Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ζουν περισσότερο στις καθαρές πόλεις...


ΛΟΝΔΙΝΟ. Η μείωση των ρύπων σε ορισμένες αμερικανικές πόλεις τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων τους κατά πέντε μήνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας.

Ερευνα σε 51 πόλεις
Οι ερευνητές, τα συμπεράσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine, συνέκριναν τα ποσοστά μόλυνσης και το προσδόκιμο ζωής σε 51 πόλεις κατά το διάστημα 1980-2000. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι άνθρωποι αύξησαν τη διάρκεια της ζωής τους κατά 2,72 χρόνια έως το 2000, με το 15% αυτής της αύξησης να σχετίζεται με τα μειωμένα ποσοστά ρύπανσης.
Στη Βρετανία, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας παραμένει υπεύθυνη για τη μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά οκτώ μήνες, παρά την αύξηση του βελτιωμένου αέρα τα τελευταία χρόνια.
Βέβαια, η εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό των ρύπων μπορεί να μειώσει αυτή την απώλεια χρόνου των Βρετανών κατά τέσσερις μήνες, εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες. Στη διάρκεια της μελέτης που έγινε από τα αρμόδια τμήματα των πανεπιστημίων Μπρίγκαμ και Χάρβαρντ, χρησιμοποιήθηκαν προηγμένα στατιστικά μοντέλα, προκειμένου να εντοπιστούν και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής, όπως το κάπνισμα ή ο πλούτος ή η μετανάστευση προς και από τις πόλεις που αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι στις πόλεις με τη μεγαλύτερη στροφή από τον μολυσμένο στον καθαρό αέρα οι κάτοικοι αύξησαν το προσδόκιμο ζωής κατά δέκα μήνες. Για κάθε μείωση της ρύπανσης κατά δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά τουλάχιστον επτά μήνες. «Πρόκειται για αξιοσημείωτη αύξηση», παρατήρησε ο δρ Αρντεν Πόουπ, ένας εκ των ερευνητών. «Διαπιστώσαμε ότι οι επενδύσεις μας στο περιβάλλον έχουν αντίκρισμα και ότι βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε»... «Και όχι απλώς εξασφαλίζουμε καθαρότερο αέρα που βελτιώνει το περιβάλλον μας, αλλά επιτυγχάνουμε και καλύτερη υγεία». Ο καθηγητής Τζόναθαν Αϊρες, ειδικός στις ιατρικές συνέπειες της ατμοσφαιρικής μόλυνσης με έδρα το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι ανάλογες μελέτες δεν έχουν γίνει ακόμη στη Βρετανία ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, επειδή οι αναγκαίες μέθοδοι δεν εφαρμόζονταν και δεν ήταν διαθέσιμες έως τώρα.
Ο ίδιος πάντως παρατήρησε ότι οι εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής «μοιάζουν λίγο υπερβολικές»... «Μια τέτοια έρευνα, φυσικά, αποτελεί ισχυρή δικαίωση των προσπαθειών κατά της περιβαλλοντικής μόλυνσης τις τελευταίες δεκαετίες». Παράλληλα, δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος αύξησης των ρύπων μέσα στα επόμενα χρόνια...

Πηγή:http://www.oikologio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top