.
Το έργο αυτό είχε υποτιθέμενο σκοπό την παρακολούθηση του βαθμού απόδοσης θερμικών μονάδων της ΔΕΗ ώστε να βοηθήσει στην αύξηση της απόδοσής τους. Πριν από μερικά χρόνια, λοιπόν, από τη ΔΕΗ δημιουργήθηκε μια επιτροπή μελέτης του Θέματος στην οποία, μεταξύ άλλων, μετείχε ο Πόντιος Πανάγιος (ας τον πούμε έτσι) και ο συντοπίτης σας, ας τον πούμε Διονύσιο. Πληροφοριακά ο πρώτος, αν και ΠΑΣΟΚ, είχε και έχει σχέσεις με εταιρεία πολιτευτή της ΝΔ που ενεπλάκη στο έργο αργότερα, σήμερα δε είναι στο ΔΣ της ΔΕΗ...
Λέγεται ότι ο Πανάγιος έκτισε το σπίτι του και με τη βοήθεια εργαζομένων (ή και υλικών) της ΔΕΗ, πάντα δε σιγοντάριζε ιδιωτικά συμφέροντα μεσ στη ΔΕΗ, όπου μπορούσε. Μάλιστα προώθησε την πρόσληψη από τη ΔΕΗ συμβασιούχου, για να τον βοηθήσει στο μεταπτυχιακό που προσπάθησε να ξεκινήσει.
Ο έτερος Καππαδόκης, που εδώ τον λέμε Διονύσιο, είναι αυτός που κατέθεσε στο δικαστήριο υπέρ του Μιζάν, για το θέμα της μονάδας Λαυρίου (γνωστή καταγγελία Παλαιοκρασσά). Έπειτα από αυτό, βέβαια, είχε μια ανοδική πορεία που τον αντάμειψε για την κατάθεση του εκείνη.
Να μην τα πολυλογούμε, το έργο τελικά προκηρύχθηκε με προϋπολογισμό περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ και δόθηκε στον παραπάνω πολιτευτή της ΝΔ (το μεγαλύτερο μέρος) και σε μια άλλη μικρή εταιρεία (το μικρότερο μέρος).
Στην εταιρεία του πολιτευτή της ΝΔ εργάζεται και ο, ας τον πούμε, Χρόνης, γΐος τού, ας τον πούμε, MR. Tensmen. O MR. Tensmen είναι υπάλληλος της ΔΕΗ, αποκαλείται δε έτσι από το προσωπικό της Επιχείρησης στα νησιά, λόγω του 10% που λένε ότι παίρνει από διάφορα έργα εκεί. Αυτος ο MR. Tensmen είχε από παλιά ιδιωτικό γραφείο έξω από τη ΔΕΗ και είναι παλιος γνώριμος υψηλόβαθμου στελέχους της ΔΕΗ από τότε που συνυπηρετούσαν στον Βορρά.
Η εταιρεία του πολιτευτή της ΝΔ που πήρε το μεγαλύτερο μέρος του έργου βοηθήθηκε για την εγκατάσταση του και από προσωπικό της ΔΕΗ. 0 πολιτευτής αυτος συνεργάστηκε για το έργο με έναν Αμερικάνο, με τον οποίο όμως η συνεργασία τους είχε στη συνέχεια προβλήματα. Έτσι, αν και ο πολιτευτής (λένε ότι) πήρε το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής του πολύ πριν από την ολοκλήρωση του έργου (άλλο σκάνδαλο αυτό), ο Αμερικάνος διαμαρτυρόταν ότι δεν πληρωνόταν κανονικά. Κάποια ωραία πρωία ο Αμερικάνος έστειλε email σε διάφορους στο οποίο κατάγγελλε ότι όταν το 2006 συζητιόταν το έργο, άνθρωποι από τη διοίκηση της ΔΕΗ απαίτησαν το 30% (πα να πει γύρω στα 700.000 ευρώ) για να γίνει η δουλειά. Το email ο Αμερικάνος το κοινοποιούσε και στη δικηγορίνα του.
Λέγεται ότι κάποια στιγμή μπλέχτηκε στη διαδικασία κάποιος έντιμος της ΔΕΗ (υπάρχουν και τέτοιοι φαίνεται), δημιουργώντας προβλήματα που δυσκόλεψαν τους κυρίους στην παραλαβή τους. Ο Έντιμος , ας τον πούμε έτσι, αποδυναμώθηκε υπηρεσιακά και μπήκε στο περιθώριο.
Το έργο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και οι πιέσει άνωθεν συνεχίζονται για να παραληφθεί όπως όπως.

