Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Διαίρει και βασίλευε...


Ακούω πως κάποιος δημόσιος υπάλληλος παίρνει 3.000 ευρώ και νευριάζω, θέλω να τον φέρω στη θέση μου, να παίρνει 900 ευρώ, ή ακόμα καλύτερα να τον βγάλω στην ανεργία για να μάθει! Ακούω πως ο διπλανός μου έχει δύο αυτοκίνητα καινούργια και ακριβά και περιμένω πώς και πώς να του τα κάψει κάποιος! Ακούω πως κάποιος είναι άνεργος, λέω δεν πειράζει... μάλλον δεν θα θέλει να δουλέψει γιατί δουλειές υπάρχουν...
Ας το δούμε από την αρχή με άλλη βάση λοιπόν! Αν κάποιος δημόσιος υπάλληλος παίρνει 3.000 ευρώ και θέλω να του κατεβάσω το μισθό του στα μέτρα πληρωμής μου, ας αλλάξουμε το παράδειγμα με τις εποχές που πηγαίναμε σχολείο! Ωραία λοιπόν, ο Ηλίας παίρνει 20 στα μαθηματικά και εγώ 12! Τί θα κάνω; Θα πάω στη δασκάλα και θα πω πως ο Ηλίας αντέγραψε, είχε σκονάκι κλπ για να του μειώσω τη βαθμολογία; Τότε τί θα έχουμε; Απλά μαθητές στουρνάρια, στο επίπεδο μου! Αν όμως δοκίμαζα να φτάσω το 20άρι του Ηλία θα είχαμε όλοι μέλλον στο σχολείο, ο καθηγητής δεν θα νόμιζε πως ήταν ανώφελο να διδάσκει αφού κανένας δεν δίνει σημασία και ίσως όταν τελειώσουμε να έχουμε και όλοι εφόδια!
Το να προσπαθώ να μειώσω το "καλύτερο" για να τον φέρω στα μέτρα μου, που δεν διάβασα, ή εκεί που ο άλλος διάβασε εγώ έκανα σκονάκι είναι εύκολο αλλά στη πράξη όταν φτάσουμε να δώσουμε πανελλήνιες εξετάσεις φαίνεται ποιός διάβασε και πόσο! Ετσι είναι και στη ζωή! Οταν κάποιος προσπαθεί να αυξήσει τα εφόδιά του, κάποια στιγμή το πετυχαίνει!
Επιστροφή λοιπόν στη πραγματικότητα! Οταν "απαιτούμε" ο δημόσιος υπάλληλος να παίρνει 900 ευρώ εκεί που έπαιρνε 3.000 φυσικά και δεν θα το δεχτεί! Εχει μάθει να ζει με τόσα χρήματα, δεν ξέρουμε τα ανοίγματα και υποχρεώσεις του και λέμε πως τα χρήματά του τα πληρώνουμε εμείς και είναι άδικο! Πολύ ωραία, τότε μας δίνουν κάποιοι "φυτευτές λύσεις" που είναι να πουλήσουμε τη δημόσια περιουσία, να τη πάρει κάποιος ιδιώτης και να μη πληρώνουμε αυτούς τους "τεμπέληδες" και έτσι θα νιώσουμε πιο άνετα στη ζωή που έχουμε, γιατί όλοι γινόμαστε ίδιοι!
Τί παραμύθα είναι αυτή που ζουν κάποιοι ρε παιδιά; Πουλήθηκε ο ΟΤΕ και η Ολυμπιακή και όπως είδαμε στα ταμεία δεν μπήκαν τίποτα! Είδαμε πως ξεπουλήθηκαν για πενταροδεκάρες! Είδαμε πως πριν ξεπουληθούν, έγιναν κατασκευές επισκευής εγκαταστάσεων, υλικού, πως έγιναν εθελούσιες αποχωρήσεις με μισθούς σύνταξης που ΕΜΕΙΣ πληρώσαμε και απλά τώρα ο ΟΤΕ και η Ολυμπιακή είναι σε άλλα χέρια, με άλλες τιμές και οι άνθρωποι που εργάζονται, εργάζονται με άλλες "δουλικές" συνθήκες!
Τί κερδίσαμε λοιπόν; Τίποτα! Ο πλούσιος έγινε ακόμα πιο πλούσιος με τη δική μας βοήθεια, αφού μας αρέσει πια να νομίζουμε πως είμαστε διαφορετικές ομάδες οι εργαζόμενοι! Απλά η ιδέα να ξεπουλήσουμε τον εθνικό μας πλούτο σε κάποιους με πολύ καλές τιμές, που μετατρέψαμε εταιρίες που έχαναν σε εταιρίες κερδοφόρες για να τις πάρουν άλλοι, να έχουν τώρα μονοπώλιο στις Ελληνικές αερογραμμές άρα να αποφασίζουν τί τιμές και συνθήκες θέλουν και όσοι περίσσευαν βγήκαν σε σύνταξη με μισθούς που πάλι εμείς πληρώνουμε!
Το θέμα λοιπόν δεν είναι να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα, αλλά να κάνουμε παραγωγική τη δική μας κατσίκα! Να δούμε πώς εμείς θα επιβιώσουμε και πώς θα γίνουμε εμείς παραγωγικοί! Στο σχολείο όσοι αντέγραφαν ή έκαναν σκονάκι ποτέ δεν έγιναν καλοί μαθητές, ήταν απλά καλοί ή κακοί ανάλογα τις συνθήκες και αν τους έπιαναν! Το να απαιτούμε να δοθούν όλοι οι δημόσιοι πόροι σε ιδιωτικά χέρια δεν θα αλλάξει τη δική μας κατάσταση, ούτε θα έχουμε σε λίγο καιρό κάτι που να παράγει! Το είδαμε με την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ, έφυγαν από τα δικά μας χέρια, αλλά δεν ξεπληρώθηκε ποτέ κάτι για να έχουμε! Μάθαμε πως έπαιξαν μίζες, μάθαμε πως πουλήθηκαν σε αστεία νούμερα, μάθαμε για εθελούσιες εξόδους...
Ποιοί μας βάζουν να τρωγόμαστε; Μάλλον οι πολιτικοί και όποιο σύστημα τους συντηρεί! Αυτούς που νομοθετούν για εμάς, που φτιάχνουν μία εταιρία που από κερδοφόρα τη κάνουν ζημιογόνα, αφού δεν πληρώνουν το μερίδιό τους, που βάζουν βυσματικά και άλλους υπαλλήλους εκεί που δεν χρειάζονται και για να μη τους δούμε, μας βάζουν εμάς να πλακωνόμαστε μεταξύ μας! Μας βάζουν να κοιτούμε τί κάνει ο διπλανός μας και μας βάζουν να λέμε να μειωθεί ο μισθός τους, ώστε αυτοί να φαίνονται καλοί και πως θα κάνουν το χατήρι μας, ενώ αυτοί ευθύνονται για όλα τα κακά της χώρας μας! Στη τελική οι πολιτικοί πρότειναν και ψήφισαν το σύστημα που δεν απολύεται κάποιος "κακός δημόσιος υπάλληλος", οι εργατοπατέρες μας πάντα μας πουλούσαν και δέχονταν όποιες αλλαγές ζητούσαν οι πολιτικοί μας, εμείς φταίμε που δεν βγήκαμε ποτέ σε κάποια πορεία για να απαιτήσουμε κάτι! Εμείς φταίμε που δεν είδαμε πως όλοι εμείς είμαστε υπάλληλοι, πως αν ήμασταν ενωμένοι δεν θα φτάναμε εκεί που είμαστε!
Μας χώρισαν σε ομάδες, εργάτες, καλλιτέχνες, σπουδαγμένους με διάφορες βαθμίδες, αγρότες, δημόσιους υπαλλήλους, τραπεζιτικούς κλπ! Μετά μας έλεγαν θα κόψουμε από τους εργάτες πχ και οι υπόλοιπες ομάδες αφού τα έβλεπαν επιφανειακά και νόμιζαν πως δεν τους αφορούσαν οι αλλαγές συμφωνούσαν! Φυσικά τα ΜΜΕ βοήθησαν πολύ στο να έχουμε γνώμη, γιατί αν προσέξετε όποια απεργία και αν γίνεται, μας δείχνουν τί προβλήματα φέρνει η απεργία στους υπόλοιπους χωρίς να δείχνει ποτέ τί προβλήματα φέρνει στο κλάδο και στους ανθρώπους του τα νέα μέτρα! Μετά έπιασαν την επόμενη ομάδα και τα αποτελέσματα τα βλέπετε! Η κάθε ομάδα σκοτώνεται με τις υπόλοιπες για να αποδείξει πια πως δεν ζει, αλλά κανένας μας δεν ακούει τίποτα παρά αυτά που θέλουν κάποιοι! Μας έκαναν όλους ανεξάρτητα πόσο έκατσε σε ένα θρανίο να παίρνει 900 ευρώ με το απλούστατο ρητό "Διέρειν και βασίλευε" και ακόμα κυνηγάμε την ουρά μας...
Διέρειν και βασίλευε όπως λέει το ρητό για να μας κάνουν ό,τι θέλουν! Ξεχάσαμε το ρητό "η ισχύς εν την ενώση..." και τώρα λαμβάνουμε τους καρπούς από αυτά που σπείραμε τόσα χρόνια και ακόμα τρέχουμε πίσω από την ουρά μας, ακόμα βλέπουμε με μίσος ότι ο διπλανός μας κέρδισε, χωρίς να μας απασχολεί αν έκανε το σκ@τό του παξιμάδι να το αγοράσει ή τα χρωστάει όλα σε τράπεζες, ενώ εμείς πηγαίναμε διακοπές και ίσως να είχαμε και εμείς ευκαιρίες να βγάζουμε περισσότερα...
Σε λίγα χρόνια, πιστεύω ελάχιστα όλες οι κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις θα έχουν πέσει σε χέρια ιδιωτών με το ίδιο σύστημα, του διέρειν και βασίλευε, εμείς δεν θα έχουμε τίποτα πραγματικά δικό μας! Σε λίγα χρόνια θα δείτε πως θα πουλήσουν τον ΗΛΣΑΠ και τον ΟΣΕ, τώρα αν δείτε τα ίδια που έλεγαν παλαιότερα για την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ λένε για αυτούς, πόσα παίρνουν οι υπάλληλοί τους και πόσο ζημιογόνες είναι σαν εταιρίες! Σε λίγο όμως που θα πουληθούν και αυτές θα δείτε πόσο φτηνά πουλήθηκαν, πόσοι εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους και το χειρότερο είναι πως ακόμα δεν καταλάβαμε πως μας γύρισαν στην εποχή του 50!
Τώρα έχουμε αυτοκίνητα καινούργια, αλλά με τη βενζίνη και τη συντήρησή τους είναι αραγμένα κάτω από το σπίτι μας! Το σπίτι μας κινδυνεύει από τις τράπεζες να χαθεί, η δουλειά για όσους έχουν είναι δουλεία και καθημερινό άγχος αν θα την έχουν και την επόμενη μέρα και με ποιές συνθήκες και εμείς κοιτάμε πάλι τί παίρνει ο διπλανός μας και πώς θα το χάσει αντί να δούμε σε τί σκατά ζωή ζούμε κλεισμένοι στα σπίτια-φυλακές μας! Αύριο λοιπόν που ό,τι έχουμε θα είναι παλιό, θα δούμε πως δεν μπορούμε να πάρουμε καινούργιο πάλι, άνοιξαν πάλι οι τσαγκάρηδες, οι μοδίστρες που ράβουν τα σκισμένα ρούχα για να τα ξαναφορέσουμε, ο εργαζόμενος δεν απέχει πολύ από το δούλο!
Ολα αυτά έγιναν όταν ξεχάσαμε το ρητό: "η ισχύς εν την ενώση..." και προτιμήσαμε έμεσα ή άμεσα να μπούμε σε ομάδες που το ρητό μας έγινε "Διέρειν και βασίλευε..." και χάσαμε ό,τι είχαμε τόσα χρόνια σαν δεδομένα! Το απίστευτο είναι πια, πως ο εργαζόμενος λέει πως να τρέξει για την εταιρία του, να κάνει περικοπές, να κάτσει κι άλλες ώρες για το καλό της εταιρίας λες και είναι δική του, αλλά όταν χρειαστεί η εταιρία μη φοβάστε, στις περικοπές είμαστε μαζί, όταν ήταν κερδοφόρα η εταιρία, τα κέρδη δεν τα μοιράστηκε ποτέ μαζί μας, τα κέρδη τα έλεγε επενδύσεις, ο αφέντης έπαιρνε καινούργια εξοχικά, έπαιρνε νέο σκαφάκι, έφτιαχνε νέα πισίνα! Τώρα όμως, ξέρει να μοιράζεται μόνο τη φτώχια μαζί μας όχι τότε που "έκανε επενδύσεις"...

Πηγή: http://ligesskepsis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top