Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Συνεχίζονται οι διώξεις των αγωνιζόμενων κατοίκων...

ΚΟΖΑΝΗ - ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΡΥΑΚΙΟΥ
Πάνω από 70 κάτοικοι οδηγούνται στα δικαστήρια επειδή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις από το 2007. Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η βιομηχανία δικαστικών διώξεων κατά των πληττομένων οικισμών Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου του Νομού Κοζάνης και με στόχο την τρομοκράτηση των κατοίκων τους. Στους 31 κατοίκους που πρόκειται να δικαστούν στα τέλη του Σεπτέμβρη με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2007, αγωνιζόμενοι για την επιβίωσή τους και την προστασία του περιβάλλοντος, προστίθενται πολλοί ακόμη συμπατριώτες τους. Ο αριθμός αυτών που διώκονται δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά σίγουρα θα είναι μεγάλος, καθώς 72 κάτοικοι έχουν ήδη κληθεί, με εντολή του εισαγγελέα, στην Ασφάλεια Κοζάνης για κατάθεση, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις του περσινού χρόνου.
«Ο στόχος αυτής της πρωτοφανούς μαζικής δικαστικής δίωξης δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις της κυβέρνησης του κεφαλαίου: να περάσει με κάθε τρόπο, διά πυρός και σιδήρου, την αντιλαϊκή πολιτική της. Ηδη είναι κατανοητό και στον πιο αφελή ότι στέκεται στο πλευρό του επενδυμένου στην ενέργεια κεφαλαίου, έτοιμη να ικανοποιήσει κάθε όρεξή του, να διασφαλίσει την απρόσκοπτη κερδοφορία του», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ.
«Από τη μια δικαστικές διώξεις και από την άλλη προσκλήσεις για δημόσιες διαβουλεύσεις μέσα όμως στα πλαίσια της ήδη αποφασισμένης κατεύθυνσης, αυτή η διπλή τακτική έχει σαφώς διαφορετικούς αποδέκτες: ο βούρδουλας για τον αγωνιζόμενο λαό το καρότο για τους πρόθυμους να συνδράμουν τάχα με διάλογο», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η κατάσταση στην περιοχή θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, αφού η ΔΕΗ ΑΕ έχοντας τη στήριξη των κυβερνήσεων, δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Η μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ συνεχίζεται, ενώ συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι, δε γίνονται νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις, με αρνητικά για τους εργαζόμενους αποτελέσματα, εντατικοποίηση της δουλειάς που οδηγεί πολύ συχνά σε ατυχήματα, ακόμα και θανατηφόρα. Η εργολαβοποίηση των εργασιών της ΔΕΗ αναπτύσσεται όλο και περισσότερο με το δουλεμπόριο να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, με εργαζόμενους που δουλεύουν στους εργολάβους στην κυριολεξία για ένα κομμάτι ψωμί.
Η κυβέρνηση και η ΔΕΗ ΑΕ, έχουν επιλέξει ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπισή των αντιδράσεων του λαού. Με την καταστολή. Τα ΜΑΤ, τα δικαστήρια με τις καταδικαστικές αποφάσεις, οι συνεχείς κλήσεις σε απολογία θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι θα είναι αμείλικτοι, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω από την εφαρμογή της αντιλαϊκής τους πολιτικής.
«Ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η ένταση του συντονισμένου αγώνα του εργαζόμενου λαού της περιοχής, για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, στην υπηρεσία του λαού, για μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, για την άμεση μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών, την διεκδίκηση άμεσα 5.000 προσλήψεων από την περιοχή στη ΔΕΗ ΑΕ, και το σταμάτημα των διώξεων των αγωνιζόμενων κατοίκων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Πηγή: Εφημερίδα Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top