Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Απολιγνιτοποίηση;;;

Η ενεργειακή κρίση υποχρέωσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει και να δώσει παράταση εως το 2025 σε ΟΛΕΣ τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για ακόμη τρία (3) χρόνια επικύρωσε και με τη Βούλα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μια απόφαση που δικαιώνει όσους επιχειρηματολογούσαν κατά του σχεδίου βίαιης απολιγνιτοποίησης, το οποίο είχε θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.
– Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δέκα (10) μέρες ο μέσος όρος συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα κυμαίνετε στο 22% ενώ στις 10 Δεκεμβρίου έφτασε στο 31%.
…Και γιαυτό παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025 η ζωή των τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ( Μελίτης 1 και Άγιος Δημήτριος 3, 4), που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, επρόκειτο να αποσυρθούν το 2022 ή το αργότερο εντός του 2023.
– Ειδικότερα, για τον ΑΗΣ Μελίτη προβλέπονται 30.832 ώρες λειτουργίας, που ξεκινούν να υπολογίζονται σπο την 1η Αυγούστου του 2021 και εκπνέουν στις 31-12-2025.
Για το ίδιο διάστημα δίνονται 32.707 ώρες λειτουργίας για καθεμία από τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (ΙΙΙ και ΙV).
– Μην ξεχνάμε ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία και της υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδας της ΔΕΗ ή Πτολεμαΐδα V, ισχύος 660 MW και 140 MW για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.
Ο ΝΕΟΣ σταθμός έχει χαμηλές εκπομπές CO2 και απόδοση ικανή να ανταγωνιστεί μονάδες φυσικού αερίου. μονο που δεν υπάρχει λιγνίτης γιατί.. δεν υπάρχει Ορυχειο για να τον τροφοδοτήσει
Συμπέρασμα:
– Η χρονια κρίση στην Ενέργεια που προηγήθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία βρήκε ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ την χωρα και κυβέρνηση του Μητσοτάκη και αναγκαστικά έβαλε στον «ΠΑΓΟ» το σχεδίο της για την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΛΙΓΝΙΤΗ.

Πηγή: https://oataktos.wordpress.com/

1 σχόλιο:

nikos είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ εἶναι ἐξ' ἲσου ὑπεύθυνος με την ΝΔ δια την ἀντιλαϊκή και ἐγκληματική πολιτική κατά τοῦ λιγνίτη, ὄπως κατέστη φανερό ἀπό μία πρόσφατη δήλωσιν τῆς κυρίας Πέρκα, ἁρμοδίου ἐκπροσώπου τοῦ κώμματος, ὅτι: "Προτεραιότητάς μας η δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. https://energypress.gr/.../perka-proteraiotitas-mas-i...

 
back to top