Τα λιγνιτωρυχεία μας τελειώνουν, το φαινόμενο του Θερμοκηπίου γαρ, όμως η ΔΕΗ Α.Ε επιμένει στην επιβολή κυρώσεων σε ανθρώπους που υπηρέτησαν.
το δημόσιο συμφέρον και προειδοποίησαν την κοινωνία για κινδύνους. Την 15η Δεκεμβρίου πρόκειται να εκδικασθεί η μήνυση της ΔΕΗ κατά του συνταξιούχου μηχανικού Νίκου Στεφανή για «ψευδή καταμήνυση και δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας».
Το σκεπτικό της μήνυσης αναφέρεται στην κατάθεση του Στεφανή στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά τη κατολίσθηση που σημειώθηκε στις 10.6.2017 στο ορυχείο Αμυνταίου και συντάραξε την τοπική κοινωνία. Η κατάρρευση κατέστρεψε πανάκριβα μηχανήματα της επιχείρησης και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων του οικισμού Ανάργυροι, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να «ξεσπιτωθούν»…..Η ΔΕΗ αδιαφορεί για το γεγονός ότι τους προβληματισμούς του Στεφανή συμμερίζονταν πολλοί επιστήμονες . Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής του ΕΜΠ Μιχάλης Καββαθάς, υπεύθυνος της ΔΕΗ για την παρακολούθηση του φαινομένου, «είχε επισκεφθεί το ορυχείο μία ημέρα πριν συμβεί το μοιραίο και ενημέρωσε τους ιθύνοντες της ΔΕΗ ότι η κατολίσθηση βρίσκεται προ των πυλών.
Υπέδειξε μάλιστα συγκεκριμένο μέρος τοποθέτησης των εκσκαφέων για την προστασία τους, οι οποίοι όμως καταπλακώθηκαν από τεράστιες μάζες αδρανών υλικών, μαζί με τους ιμάντες, τους ταινιοδρόμους του ορυχείου και το κοίτασμα των 28 εκατ. τόνων» ( «Καθημερινή», 13.6.2017).Στην αρχή επιχειρήθηκε να αποδοθούν ευθύνες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία διενεργούσε έρευνες στην ίδια περιοχή , όμως ο καθηγητής Λουπασάκης (ΕΜΠ) που επισκέφτηκε τον τόπο μετά την κατολίσθηση αποφάνθηκε σαφώς ότι οφείλεται στην εξορυκτική δραστηριότητα.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Τσάπανος είχε αναλάβει το 2008 από τη Νομαρχία Φλώρινας μελέτη για τα αίτια που προκαλούν τις ρωγμώσεις σε σπίτια και δρόμους του «υπερκείμενου» χωριού. Το πόρισμα του ήταν ότι «η εκμετάλλευση της ΔΕΗ στο παρακείμενο ορυχείο ήταν υπεύθυνη για τις ρωγμές αυτές, έχοντας κατεβάσει τον υδροφόρο ορίζοντα σε μεγάλο βάθος». Σύμφωνα με το Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (αρ. πρωτ. 230605/65/2019), «ενάμιση χρόνο μετά το συμβάν της κατολίσθησης, οι εργασίες στο Ορυχείο Αμυνταίου υλοποιούνται χωρίς εγκεκριμένες μελέτες, αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες συνέπειες». Και καταλήγει το πόρισμα : Παρά τις ρωγμές που είχαν παρουσιαστεί στο πρανές από τον Φεβρουάριο 2017, «ουδεμία έγκαιρη κινητοποίηση υπήρξε εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών αλλά και της επιχείρησης».
ΠΗΓΗ: oataktos.wordpress.com
Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου