Ένα από τα βασικότερα -ίσως το βασικότερο- θέματα που συνδέονται με την παρουσία του λιγνίτη στην περιοχή μας είναι αυτό της της νοσηρότητας και των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων. Χρόνια τώρα η σκιά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών και πνευμονολογικών νοσημάτων «πέφτει βαριά» στην περιοχή, την ώρα που ουδείς μέχρι και σήμερα μπορεί να μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία, αφού επιδημιολογική μελέτη ουδέποτε έγινε.
Το 2010, η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και το Κέντρο Περιβάλλοντος συνήψαν σύμβαση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. με επικεφαλής ερευνήτρια τη γνωστή καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, για την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης.
Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2010, πέντε μήνες δηλαδή μετά την υπογραφή, η ενδιάμεση έκθεση προόδου παρουσίαζε τις προβλεπόμενες δράσεις σύμφωνα με το ερευνητικό πρωτόκολλο που ήταν κατά βάση δράσεις, με στόχο την συλλογική υλικού για την αναδρομική μελέτη θνησιμότητας, αλλά και η δημιουργία δικτύου επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των δήμων του νομού, προκειμένου να διευκολυνθεί η συλλογή των ληξιαρχικών πράξεων και των πιστοποιητικών θανάτου.
Από τότε κι έπειτα, όμως, υπήρξε «σιγή ασυρμάτου». Η επιδημιολογική μελέτη ουδέποτε ολοκληρώθηκε, καθώς, όπως ανέφερε η Αθηνά Λινού στην εκπομπή «Απολιγνιτοποίηση Ώρα Μηδέν» που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 29/11 από την ΕΡΤ 3 το Πανεπιστήμιο Αθηνών «δεν πήρε ούτε προκαταβολή για τις υπηρεσίες που προσέφερε».
«Ήδη από το 2010 είχαμε υπογράψει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Περιβάλλοντος και η Νομαρχία Κοζάνης με τον ίδιο άνθρωπο που στη συνέχεια έγινε Περιφερειάρχης σύμβαση. Τότε ήρθα εγώ προσωπικά και έκανα επιτήρηση και της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, καταγράψαμε τις ανάγκες, αλλά και με ποιους θα συνεργαζόμασταν για να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και το γενικό πληθυσμό. Κατέληξε να ακυρωθεί, παρότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών υλοποιούσε την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του λιγνίτη στην υγεία των κατοίκων, καθώς φτάσαμε στον επόμενο Απρίλιο του 2011 για να μην έχουμε εισπράξει ούτε προκαταβολή. Το Πανεπιστήμιο είναι στα δικαστήρια με την Περιφέρεια» είπε επί λέξει στη δημοσιογράφο Σύνθια Σάπικα η Αθηνά Λινού τη Δευτέρα. Κάπως έτσι έληξε άδοξα η προσπάθεια συλλογής στοιχείων, αφού η μη χρηματοδότηση οδήγησε στην ακύρωση.
«Ο Χρόνος» θα επανέλθει στο θέμα με περισσότερα στοιχεία σε σχέση με το γιατί και υπό ποιες συνθήκες σταμάτησε η μελέτη, αλλά και την εξέλιξη της δικαστικής διαμάχης, προκειμένου να παρουσιαστεί όλη η εικόνα.
Να έχουν οι άνθρωποι αποζημίωση
Ενδιαφέροντα, ωστόσο, ήταν τα όσα είπε η κ. Λινού στην εκπομπή και για την ανάγκη να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που έχουν υποστεί βλάβες στην υγεία τους ως αποτέλεσμα της λιγνιτικής δραστηριότητας.
«Ο λιγνίτης είναι ο πιο επικίνδυνος από όλες τις μορφές άνθρακα. Προκαλεί σχεδόν όλες τις μορφές καρκίνου με έξαρση τον καρκίνο του πνεύμονα, χρόνια πνευμονολογικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Η επαγγελματική αποκατάσταση των ανθρώπων είναι σημαντική, αλλά σημαντική είναι και η υγειονομική, αλλά και η περιβαλλοντική» ανέφερε η κ. Λινού.
Μάλιστα, πρότεινε να αναγνωριστούν ως επαγγελματικές νόσοι οι συνδεόμενες με τη λιγνιτική δραστηριότητα, ώστε να έχουν αποζημίωση οι άνθρωποι που υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους.
Πηγή: Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου