Η ολιγοσέλιδη μπροσούρα ενός 93χρονου πρώην διπλωμάτη σπάει ρεκόρ πωλήσεων στη Γαλλία στήνοντας στον τοίχο το χρήμα, τις αγορές και τον εγωισμό
Σελίδες; 32. Τιμή; 3 ευρώ. Μέσος χρόνος ανάγνωσης;Ενα τέταρτο της ώρας.Λογοτεχνικές προθέσεις; Καμία.Πρωτότυπο μήνυμα;Ουδέν.Συγγραφέας;Ενας σχεδόν άγνωστος συνταξιούχος διπλωμάτης,πρώην αντιστασιακός, ετών 93. Εκδοτική καταστροφή; Το ακριβώς αντίθετο. Το «Ιndignez-vous!» («Αγανακτήστε!») του Στεφάν Εσέλ είναι αυτή τη στιγμή πρώτο, και μάλιστα με απόσταση,στη λίστα των μπεστ σέλερ στη Γαλλία, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ πωλήσεων μέσα στις γιορτές. Το βιβλιαράκι ζητεί από τους Γάλλους, και απ΄ όλους τους άλλους, να εξεγερθούν και να υπερασπιστούν δυναμικά τις «κοινωνικές αξίες της σύγχρονης δημοκρατίας». Να απορρίψουν την «εγωιστική» δύναμη του χρήματος.Να πουν «όχι» στην παντοδυναμία των αγορών.Να αγανακτήσουν,για να αλλάξει επιτέλους η κοινωνία.
«Κάνω αυτή τη δουλειά 40 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Είναι τρελό. Στις 24 Δεκεμβρίουκάποιοι πελάτες αγόραζαν δέκα-δέκα τα βιβλία για να τα κάνουν δώρο. Πίστευα ότι μετά τα Χριστούγεννα τα πράγματα θα ηρεμούσαν, αλλά όχι, πουλάμε ακόμη 400 βιβλία την ημέρα!» λέει ο Ζαν-Μαρί Σεβέστρ, ιδιοκτήτης του «Sauramps», του μεγαλύτερου βιβλιοπωλείου στο Μονπελιέ, στη Νότια Γαλλία.
Στο Παρίσι, το «Ιndignez-vous!» πούλησε 80.000 αντίτυπα μόνο τον Δεκέμβριο. Σε όλη τη Γαλλία το έχουν αγοράσει 600.000 αναγνώστες από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν κυκλοφόρησε από έναν μικρό, αριστερό εκδοτικό οίκο, τον Ιndigene, με γραφεία σε μια σοφίτα στο Μονπελιέ. Και όμως, το προσκλητήριο του Στεφάν Εσέλ για την «ειρηνική εξέγερση» της κοινωνίας σκαρφάλωσε στην κορυφή των μπεστ σέλερ, πουλώντας οκτώ φορές περισσότερο από το δεύτερο βιβλίο στη λίστα, το τελευταίο μυθιστόρημα του «πολύ» Μισέλ Ουελμπέκ, που τιμήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ.
Εξοργιστείτε! Εξεγερθείτε! Αγανακτήστε! Με αυτή την πολιτική πρόσκληση στα όπλα, ο Εσέλ έγινε από τη μία ημέρα στην άλλη προφήτης για τη γαλλική Αριστερά. «Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα τον λατρεύουν. Πιστεύουν ότι καλώντας τον κόσμο να υψώσει φωνή και ανάστημα κατακεραυνώνει τις κοινωνικές ανισότητες της εποχής του Νικολά Σαρκοζί » λέει στο «Βήμα» ο Αντουάν ντε Μπιέβρ, πολιτικός συντάκτης στην «Journal du Dimanche».
Ο Στεφάν Εσέλ γράφει όντως ότι οραματίζεται «μια κοινωνία για την οποία θα είμαστε και πάλι υπερήφανοι, όπου δεν θα θίγονται οι συντάξεις, οι κατακτήσεις της κοινωνικής ασφάλισης, και όπου τα ΜΜΕ θα είναι στην υπηρεσία των αδυνάτων». Οπως αντιστάθηκε ο ίδιος στον ναζισμό τη δεκαετία του 1940, έτσι και η νεολαία σήμερα «θα πρέπει να εξεγερθεί κατά της συνενοχής ανάμεσα στους πολιτικούς και στις οικονομικές δυνάμεις και να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα που κατακτήσαμε με τόσο σκληρούς αγώνες επί δύο αιώνες» λέει.
Και καταλήγει ρίχνοντας στο πυρ το εξώτερον τη διαπλοκή: «Εχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι το κράτος δεν έχει πλέ ον χρήματα για να στηρίζει τους πολίτες του. Αλλά πώς γίνεται να μην έχουμε χρήματα... όταν η παραγωγή του πλούτου έχει αυξηθεί τερατωδώς μετά την απελευθέρωση (σ.σ. της Γαλλίας), σε μια εποχή που ολόκληρη η Ευρώπη είχε καταστραφεί από τον πόλεμο; Η μόνη εξήγηση είναι ότι η δύναμη του χρήματος... δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη ή τόσο αυθάδης ή τόσο εγωιστική και ότι οι υπηρέτες του βρίσκονται στα πιο υψηλά κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας».
Η ΕΚΔΟΤΡΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ»
«Σαν την έκκληση του Ντε Γκωλ για αντίσταση το 1940»
«Μείναμε και εμείς άφωνοι με την επιτυχία» δηλώνει στο «Βήμα» η εκδότρια του βιβλίου Σιλβί Κροσμάν «Δεν το περιμέναμε με τίποτε.Εχουμε συνηθίσει σε ένα τιράζ λίγων εκατοντάδων και τώρα ξαφνικά πουλάμε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα.Μόλις βάλαμε μπροστά τη δεύτερη έκδοση,άλλες 200.000 βιβλία» μας λέει η εκδότρια του «Ιndignez-vous!» Σιλβί Κροσμάν, πρώην δημοσιογράφος του «Μonde».
«Εκ των υστέρων μπορώ να καταλάβω γιατί ένα τέτοιο βιβλιαράκι έγινε μπεστ σέλερ. Ο Στεφάν κατάφερε, με πολύ λίγα λόγια, να δώσει φωνή στην αγανάκτηση της γαλλικής κοινωνίας, σε αυτή την εποχή της κοινωνικής ανισότητας, της τυραννίας των αγορών, των μπόνους των τραπεζιτών και του τέλους του κράτους πρόνοιας, όπως το ξέραμε μετά τον πόλεμο» λέει.
Και εξηγεί: «Βλέπω το βιβλίο ως μια νέα, επικαιροποιημένη, εκδοχή της έκκλησης για αντίσταση που απηύθυνε ο Ντε Γκωλ στην ιστορική ομιλία του από το Λονδίνο, τον Ιούνιο του 1940.
Είναι μια κραυγή για δράση στην εποχή της πολιτικής σύγχυσης και της οικονομικής κρίσης από έναν αγωνιστή της Αριστεράς, που δεν ήταν ποτέ διανοούμενος της πολυθρόνας».
Πηγή: Εφημερίδα Το Βήμα -ΕΙΡΗΝΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου