Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Δικάζουν τον επί 25 χρόνια μηχανικό της ΔΕΗ που προειδοποιούσε για την καταστροφή...

Η ΔΕΗ ζητεί την καταδίκη του κ. Στεφανή, βασιζόμενη όχι μόνο στο άρθρο περί ψευδούς καταμήνυσης, αλλά και περί δυσφήμησης Ανώνυμης Εταιρείας. Εκδικάζεται αύριο εξ αναβολής στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Φλώρινας η απαράδεκτη μήνυση της ΔΕΗ κατά ενός συνταξιούχου μηχανικού, του Νίκου Στεφανή, ο οποίος προειδοποιούσε για την καταστροφή του ορυχείου λιγνίτη στο Αμύνταιο.
Το σκεπτικό της μήνυσης για «ψευδή καταμήνυση και δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας» αναφέρεται στην κατάθεση του Στεφανή στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε στις 10.6.2017 στο ορυχείο Αμυνταίου, το οποίο καταστράφηκε μαζί με τα πανάκριβα μηχανήματα της επιχείρησης, ενώ κινδύνευσαν και οι κάτοικοι του παρακείμενου οικισμού Ανάργυροι, που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η ΔΕΗ τώρα ζητεί την καταδίκη του κ. Στεφανή, βασιζόμενη όχι μόνο στο άρθρο 229, 1 Π.Κ. περί ψευδούς καταμήνυσης, αλλά και στο 364 Π.Κ. περί δυσφήμησης Ανώνυμης Εταιρείας, λες και η ΔΕΗ είναι μια οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία. Πρόκειται για ακόμα μια στρατηγική μήνυση τύπου SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) από μια μεγάλη εταιρεία (δημόσιου συμφέροντος) με στόχο τον εκφοβισμό όσων ζητούν διαφάνεια ή ασκούν κριτική σε πράξεις και παραλείψεις. Ο επί 25 χρόνια μηχανικός στα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ δεν ήταν ο μόνος που είχε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο καθηγητής του ΕΜΠ Μιχάλης Καββαθάς, στον οποίο είχε αναθέσει η ΔΕΗ την παρακολούθηση του φαινομένου, «είχε επισκεφθεί το ορυχείο μία ημέρα πριν συμβεί το μοιραίο και ενημέρωσε τους ιθύνοντες της ΔΕΗ ότι η κατολίσθηση βρίσκεται προ των πυλών. Υπέδειξε μάλιστα συγκεκριμένο μέρος τοποθέτησης των εκσκαφέων για την προστασία τους, οι οποίοι όμως καταπλακώθηκαν από τεράστιες μάζες αδρανών υλικών, μαζί με τους ιμάντες, τους ταινιόδρομους του ορυχείου και φυσικά το κοίτασμα των 28 εκατ. τόνων» («Καθημερινή», 13.6.2017).
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, πολιτικό μηχανικό και μεταλλειολόγο Κωνσταντίνο Λουπασάκη, η κατολίσθηση του ορυχείου και οι εδαφικές υποχωρήσεις που παρατηρούνται από το 2006 στον οικισμό των Αναργύρων οφείλονται στην εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ. Ωστόσο, μέχρι λίγες ημέρες πριν από την κατολίσθηση, οι αρμόδιοι του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας διαβεβαίωναν ότι «δεν υπάρχει θέμα κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου», παρά την εμφάνιση ρωγμών σε πολλά σημεία.
Απόλυτη δικαίωση για τον κ. Στεφανή αποτελεί και το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (αρ. πρωτ. 230605/65/2019), το οποίο επισημαίνει ότι ακόμα και «ενάμιση χρόνο μετά το συμβάν της κατολίσθησης, οι εργασίες στο Ορυχείο Αμυνταίου υλοποιούνται χωρίς εγκεκριμένες μελέτες, αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες συνέπειες» και ότι «υποτιμήθηκε από την επιχείρηση η συνδυασμένη επιρροή πολλών παραμέτρων που οδήγησαν στην κατολίσθηση». Η ΔΕΗ είχε όλο τον χρόνο να αποσύρει την άστοχη μήνυσή της και δεν το έκανε, παρότι τα έκανε θάλασσα στο Αμύνταιο.

Πηγή: https://www.efsyn.gr Ypoloipo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top