Φόβους ότι για χάρη της ανάπτυξης θα υπάρξουν εκπτώσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις εκφράζουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αποκρυπτογραφώντας τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για επενδύσεις που είναι αναγκαίο να υπερπηδήσουν τις διαδικασίες των εγκρίσεων.
Όπως αναφέρουν, η υποκατάσταση του υπουργείου Περιβάλλοντος στην χορήγηση περιβαλλοντικών αδειών και η κατάργηση της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης σε συνδυασμό με την έγκριση όρων από τα Επιμελητήρια, ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η αυστηρότητα «χαλαρώνει».
Για το θέμα της εκλογίκευσης και απλούστευσης των διαδικασιών της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ετοιμάζει ρύθμιση το ΥΠΕΚΑ, την οποία είχε παρουσιάσει πριν από 1,5 μήνα στο υπουργικό συμβούλιο αλλά χωρίς να την υποδέχονται με ενθουσιασμό τα μέλη της κυβέρνησης που εκτιμούν ότι έχει καθυστερήσει, αποτελώντας τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου με στόχο την μείωση κατά 50% του φόρτου των υπηρεσιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται η τυποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι θα ενσωματώνονται στις άδειες εγκατάστασης ή λειτουργίας, καθώς και η διαμόρφωση εξειδικευμένων προδιαγραφών για επί μέρους κατηγορίες Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
«Ψαλίδι» μπαίνει και στις «συναρμόδιες» υπογραφές που απαιτούνται για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, που σήμερα χρειάζονται έως και πέντε εγκρίσεις υπουργών. Απαραίτητο κρίνεται επίσης οι νέες αδειοδοτήσεις να βγαίνουν σε δημόσια διαβούλευση ώστε να υπάρχει σε πρώιμο στάδιο ο σχεδιασμός του έργου και όχι όταν ολοκληρωθεί η ΜΠΕ.
Οι φορείς των ΜΚΟ (WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS), εξέφρασαν χθες τις απόψεις τους συμμετέχοντας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της βουλής με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Κώστας Καρτάλης τόνισε ότι δεν είναι πολυτέλεια η προστασία του περιβάλλοντος σε περιόδους οικονομικής κρίσης αλλά ότι αντίθετα μπορεί να διασφαλισθεί η ισόρροπη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και ανάπτυξης.
Σημείωσε τη διαφωνία του με τη δυνατότητα χωροθέτησης μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων (ΠΟΤΑ) σε περιοχές NATURA και επεσήμανε την ανάγκη για άμεση πρωτοβουλία όλων των φορέων για να λυθεί το πρόβλημα των χιονοδρομικών κέντρων που λειτουργούν χωρίς αδειοδότηση.
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011
Για χάρη της ανάπτυξης θα υπάρξουν εκπτώσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου