Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Σκέφτονται να βάψουν τα σύννεφα λευκά...


Μια πρωτοποριακή όσο και συμφέρουσα οικονομικά ιδέα που παρουσιάζεται ως ιδανική για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ανέδειξε σε πρόσφατη έκθεσή του επιστημονικό ινστιτούτο.
Δεν θα γίνει ακριβώς έτσι, αλλά η ιδέα είναι η ίδια... Μέτρησαν και πόσο θα κοστίσει, αλλά δεν υπολόγισαν και τις συνέπειες στα ίδια τα σύννεφα
Στην «καρδιά» της ιδέας, που βασίζεται στη μηχανική, είναι η λεύκανση των νεφών ώστε να μεγιστοποιηθεί η αντανακλαστική τους ικανότητα και έτσι η ηλιακή ακτινοβολία να διώχνεται προς το Διάστημα.
Μπορεί να ακούγεται σαν απόσπασμα από μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, όμως το εν λόγω σχέδιο και άλλα, μάλλον ασυνήθιστα -όπως η εκτόξευση στη στρατόσφαιρα εκατομμυρίων καθρεπτών- αν και δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη, έχει μελετηθεί διεξοδικά και έχει λεπτομερώς κοστολογηθεί. Τι προβλέπει το σχέδιο; Στόλος 1.900 πλοίων που θα χρησιμοποιούν αιολική ενέργεια θα διασχίζει τους ωκεανούς και θα ρουφά θαλάσσιο νερό, το οποίο θα ψεκάζει στη συνέχεια προς τα πάνω, προς τα σύννεφα, μέσα από πανύψηλα φουγάρα. Τα σύννεφα θα γίνουν πιο λευκά και θα αντανακλούν μια μικρή ποσότητα ηλιακού φωτός μόνο, μεταξύ 1% και 2%, κάτι που θα ακυρώσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου που προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα πλοία θα είναι μη επανδρωμένα και θα καθοδηγούνται από δορυφόρο στα σημεία που θα κρίνονται κατάλληλα για να γίνει ο ψεκασμός. Κυρίως θα κινούνται στον Ειρηνικό.
Βάσει της μελέτης που έκανε η συμβουλευτική δεξαμενή σκέψης «Κέντρο Συναίνεσης της Κοπεγχάγης», ο στόλος θα κοστίσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια για να δοκιμαστεί και να τεθεί σε λειτουργία σε μια 25ετία. Τα χρήματα είναι ελάχιστα συγκριτικά με τα 250 δισ. ετησίως που, κατά τους υπευθύνους του Κέντρου, χρειάζονται για άλλες δράσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Αλλες μελέτες, πάντως, έχουν δείξει ότι ενώ η λεύκανση των νεφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας, ενδέχεται επίσης να προκαλέσει αλλαγές στις βροχοπτώσεις σε περιοχές που εξαρτώνται από αυτές, όπως ο Αμαζόνιος. Αν αυτή η ζώνη αντιμετωπίσει ξηρασία, θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη κλιματική αλλαγή από ό,τι έχουμε δει ώς σήμερα, προειδοποιούν ειδικοί. «Ενα τέτοιο γεωμηχανικό σχέδιο εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους», ανέφερε μελέτη των Γκαμπριέλ Χέγκερλ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και Σούζαν Σόλομον της αμερικανικής υπηρεσίας ωκεανών και ατμόσφαιρας.
Ο διευθυντής του think tank που ανέδειξε την τεχνική λεύκανσης νεφών, Μπιοργκ Λόμποργκ, είναι γνωστός επικριτής των υφιστάμενων προσεγγίσεων του προβλήματος της υπερθέρμανσης και γι' αυτό η πρότασή του θα τεθεί στο μικροσκόπιο. Τον επόμενο μήνα οργανώνει στην Ουάσιγκτον διάσκεψη με τη συμμετοχή ειδικών και κατόχων Νόμπελ, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν επί προτάσεων για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πηγή: Ελευθεροτυπία-ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Άλλες Πηγές: «Financial Times», «Times»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top