Συζήτηση για την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής. Η Περιφέρεια έχει διενεργήσει τρεις κληρώσεις δικαιούχων για οικόπεδα. 567 οικόπεδα δόθηκαν στην πρώτη, 72 στη δεύτερη, 23 στην τρίτη, συνολικά 662 ανέφερε η εισσηγήτρια του θέματος Κατερίνα Δαδαμόγια. Υπάρχουν ακόμα δικαιούχοι 185 οικοπέδων. Η καθυστέρηση είναι γνωστή και η κατάσταση καθυστερεί, όπως είπε.
Ο κ. Γιώργος Πηλιανίδης, πρόεδρος της Ποντοκώμης εξήγησε ότι η ΔΕΗ τους ζητά να φύγουνε. “Να πάμε πού;Εκεί που είναι οι πυλώνες;” διερωτήθηκε. “Άλλο αναγκαστική απαλλοτρίωση και άλλο μεταγκατάσταση, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.Ο νομοθέτης προβλέπει να μην χαθεί η κοινωνική συνοχή.Να τεθούν όρια .Πρέπει να αποδοθούν και ευθύνες. Εμείς περιμέναμε ότι σε 2-3 χρόνια θα γίνουν όλα. Αν δεν τηρεί τις υποσχέσεις η ΔΕΗ, εμείς δεν ευθυνόμαστε”.
Ο κ. Δημήτρης Μαυροματίδης προέβη σε μια αναλυτική παρουσίαση με το ιστορικό της υπόθεσης .Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι το 2021 η ΔΕΗ απάντησε ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις εξαντλούνται με την απαλλοτρίωση.Και το έργο των πυλώνων να πάει στον ΑΔΜΗΕ. Η ΡΑΕ με την σειρά της δέχεται την υποχρέωση της ΔΕΗ. “Υπάρχει ανεπίτρεπτη σύγχυση της απαλλοτρίωσης με τη μετεγκατάσταση.Οι κάτοικοι δεν μπορούν να χτίσουν, τα έργα υποδομών δεν έχουν ολοκληρωθεί”.
Πρότεινε:
-Η πρόβλεψη για κατεδάφιση των εγκαταστάσεων και κτιρίων του οικισμού της νυν Ποντοκώμης, δε μπορεί να ισχύσει λόγω εσφαλμένων δεδομένων αναφορικά με τη μη ολοκλήρωση των δημοσίων προβλεπόμενων υποδομών για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Ποντοκώμης. Ουσιαστικά πρόκειται για επιβεβαιωμένο «Γεγονός Απόκλισης» .
-Δεν νοείται εγκατάσταση και λειτουργία του οικισμού χωρίς την απομάκρυνση- υπογειοποίηση των πυλώνων υψηλής τάσης.
-Η Περιφέρεια Δυτκής Μακεδονίας θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα ακόμα και προσφυγή στη Δικαιοσύνη
-Η μετεγκατάσταση Ποντοκώμης είναι μια σύνθετη διαδικασία μέρος της οποίας είναι η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού. Συνεπώς μέχρι την υλοποίηση του συνόλου των προβλεπόμενων υποδομών ώστε ο οικισμός να είναι βιώσιμος δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης των κατοίκων που δεν μετεγκαταστάθηκαν.
Να δοθούν χρήματα από τον Τοπικό Πόρο για την υπογειοποίηση των πυλώνων
“Βάζουμε και εμείς χρήματα από τον πόρο, κάνουμε καταλογισμό στον ΑΔΜΗΕ και τα διεκδικούμε”.Να μην γκρεμιστεί κανένα κτίσμα , να βρεθεί τρόπος να ενοικιάζουν όπως έγινε στους Αναργύρους , πρότεινε ο Θόδωρος Καρυπίδης .
“Αν η ΔΕΗ δεν είναι συνεπής για 10 εκ , θα δει ποτέ η περιφέρεια το 1 δις” ρώτησε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου. “Αν χαθεί η ευκαρία να χτίσουν εδώ τα σπίτα τους, χάθηκε μια ευκαιρία για την οικονομία της περιοχής.Θα χαθεί και ένας ιστορικός οικσιμός και ο πλούτος που θα αφηναν που το ζεστό χρήμα που διαθέτουν”.Συμφώνησε οι πυλώνες να υπογειοποιηθούν άμεσα με χρήματα του πόρουκαι να καταλογιστούν στον ΑΔΜΗΕ με πρσοφυγές.
Ο Γιώργος Παλασίδης, ο μοναδικός κάτοικος με ιδιοκτησία που δεν εντάχθηκε στην απαλλοτρίωση του παλαιού οικισμού ανέφερε ότι κανένας δεν έκανε τίποτα ούτε ο Δήμος ούτε η Περιφέρεια .”Με άφησαν να παλεύω μόνο μου με τη ΔΕΗ”.Ο Ευάγγελος Μιχαηλίδης, κάτοικος του χωριού εξήγησε ότι χρειάζονται 40% περισσότερα χρήματα πλέον για να χτίσεις.
Υπάρχει μια σύμπνοια, αυτοί που έχουν την ευθύνη να υλοποιήσουν τα αυτονόητα πρέπει να πιεστούν τόνισε ο περιφερειάρχης .”Θα πιέσουμε τη ΔΕΗ και το Δήμο Κοζάνης .”Δεν θα απαλλάξουμε κανέναν προκαταβάλοντας χρήματα από τον Τοπικό Πόρο .Έχουν την ευθύνη όλων των ψηφισμένων νόμων” , “να προηγηθούν στο νέο οικισμό οι υποδομές πριν γίνει ο, τιδήποτε στον παλιό οικσιμό”.
Πηγή: https://www.prlogos.gr/%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF/ - Ιωάννα Παπαδημητρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου