Η απολιγνιτοποίηση και η μετά τον λιγνίτη εποχή στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Δυτική Μακεδονία ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την συζήτηση που έγινε στο OnCamera.gr, στις 23/11/22, στο πλαίσιο του προγράμματος Post Coal Future Lab, που χρηματοδοτείται από το eit Climate-KIC.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο κ. Ιωάννης Μπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε., ο κ. Τάσος Τζήκας, Προέδρος ΔΕΘ-Helexpo και ο κ. Νίκος Πετρόπουλος Πρόεδρος του ERCF.
Το συντονισμό ανέλαβε η κα Σάγια Τσαουσίδου, Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Ο Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής τουΣχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ανέλυσε το ρόλο αυτού του φιλόδοξου σχεδίου, την πορεία του και τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι η μετάβαση σε βιώσιμη ανάπτυξη πήρε σάρκα και οστά με την Πράσινη Συμφωνία που εξασφάλισε τους πόρους, που ήταν απαραίτητοι για τη στήριξη της ενεργειακής και ψηφιακής πτυχής αλλά και για να διασφαλισθούν κονδύλια προς όφελος των περιοχών που επηρεάζονται περισσότερο, δηλαδή τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα βγήκε δυναμικά για να διεκδικήσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο από τους πόρους αυτούς και με το σχέδιο αυτό καθορίσθηκαν ως στόχοι να αντισταθμισθούν οι αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της προηγούμενης δεκαετίας και να επιδιωχθεί η διαφοροποίηση του παραγωγικού ιστού των περιοχών αυτών με την ανάπτυξη κλάδων όπως η βιοτεχνία, η βιομηχανία, ο τουρισμός.
Ο Ιωάννης Μπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε. ο οποίος έχει αναλάβει την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της απολιγνιτοποίησης που είναι μεταξύ άλλων, η διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης των περιοχών δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, η αναβάθμιση και αξιοποίηση των εδαφών που περιλαμβάνονται στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί καθώς και τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για την προσέλκυση νέων επενδυτών στην Δυτική Μακεδονία.
Ο Τάσος Τζήκας, Προέδρος ΔΕΘ-Helexpo ανάλυσε τον τρόπο σχεδιασμού, την μελέτη και την οργάνωση-υλοποίηση του νέου τεχνολογικού πάρκου στη Μεγαλόπολη καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξής του.
Ο Νίκος Πετρόπουλος, Πρόεδρος του ERFC του οργανισμού που υλοποιεί ένα μεγάλο εύρος ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή και την απολιγνιτοποίηση, παρουσίασε μια νέα ιδέα, την δημιουργία μιας πλατφόρμας (Ιnvestment Maturing Platform) στην οποία θα καταγράφονται τα επενδυτικά σχέδια και θα ερευνείται ο τρόπος υλοποίησης τους. Η ιδέα αλλά και ο τρόπος υλοποίησης της πλατφόρμας αποτελεί προϊόν συνεργασίας όλων των φορέων του έργου Post Coal Future Lab.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου