Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Ζητά την ίδρυση Ογκολογικής Κλινικής στο Μποδοσάκειο το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου...

Επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τα μέσα αντιμετώπισης και θεραπείας των καρκινοπαθών στην περιοχή της Εορδαίας θεωρεί το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), το οποίο με επιστολή του προς τον διοικητή του Μποδοσάκειου νοσοκομείου ζητά την ίδρυση Ογκολογικής Κλινικής στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, την άμεση επαναλειτουργία του τμήματος χημειοθεραπείας και την οργάνωση και λειτουργία του ιατρείου πόνου.
Στην επιστολή του το ΙΜΔΑ τονίζει ότι συνηγορεί θερμά υπέρ των παραπάνω αιτημάτων των καρκινοπαθών της περιοχής, καθώς όπως επισημαίνει, «τα αιτήματα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας είναι απόλυτα δίκαια, ιδίως λαμβανομένου υπόψη του ειδικότερου προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια περιοχή όπου, όπως έχει κριθεί, δεν διασφαλίζεται επαρκώς το δικαίωμα των πολιτών στην υγεία, όπως αυτό προστατεύεται από την εσωτερική και διεθνή έννομη τάξη.
Είναι συνεπώς επιτακτική η ανάγκη στη συγκεκριμένη περιοχή να ενισχυθούν τα μέσα αντιμετώπισης και θεραπείας των καρκινοπαθών και των συνεπειών τους».
Το ΙΜΔΑ αναφέρει ακόμη ότι στην πάνω από 20 χρόνια ενασχόλησή του με τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής και κυρίως με το θέμα της εκτεταμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, «το οποίο δυστυχώς συνέρχεται με την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή». Σημειώνει μάλιστα ότι πρόσφατα, όπως είναι γνωστό, μετά από προσφυγή του (υπ' αριθμ. 30/2005), εκδόθηκε η από 6.12.2006 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με την από 16.1.2008 απόφασή του με αριθμό CM/ResChuS (2008)1, με την οποία, μεταξύ άλλων, κρίθηκε ότι η χώρα μας, όσον αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή, παραβιάζει το άρθρ. 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών στην υγεία.

Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμέος-Ρ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
back to top