Παράδειγμα 2: Νέες μονάδες στην Κρήτη (Αθερινόλακκος).
Οι δύο νέες μονάδες παραλήφθηκαν, παρότι είχαν πολλά προβλήματα, περιβαλλοντικά και άλλα, οι και αρνητικές εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων αγνοήθηκαν. Τα μέλη της επιτροπής παραλαβής εποίησαν την νήσ¬σαν για να μη δυσαρεστήσουν τους γνωστούς αρχικλεφταράδες της ιεραρχίας και έ¬τσι να μην ακολουθήσουν την τύχη του κ. Έντιμου. Π.χ. ο ένας έγινε στη συνέχεια διευθυντής σταθμού στο νησί. Στις μεθοδεύσει για την παραλαβή του έργου συμμετείχε από πλευράς ΔΕΗ και υπάλληλος που έχει συγγενική σχέση με τον Μακάριο της Κύπρου.

Παράδειγμα 3: Αναβάθμιση μονάδων του θερμικού σταθμού στον Άγιο Δημήτριο.
Πληροφοριακά, το έργο το πήρε η Ζήμενς μαζί με ρώσικη εταιρεία και έπρεπε να γίνει σε δύο μονάδες.Όμως από υπαιτιότητα των Γερμανών έγινε μόνο στη μία, ο δε εξοπλισμος για την άλλη ήδη σαπίζει άχρηστος στις αποθήκες. 0 Αθανασόπουλος θα έπρεπε να επβάλει στους Γερμανούς ρήτρα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν το 'κανε. Υποτίθεται ότι δεν ήθελε να χάσει την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αυτή δε η δικαιολογία χρησιμοποιήθηκε και σε πολλές άλλες περιπτώσει. Αξίζει να πούμε ότι η παραλαβή του μισού τελικά έργου έγινε αφού απομονώθηκε και πάλι ο κ.Έντιμος, εδώ μάλιστα βοήθησαν όλοι οι κλεφταράδες. Να πούμε ότι στο έργο εμπλέκεται και γνωστός καθηγητής του Πολυτεχνείου (που τρώει από παντού μέσα στον ΔΕΗτζήδικο χώρο).

Παράδειγμα 4: Έργο για την παρακολούθηση της ρύπανσης θερμικών σταθμών.
Το έργο το ανέλαβε εταιρεία στην οποία συμμετείχε ως υπεργολάβος μικρή ελληνική εταιρεία. Στην τελευταία αυτή μικρή εταιρεία συμμετείχε και τέως υπάλληλος της ΔΕΗ, ας τον πούμε Χατζηαβάτη, γνωστός για τις κλεψιές του, που τώρα έχει βγει στη σύνταξη αλλά η ΔΕΗ τον χρησιμοποιεί ακόμη για να παίρνει και σήμερα το κατι τί του. Στην παραλαβή του έργου δημιούργησαν προβλήματα υπηρεσιακοί παράγοντες (είπαμε, υπάρχουν μερικοί έντιμοι). Υψηλόβαθμο στέλεχος έκανε προσπάθεια να τους τρομοκρατήσει, κάποια στιγμή μάλιστα ξωπετάχτηκαν και αυτοί υπηρεσιακά, για να μην διαταράσσουν τα κακώς κείμενα της ΔΕΗ.

Παράδειγμα 5: Έργο αναβάθμισης πύργων ψύξης θερμικών σταθμών.
Και σ' αυτό το έργο εμπλέκεται ο γνωστός καθηγητής του Πολυτεχνείου. Το έργο αυτό έχει να κάνει με τη βελτίωση της απόδοσης των θερμικών μονάδων, το ανέλαβαν δε διάφορες εταιρείες (γερμανοί, Ελβετοί, έλληνες υπεργολάβοι κλπ.). Τα αποτελέσματα του έργου δεν ήταν αυτά που έπρεπε, έτσι στην παραλαβή του έργου δημιούργησε προβλήματα υπηρεσιακός παράγοντας, ας τον πούμε Έντιμος (είπαμε, υπάρχουν μερικοί έντιμοι). Και εδώ ακολουθήθηκε η γνωστή διαδικασία.
Ο Έντιμος 3 ξεπετάχτηκε, η δουλειά δόθηκε σε πιο ευλύγιστο υπηρεσιακό παράγοντα που δέχθηκε να αλλαχτούν οι όροι της σύμβασης και να προχωρήσει η παραλαβή κατά τα γνωστά. Στο ίδιο έργο είχε αναμειχθεί παλιά και ο Χατζηαβάτης, μάλιστα δε στη ΔΕΗ υπάρχει γραπτή καταγγελία ότι τότε είχε κάνει λαθροχειρία στην παραλαβή για όφελος του εργολάβου. Τι έκανε η ΔΕΗ γι' αυτήν την καταγγελία; Προσέλαβε στη ΔΕΗ την κόρη του Χατζηαβάτη ως συμβασιούχο, τον ίδιο επίσης τον πήρε ως συμβασιούχο για κάποιους μήνες και, όπως είπαμε και πιο πάνω, και τώρα του δίνει δουλίτσες (που μπορεί να κάνει το προσωπικό της) για να βγάζει το κατι τίς του.
Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος...

Πηγή: Εφημερίδα Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top