Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία...

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους θανάτους από τον ιό HIV και της ελονοσίας αθροιστικά. Τα περισσότερα θύματα από την εσωτερική ρύπανση, προέρχονται από καύση ξύλων και μαγκάλια. Στα θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πρέπει να συνυπολογιστούν και οι χρονίως πάσχοντες από νοσήματα που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τους ρύπους της ατμόσφαιρας. Τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί η ρύπανση υποεκτιμήθηκαν κατά το παρελθόν. Η αναθεώρηση του κινδύνου προς τα άνω απορρέει από την εισαγωγή νέων καλύτερων μεθόδων μέτρησης και την πραγματοποίηση μεγαλύτερων μελετών μέσω διεθνών συνεργασιών ανεξάρτητων ερευνητικών κέντρων. Συνοπτικά οι κύριες επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αφορούν:
1. Εμφράγματα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα δεδομένα από επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με αυξημένη προσβολή από αγγειακές αποφράξεις κυρίως στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Στον οργανισμό των ατόμων που διαβιούν σε περιοχές υψηλής ρύπανσης έχουν μετρηθεί υψηλά επίπεδα Ρ-σελεκτίνης (sCD62P), συνδέτη CD40 (sCD40L), παράγοντα νοη Willebrand, CRP, ινωδογόνου που αυξάνουν την πηκτική τάση του αίματος.
2. Στυτική δυσλειτουργία και κυκλοφορικά προβλήματα. Αυτό πιθανώς οφείλεται σε μεγαλύτερη επίπτωση αθηρωμάτωσης σε άτομα που διαβιούν σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση.
3. Άνοια και επιτάχυνση της βιολογικής πνευματικής εξασθένησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Nurses’ Health Study Cognitive Cohort που περιέλαβε 19409 γυναίκες (Arch Intern Med. 2012;172:219-236) κάθε επιπλέον 10 μg/m 3 της μέσης ετήσιας έκθεσης σε σωματιδιακούς ρύπους, ισοδυναμεί σε 2 χρόνια επιπλέον γνωστική γήρανση.
4. Καρκινώματα. Δεδομένα από αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένη επίπτωση καρκίνου (κυρίως καρκινώματα πνεύμονα).
5. Χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις. Η έκθεση σε ρύπους δε μειώνει μόνο την αναπνευστική εφεδρεία των ενηλίκων αλλά συνδέεται και με ελλείμματα στην ανάπτυξη των πνευμόνων κατά την ενηλικίωση.
6. Βλαπτικές επιδράσεις κατά την κύηση. Η έκθεση σε ρύπους κατά την κύηση έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη επίπτωση αναπνευστικών προβλημάτων μετά την γέννηση, προβλήματα κύησης, αυξημένη επίπτωση παιδιατρικών καρκίνων.
7. Ακουστικά προβλήματα. Συνδέονται κυρίως με την ηχορύπανση.

Μέτρα άμβλυσης των δυσμενών επιδράσεων της ρύπανσης κατά τη διάρκεια αναπόφευκτης διαβίωσης σε χώρους με υψηλή ρύπανση.
- Το κάπνισμα, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή, αυξάνουν τις δυσμενείς επιδράσεις της ρύπανσης.
- Οι παράγοντες αυτοί πρέπει να αποφεύγονται/θεραπεύονται.
- Η άσκηση πρέπει, ιδανικά, να επιτελείται σε εσωτερικούς, σωστά κλιματιζόμενους, χώρους ή σε περιβάλλον με καθαρή ατμόσφαιρα.
- Συνιστάται αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων κατά τις ώρες κυκλοφορικής συμφόρησης και κατά το απόγευμα—βράδυ. Οι εσωτερικοί χώροι πρέπει να αερίζονται και οι εξωτερικές δραστηριότητες να γίνονται νωρίς το πρωί.
- Συνιστάται η χρήση καλώς συντηρημένων κλιματιστικών συστημάτων, που φιλτράρουν τους ρύπους.
- Συνιστάται διατροφή ενίσχυσης του οργανισμού, χαμηλή σε ζωικά λιπαρά, τυποποιημένα τρόφιμα, αλάτι, καθημερινή κατανάλωση φρούτων λαχανικών και κατανάλωση ψαριού σε εβδομαδιαία βάση. 

Πηγή: http://bluehornet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top