Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Η μετεγκατάσταση Ποντοκώμης είναι μια σύνθετη διαδικασία ...

Συζήτηση για την απόφαση του τοπικού συμβουλίου της Ποντοκώμης μετά από άρθρο του Νόμου που κάνει λόγο πως μέχρι το 2024 οι εκτάσεις θα έχουν παραδοθεί στη Μετάβαση Α.Ε., θα έχουν κατεδαφιστεί οι εγκαταστάσεις και τα κτίρια της Ποντοκώμης, θα απομακρυνθούν τα υλικά και θα εξυγιανθεί το έδαφος τόσο για τις υπέργειες όσο και για τις υπόγειες κατασκευές, έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κοζάνης.
Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γιώργος Πηλιανίδης τόνισε:
“Σε όλα τα προβλήματα που έχουμε έχουμε ένα ακόμη. Αυτό που μιλά για την ισοπέδωση του οικισμού. Πολύ εύκολα μπορούμε να ισοπεδώνουμε, αλλά όχι να δημιουργούμε. Έχει χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2024. Θέλουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης μια ομόφωνη απόφαση που να λέει να μη φύγει ο οικισμός από την περιοχή μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα της ΔΕΗ”.
Ο Δημήτρης Μαυροματίδης πρώην υποψήφιος Δήμαρχος της περιοχής προχώρησε σε παρουσίαση και πρότεινε τα παρακάτω να υιοθετηθούν από το δημοτικό συμβούλιο.
Με υπαιτιότητα της ΔΕΗ δεν υπήρξε έως σήμερα η παραλλαγή/μεταφορά των πυλώνων υψηλής τάσης της Νέας Ποντοκώμης με αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση όλων των διαδικασιών μετεγκατάστασης της.
Ζητείται η ΔΕΗ να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της αλλιώς ο Δήμος Κοζάνης προτείνεται να κινηθεί νομικά για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της οι οποίες πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους, διότι η «διοίκηση έχει συνέχεια» σε όλους τους φορείς.
Η μετεγκατάσταση Ποντοκώμης είναι μια σύνθετη διαδικασία μέρος της οποίας είναι η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού. Υπολείπεται η ολοκλήρωση όλων των έργων δημοσίου ενδιαφέροντος σύμφωνα με το σχεδιασμό.
Η μετεγκατάσταση των κατοίκων μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα δημοσίου ενδιαφέροντος για να μπορέσει να καταστεί ο οικισμός βιώσιμος. Προς τούτο ζητούμε την επιτάγχυνση του συνόλου των έργων υποδομής.
Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί και στην αναμενόμενη διαβούλευση για το χωροταξικό σχεδιασμό των ορυχείων.
Το δεύτερο (Β') στάδιο της Πολεοδομικής Μελέτης για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης. Αποτελεί την Οριστική Πρόταση της Πολεοδομικής Μελέτης του νέου οικισμού της Ποντοκώμης.
Εκπονήθηκε από την Αναπτυξιακή ∆υτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης με συμβαλλόμενους την Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας (νυν Αποκεντρωμένη ∆ιοίκηση Ηπείρου – ∆υτικής Μακεδονίας), τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) Κοζάνης (νυν Περιφέρεια ∆υτ. Μακεδονίας), τους ∆ήμους ∆ημ.Υψηλάντη και Κοζάνης (νυν ∆ήμος Κοζάνης) και την Αναπτυξιακή ∆υτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ.
Η μελέτη αποτέλεσε την οριστική πρόταση όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την εκπόνηση του σταδίου της Προμελέτης και τις διαδικασίες συζήτησης που έγιναν με διάφορους φορείς.
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που εκπονήθηκε με στόχο την εκτίμηση των συνολικών επιπτώσεων από τα έργα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου για την μετεγκατάσταση του οικισμού Ποντοκώμης στην περιοχή της ΖΕΠ του Δήμου Κοζάνης.

Πηγή: https://tharos.gr/kozani/d-kozanis/dimotiko-symvoylio-kozanis-i-metegkatastasi-pontokomis-einai-mia-syntheti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top