Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Πόλεις και ποιότητα ζωής...


Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του οίκου Mercer, ο οποίος βαθμολογεί τις πόλεις του κόσμου ανάλογα με την ποιότητα ζωής που προσφέρουν στους κατοίκους τους. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, οι πόλεις "βαθμολογήθηκαν'" ξεχωριστά ανάλογα με το πόσο είναι "φιλικές" προς το περιβάλλον.
Όπως πέρσι, έτσι και φέτος οι πόλεις που βρίσκονται στις 25 πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται ως επί το πλείστον στην Ευρώπη, με πρώτη και καλύτερη τη Βιέννη, δεύτερη τη Ζυρίχη, τρίτη τη Γενεύη και έκτο το Ντύσελντορφ, που το ακολουθούν η Φρανκφούρτη και το Μόναχο. Στην τέταρτη θέση παγκοσμίως βρίσκεται το Βανκούβερ και το Ώκλαντ, ενώ όλες οι μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας βρίσκονται στην πρώτη 25άδα.
Η πιό φιλική προς το περιβάλλον πόλη στον κόσμο είναι η καναδική πόλη Κάλγκαρι, με τη Χονολουλού να έρχεται δεύτερη και την Οττάβα τρίτη.
Τελευταία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις και 75η στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται η Αθήνα, ενώ η Πράγα σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή κατάταξη, ενώ την ακολουθούν η Βουδαπέστη και η Λιουμπλιάνα. Στην ιδιαίτερη 'φιλική' προς το περιβάλλον κατάταξη, τρίτη θέση παγκοσμίως και πρώτη στην Ευρώπη κατέχει το Ελσίνκι, με όγδοη παγκοσμίως την Κοπεγχάγη ενώ την ένατη θέση παγκοσμίως μοιράζονται η Στοκχόλμη και το Όσλο.
Το Ντουμπάι ισοβάθμισε παγκοσμίως στην 75η θέση με την Αθήνα (!), αλλά σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έρχεται πρώτο. Ενδεικτικά, το Αμπού Ντάμπι κατατάσσεται στην 83η θέση, το Κέηπ Τάουν στην 86η και η Τύνιδα στην 94η.
Στην έρευνα συμμετείχαν 420 πόλεις από όλο τον κόσμο και οι συνθήκες ζωής βαθμολογήθηκαν με βάση 39 κριτήρια, ομαδοποιημένα σε 10 κατηγορίες : πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον (πολιτική σταθερότητα, εγκληματικότητα) , οικονομικό περιβάλλον (κυκλοφορία συναλλάγματος, τραπεζικές υπηρεσίας), κοινωνικοπολιτιστικό περιβάλλον (λογοκρισία, περιορισμός ανθρωπίνων ελευθεριών), υγεία και νοσηλεία, δημόσιες υπηρεσίες και συγκοινωνίες, ψυχαγωγία, καταναλωτικά προϊόντα, συνθήκες κατοικίας και φυσικό περιβάλλον.

Δείτε όλα τα αποτελέσματα της έρευνας αναλυτικά πατώντας εδώ

Πηγή: http://theinsider.gr-Του Γαβριήλ Χαρίτου -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top