Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Η Ποντοκώμη στον «αέρα»- Λένε όχι στην ισοπέδωση του οικισμού οι κάτοικοι- Τα έργα υποδομής που καθυστερούν τη μετεγκατάσταση...

Την αλλαγή της τροπολογίας του Ν. 4956/22 που προβλέπει την ισοπέδωση του οικισμού της Ποντοκώμης από τη ΔΕΗ, προκειμένου να παραχωρηθεί στη ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., ζητούν οι κάτοικοι του χωριού απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς της περιοχής καθώς μια τέτοια εξέλιξη ουσιαστικά τους αφήνει ξεκρέμαστους, απέναντι σε μια μετεγκατάσταση η οποία δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Όπως σημειώνουν οι κάτοικοι, είναι άλλο το ζήτημα της απαλλοτρίωσης του οικισμού και άλλο η μετεγκλατάσταση, η οποία δεν προχωρά για πολύ σοβαρούς αντικειμενικούς λόγους με βασικά έργα υποδομής να μην έχουν υλοποιηθεί στο νέο οικισμό.
Όπως σημείωσε μιλώντας στον «Π» ο εκπρόσωπος των κατοίκων, Δημήτρης Μαυροματίδης, η υπόθεση καθυστερεί για περισσότερα από 6-7 χρόνια με αποτέλεσμα «να μειώνεται η πιθανότητα των προς μετεγκατάσταση κατοίκων».
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προκύπτουν είναι η «αθέτηση των υποχρεώσεων της ΔΕΗ», όπως την ονομάζουν οι κάτοικοι, για την απομάκρυνση η υπογειοποίηση των πυλώνων υψηλής τάσης, υποχρεώσεις που η επιχείρηση είχε αναλάβει το 2009, επικαιροποίησε το 2014, αλλά δεν αναγνωρίζει το 2021.
«Πριν την ολοκλήρωση των υποδομών που θα καταστήσουν τον οικισμό βιώσιμο, δεν πρέπει να συζητάμε για την ισοπέδωση του οικισμού, να τροποποιηθεί ο νόμος, γιατί δεν ρωτήθηκε ο τοπικός πληθυσμός. Πρέπει τις αστοχίες να τις θεραπεύουμε», επεσήμανε ο Δημήτρης Μαυροματίδης.
Το θέμα συζητήθηκε προχθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, παρουσία των κατοίκων, οι οποίοι ζητούν από Δήμο, Περιφέρεια και Βουλευτές να πάρουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες προκειμένου να μην υπάρξει «βίαια αποβολή» από τον οικισμό πριν να είναι σε θέση να μετετγκατασταθούν στον νέο οικισμό.
«Δεν πρόκειται να το αφήσουμε να γίνει», τόνισε ο Πρόεδρος του χωριού, Γιώργος Πηλιανίδης επισημαίνοντας πως τα συγκεκριμένα ζητήματα είναι ζητήματα ζωής για τους κατοίκους:
«Κατάφεραν οι πρόγονοί μας να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή και τον κοινωνικό ιστό ερχόμενοι από τον Πόντο και εμείς αδυνατούμε να χτίσουμε το νέο οικισμό το 2022».
Όπως έχει αναφερθεί και σε άλλα ρεπορτάζ του «Π» στον νέο οικισμό της Ποντοκώμης δεν έχουν χτιστεί πάνω από 8 σπίτια, οι άδειες δεν βγαίνουν με γοργούς ρυθμούς ενώ η κωλυσιεργία σε μια σειρά έργων υποδομής κρατάει πίσω όλη τη μετεγκατάσταση.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ποντοκώμη διαμένουν ακόμη περίπου 450 κάτοικοι, οι οποίοι εάν προχωρήσει η διαδικασία της ισοπέδωσης, θα βρεθούν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος- Ζήσης Πιτσιάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top